Óvónőknek tartott képzést a Vöröskereszt

39

A helyi Kós Károly Általános Iskolához tartozó Virág negyedi Pitypang Óvodában tartott elsősegélynyújtó képzést a Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt, az eseményen több óvónő is részt vett. Az elméleti tudás mellett a jelenlévők gyakorlatban is kipróbálhatták, hogy miként kell eljárni bizonyos helyzetekben, elmondásuk szerint rendkívül hasznosak az ilyen és ehhez hasonló felvilágosítások.

Képzés óvónőknek. Helyes döntést hozni a nehéz helyzetekben Fotó: Kertész László
Képzés óvónőknek. Helyes döntést hozni a nehéz helyzetekben Fotó: Kertész László

Bármilyen baleset előfordulhat az óvodában, a horzsolásoktól kezdve a különböző töréseken át az orrvérzésig és a fulladásig – mutatott rá Tusa Szilárd, a Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt alelnöke. Mint mondta, mostanáig leginkább gyerekeknek szerveztek hasonló képzést, ez volt az első alkalom, hogy speciálisan óvónőknek tartottak elsősegélynyújtó felvilágosítást.
– Rengeteg a gyermek, kevés az óvónő, a különböző sérülések pedig bármikor előfordulhatnak. Fontos tudni, hogy a mentő érkezéséig mi a teendő – indokolta a képzés szükségszerűségét Tusa Szilárd, hozzátéve: ilyenkor, nyár elején, a tanév befejeztével több idő van a hasonló tájékoztatókra, ősszel pedig teljes tudással láthatnak hozzá a pedagógusok a munkához.
A szakember a sérülések mellett az újraélesztést is érintette mondandója során, hangsúlyozva: hála Istennek, nem mindennapos eset, azonban ajánlatos tudni. Az óvónők egy játék automata defibrillátort és egy újraélesztési tanbábut is kipróbálhattak, emellett a méregkiszívók, kötszerek, fertőtlenítőszerek és csipeszek helyes használatát is megtanulhatták.
Bajna Gyöngyi szervező, a Kós Károly Általános Iskola önkéntes koordinátora lapunknak megjegyezte, az óvónők kérésére hívták meg az előadót, a tevékenység pedig olyannyira hasznosnak bizonyult, hogy nagy valószínűséggel folytatása is lesz.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.