csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Pert vesztett a prefektus

A Hargita megyei törvényszék elutasította Andrei Jean-Adrian prefektus keresetét, amelyben megtámadta a megyei önkormányzat a román–magyar együttélés jó normáit rögzítő kódex kidolgozásáról szóló határozatát.

Andrei Jean-Adrian és Borboly Csaba. Elutasított kereset Fotó: archív

Reméli, a prefektus mérlegelni fogja, hogy „a jó szándékú, példa értékűnek is tekinthető program csak jót hozhat mind a magyarok, mind pedig a románok számára”, és lesz olyan bölcs, hogy nem fellebbez az ítélet ellen – jelentette ki a per fejleménye nyomán Borboly Csaba megyeitanács-elnök. Megerősítette, készülnek a program megvalósítására, az idei költségvetésbe belefoglalják az ezzel járó költségeket, és szeretnék, ha meg tudnák nyerni az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának partnerségét is. Borboly ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy a prefektusi óvás miatt nem indíthatták el már tavaly a kódex kidolgozását.
Mint ismeretes, a megyei önkormányzat 2016 februárjában határozott arról, hogy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával és a Nemzeti Kisebbségkutató Intézettel kidolgozza az együttélési kódexet. Ez a dokumentum javaslatot tenne például arra, hogy a románok és a magyarok miként viszonyuljanak egymás nemzeti ünnepeihez, hogy a hívek lélekszáma alapján osszák el az egyházaknak szánt önkormányzati támogatásokat, hogy olyan településeken is biztosítsák az anyanyelvhasználat jogát, ahol ezt a törvény nem írja elő, hogy helyi hozzájárulással akár a szükséges diáklétszám alatt is biztosítsák az anyanyelvi oktatást azokban az iskolákban, ahol csak kevés román vagy magyar gyermek tanul. A kódex ugyanakkor nem több mint javaslatsor, amelyből valamennyi települési önkormányzat a helyi igényeknek és lehetőségeknek megfelelően iktathatna be valamennyit a saját szabályzatába.
A prefektus arra hivatkozva támadta meg a határozatot, hogy a megyei önkormányzatnak „nincsenek hatáskörei az etnikumközi együttműködés és a közigazgatás kétnyelvűsége területén”. A megyei önkormányzat korábban éppen azért tett partnerségi ajánlatot az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának és a Nemzeti Kisebbségkutató Intézetnek, hogy e kormánynak alárendelt intézmények biztosítsák azokat a hatásköröket, amelyek a program lebonyolításához kellenek.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb