Panaszkodunk

44

Szerzokepek_Kopacz_Gyula_webreaA székely ember panaszkodásra van beoltva, olykor még örömébe is vegyül némi zokszó. Nem oly régen egy reggel, kedves ismerősömmel találkozva, a hogy s mint vagy kérdésre azt válaszoltam, remekül, erre ő csodálkozva nézett rám. Mert ahhoz van szokva, hogy mindenki panaszkodik.
Panaszkodunk, mert idén nem volt tél, csak januárban tíz napot. Panaszkodunk, mert nem volt hó, a kutakban a vízszint lecsökkent, a sípályások a hóhiányra panaszkodtak, akkor volt nyereséges a napjuk, ha nem indították el a felvonókat. Panaszkodunk, mert a tavasz kikerülte környékünket, márciusban a fák mellett mi is kizöldültünk a melegtől. Április hűvös volt és ezért panaszkodtunk, majd jött a május és az esőzés, sok helyen árvíz volt. És akkor azért panaszkodtunk. Igaz, akkor nem emeltük fel a hangunkat, amikor az erdőinket szisztematikusan irtották, hol legálisan, hol pedig törvénytelenül, igen, akkor nem panaszkodtunk (eléggé).
Most meg itt a nem székelyeknek való hőség, újabb ok a panaszkodásra. Elégedetlenek vagyunk, mert este kilenc órakor 28 Celsius-fokos a levegő hőmérséklete, de ennél nagyobb a hőérzet, panaszkodunk, mert kedvenc üzletünkben az eladó elfelejtett reggel vizet tenni a hűtőbe, ezért csak langyos ásványvizet lehet kapni, mert izzadunk, és naponta többször kell zuhanyozni, emiatt nagyobb lesz a vízszámla összege, mint télen. Panaszkodunk, mert por van, kívánnánk, hogy a délutáni kétórás eső – ami június elején menetrendszerűen, pontosabban mint a CFR vonatai, megjött – megint megérkezzen, sőt, ha tehetnénk, akkor akár öt fokot is faragnánk abból a fránya hőségből. Panaszkodunk, mert a csíkszeredai Tapstéren nincs árnyék, hogy a munkahelyen és az otthonunkban is egyaránt nagy a hőség, ami már-már székely embernek elviselhetetlen.
De akkor is panaszkodnánk, ha éppen egész januárban és februárban tartósan –15 Celsius-fok alatt lett volna a hőmérséklet, ha most csak 20 fok volna, és naponta esne az eső és fújna a szél. Szóval, a székelynek ritka, ami tetszik. Nézzük a pohár teli részét, és örüljünk egy kicsit még akkor is, ha nincs aminek. Én például örülök a melegnek, és annak, hogy itt a vakáció, így szeptemberig nem kell cipeljek két iskolatáskát.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.