Özvegyi sors

Háy János monodrámája a Csíki játékszínben

147

Háy János A halottember című monodrámájával indul a Csíki Játékszín idén négyprodukciósra tervezett kamaratermi előadássorozata. A dráma egy özvegyen maradt nő élethelyzetét, önmaga és a világ felé feltett kérdéseit taglalja, az előadás rendezője Kányádi Szilárd, aki pedig a karaktert életre hívta Dálnoky Csilla.

Dálnoky Csilla. Életszagú szöveg Fotó: Veress Albert

Hosszú idő után ebben az ünnepi évadban – 20. évadát kezdte el a Csíki Játékszín – négy kamaratermi, stúdióelőadást tervezett be repertoárjába a csíkszeredai színház. Az előadássorozat Dálnoky Csilla monodrámájával kezdődik, a bemutatóra csütörtökön este 7 órától várják a közönséget.
Háy János A halottember című drámája egy özvegyen maradt és gyermekét egyedül nevelő nő gyászát, a férj halála utáni napokat dolgozza fel. Háy eredetileg novellaként írta meg a történetet, Bérces László rendező kérésére dramatizálta, majd mutatták be színpadi változatát a Szkéné Színházban. A szöveg és a történet is lehetővé teszi, hogy többszereplős vagy egyéni előadásként játsszák, Csíkszeredában Dálnoky Csilla színészt szólította meg a Háy által megformált özvegyi sors, a gyász, a veszteség feldolgozásának folyamata, az egyedül maradt nő kérdései önmaga és a világ felé.
– Egy számomra ismerős helyzetről ír ebben a darabjában Háy János, én is egyedülálló édesanya vagyok, a hétköznapjaiban hasonló vagy ugyanolyan gondolatok, kételyek, kérdések foglalkoztatnak, mint a történet főszereplőjét. Hasonlóak vagyunk tehát, mégis különbözők – mondta az előadás tegnapi sajtótájékoztatóján Dálnoky Csilla.
A színész szerint Háy szövege első olvasatra magával ragadta, ez a találkozás ösztönözte arra, hogy színpadi formában is megszólaljon, a művész eszközével beszéljen arról a magánéletében is jelen lévő élethelyzetről, ami az elengedés, az egyedül maradás, az egyedülálló anyák társadalmi helyzetének kérdéseit veti fel.
– Nagyon életszagú a szöveg, és tisztán, egyértelműen megrajzolt az özvegy nő alakja, érzelmi élete. Talán ezek miatt, talán a személyes érintettség okán, de más volt ez a próbafolyamat – tette hozzá Dálnoky.
Kányádi Szilárd rendező szerint az előadás is letisztult színpadképben a szegény színházhoz hasonló, minimális tárgyi eszközökkel valósul meg, a produkció dramaturgja pedig Boros Kinga.
Azok, akik a bemutató előadásra már nem kapnak jegyet, legközelebb november 3-ra és 10-re válthatnak helyet a monodrámára. Jegyeket online a www.bilete.ro oldalon vagy a Csíki Mozi jegypénztárában vásárolhatnak az érdeklődők.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek