2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Próbaúton a Ford Puma

Hónapokkal ezelőtt már lehetett tudni arról, hogy a Ford Románia Rt. craiovai gépkocsigyárában a jelenleg gyártott EcoSport mellé előbb-utóbb fel fog zárkózni egy másik modell is. Időközben az is kiszivárgott, hogy a Puma modellről van szó, amelyet valamikor még gyártottak. Arról is tudni lehetett, hogy annak gyártásba vétele számottevő beruházást tételez fel, akárcsak a létszám gyarapítását. Mindez bekövetkezett, illetve folyamatban van, sőt Craiován összeszerelésre került az új Ford Puma két prototípusa is.

Ian Pearson bemutatja az új Ford Puma tesztautóját…

A múlt kedden jelentette be a Ford Románia Rt. elnöke, Ian Pearson, hogy a Puma modellt a romániai utakon is kipróbálták, a tesztelés során eddigelé 4000 kilométert tettek meg, és semminemű probléma nem mutatkozott. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az elkövetkező napokban megkezdődhet a sorozatgyártás, mert arra még várni kell néhány hónapot, s nem hivatalos értesülések szerint arra október második felében kerülhet sor. A mostani tesztekről viszont hivatalosan is beszámoltak, illetve ismertettek bizonyos dolgokat. Azzal kell kezdenünk, hogy a Ford új modellje, a Puma a kis sportterepjárók európai piaci versengésébe kíván beszállni, s egyes piaci elemzők véleménye szerint ebben a kategóriában a legerősebb versenytársa a Renault Captur lehet. Arról is hallani, hogy a Puma átlagára áfástól 20 000 euró körül lesz, lehet (ezt az értesülést viszont nem erősítették meg a Ford Románia Rt. illetékesei.) Becslések szerint a craiovai gyár éves termelése 2021-ben elérheti majd a 300 000 személygépkocsit (Puma és EcoSport együttesen). A cég illetékesei szerint a Romániában gyártott „legzöldebb” és csúcstechnológiás járgány lesz a Puma, arról nem is beszélve, hogy ez lesz az országunkban gyártott első hibrid személygépkocsi. A tervezett jármű a cég illetékesei szerint el fogja nyerni az 5 csillagot az EuroNCAP-on (törésteszt). Érdemes megemlíteni továbbá azt is, hogy a legerősebb és a leggyorsabb Romániában összeszerelt autó is lesz a Puma. A csúcsot eddig e tekintetben 140 lóerővel az EcoSport tartotta, majd 150 lóerővel a Duster 1.3 TCe, az esztendő végétől viszont a Puma a maga 155 lóerejével. A Ford Európa illetékes igazgatója, Sigurd Limbach e modell kapcsán arra is utalt, hogy ezt a modellt úgy tervezték meg, hogy felkelthesse az igényesebb, a prémium felszereltségű járgányok iránt érdeklődő potenciális vásárlók figyelmét is. Egyébként a Ford Puma a Fiesta platformjára épül rá, de annál körülbelül 50 cm-rel hosszabb, belső kiképzése korszerű és kényelmes, sőt luxust „sugalmazó”.

Érzékel, figyelmeztet
A Ford Pumában innovatív technológiai megoldások sora gondoskodik az egyedülálló vezetési élményről. A választható vezetési üzemmódok és a Ford Co-Pilot360 vezetéstámogató rendszerek hatékony segítséget nyújtanak a gyorsítás, a fékezés és a kormányzás során. Az adaptív sebességtartó automatika, az ütközésmegelőző rendszer és a vészhelyzeti kormányasszisztens pedig folyamatosan szemmel tartja az utat és időben figyelmeztet az esetleges veszélyforrásokra. A Puma választható vezetési üzemmód funkciójával a vezető a körülményeknek és az igényeinek megfelelően módosíthatja a jármű menettulajdonságait. A gyorsítás, a kormányzás és a sebességváltás paramétereinek megváltoztatásával a Puma 5 különböző vezetési módot kínál fel: normál, ECO, sport, csúszós út és terepjáró. A rendszer a legfontosabb információkat a 12,3”-os digitális műszerfalon is megjeleníti, ahol minden üzemmód egyéni színsémát kapott. Bármi is rejtőzik a jármű mögött, a Puma tolatókamerája megmutatja azt a középkonzolba épített kijelzőn. A rendszer nemcsak az autó mögötti teret teszi láthatóvá, de virtuális segédvonalakat is megjelenít, amelyek könnyítik a szűkebb helyekre való beparkolást. Ha mindez nem elég, akkor a Puma az aktív ki-/beparkolást segítő automatikájával gombnyomásra megkeresi a megfelelő parkolóhelyet, majd automatikusan a helyére kormányozza a járművet. A rossz irányra figyelmeztető rendszer az előre néző kamera és a navigációs rendszer információi alapján érzékeli, ha a jármű a menetiránnyal szemben halad. Továbbá a táblafelismerő rendszer képes azonosítani az út mentén vagy az út felett kihelyezett, állandó vagy ideiglenes közlekedési táblákat. Az aktuális sebességkorlátozás vagy előzési tilalom jelzése minden esetben megjelenik a műszerfalon. A Ford EcoBoost hibrid technológia az üzemanyag-fogyasztás tekintetében biztosítani fogja a Puma „hatékonyságát”, s annak átlagfogyasztása 5,4 liter/100 km lesz, a szén-dioxid-kibocsátása pedig 124 gramm/kilométer körül. Amint már arra utaltunk, jelentős beruházást feltételez, feltételezett az új modell gyártásba vétele. Mintegy 200 millió euró értékűről van szó, amely a finalizálás stádiumához érkezett. Ugyanakkor már a múlt esztendő végétől megkezdődött az újabb munkaerő-toborzási akció, amely során az idén mintegy 1500 fővel fog gyarapodni az alkalmazottak száma.

A legnagyobbak klubjában
Nem tartozik közvetlenül a Ford Puma gyártásba vételének a kérdésköréhez, de érdemes utalni a craiovai székhelyű cég múlt esztendei eredményeire is. A Ford Románia Rt. a 2018-as esztendő során megduplázta üzleti forgalmát, annak értéke meghaladva a 10 milliárd lejt. Ilyenképpen pedig belépett a „nagyon nagyok” klubjába, az Automobile Dacia, az OMV Petrom, az OMV Petrom Marketing, a Rompetrol Rafinare és a Kaufland mellett. Ugyanakkor a tiszta nyeresége elérte a 37,9 millió lejt, ami 2017-hez képest 81,3%-os növekedést jelent. 2017 végén az alkalmazottak száma még csak 3200 volt, a múlt esztendő végén viszont megsúrolta a 4500 főt. Különben annak a 10,5 milliárd lej értékű üzleti forgalomnak a hátterében közel 150 000 összeszerelt személygépkocsi és 300 000 motor állt. Az idei esztendőben valószínűsíthető, hogy az összeszerelt járművek száma meg fogja haladni a 200 000-et, az alkalmazottak száma pedig a 6000-et. Az EcoSport gyártásáról egyébként a jövőben sem fognak lemondani, lévén, hogy a Ford illetékesei szerint az és az új modell, a Puma egymást kölcsönösen egészítik ki.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb