P. Buzogány Árpád könyvbemutatója: Ismerősök közt

98

Tegnap délután mutatták be a Szé­kely­ud­var­helyi Vá­ro­si Könyv­tár olvasótermében P. Buzogány Árpád legújabb, Idegenek között című novelláskötetét. A szerzőt Simó Márton méltatta.

P. Buzogány Árpád és Simó Márton                                                                                        Fotó: Nagyálmos Ildikó

Simó Márton, lapunk munkatársa a szerzőről elmondta, hogy húsznál több önálló kötettel rendelkezik, s ahogyan a munkássága is szerteágazó, ugyanúgy széles ívű, bő merítésű a termés is, hiszen tanulmányokat, irodalmi rangú szociográfiai riportokat, népmesegyűjtéseket, gyermekeknek és felnőtteknek szánt verseket, rövidprózát egyaránt tartalmaz ez a felhozatal. Amint kiderült, a most megjelent könyvének szereplői többnyire férfihősök, akik köré egyes szám harmadik személyben kerekednek a történetek.
– A szerző évtizedek óta elköltözött saját forrásvidékéről, a Gagymentéről, de még ma is úgy él, hogy működik egy olyan alteregója, aki helyben maradt, s mintha figyelné falusfeleit, azokat az archetípusokat, akiket megismert gyermekként vagy ifjú pedagógusként, esetleg később, a területre „behatoló” újságíróként. Egy kicsit Gagy, Kőrispatak, Etéd is benne találtatik, de átfogalmazottan, együtt és külön-külön, ahogy az írói szándék mozgatja, beállítja a szereplőket és a táj-kulisszákat. Így tud általánossá és érvényessé változtatni egy-egy lokális mozzanatot. Filmszerű olykor. Árpád kamerája alaposan végigpásztázza az udvarokat, a tiszta- és lakószobákat, a kocsmákat. De nem némafilmszerű a felvétel, hiszen visszaköszönnek azok a tájnyelvű ízű párbeszédek, az a hanghordozás, amely annyira jellemezte, és nyomaiban jellemzi ma is ezt az írói szülőföldet – fogalmazott Simó Márton.
A Bölöni Domokos által szerkesztett könyv huszonkét történetet tartalmaz, de több mint bizonyos, hogy az élményrétegek szétterülnek az utóbbi két évtized időintervallumában. Ez abból gyanítható, hogy különböző hang- és információhordozó szerkezetek generációi vegyülnek, kazettás magnó és digitális fényképezőgép egyaránt felbukkan, és mintha egyre több lenne a műanyag, a műanyagra való utalás, amelyek ebben a nejlonvilágban egyre inkább megváltoztatják vidéki élettereinket.
A könyvbemutatót a vendéglátó könyvtár vezetősége élőben közvetítette a Facebookon, ezt a gyakorlatot szeretnék meghonosítani a továbbiakban.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek