Óvodával és iskolával a fiatalokért

Építenek és korszerűsítenek a Gyimesekben

95

Pénteken kettős ünnepet ültek a Gyimesekben: a magyar kormány finanszírozásával óvodát építenek Gyimesközéplokon, és korszerűsítik az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnáziumot Gyimes­fel­sőlokon. Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta: a fiatalok lelkét és értelmét szolgálja az összesen 720 millió forint támogatás.

A gimnázium főépületében az ünneplő diákok. Sziklára építkeznek Fotók: Keresztes Bea

Pénteken kettős ünnepet ültek a Gyimesekben. Elsőként Gyimesközéplokon tájékoztatták az egybegyűlteket: új óvoda létesül a településen a magyar kormány támogatásával. Málnási Demeter helyi plébános elmondta, a tervek szerint a 2020–21-es tanévet már ebben az intézményben kezdhetik el az egyházközség gyermekei.
Gergely Károly polgármester felszólalásában kiemelte: a lelki építkezés mellett a fizikai is fontos, és az óvodaprogram segítségével be tudják lakni a történelem által a gyimesi csángóknak rendelt teret.
Bálint Csongor Béla, az épület kivitelezője bemutatta a projektet, így kiderült, hogy kétszintes épületet álmodtak meg.
– Az alagsorban lesz a konyha, a személyzeti öltöző, a kazánház, valamint a különböző raktárhelyiségek, a felső szinten három, hatvan négyzetméteres foglalkoztató kap helyet, ezek multifunkcionálisak lesznek, ugyanakkor a személyzeti helyiségek is itt lesznek majd – számolt be Bálint Csongor Béla.
Rámutatott: a tervezés során a mozgássérülteket is szem előtt tartották, illetve a helyi építkezési stílust sem hagyták ki. Azt is elmondta, hogy a gyermekeknek 1500 négyzetméteres játszóteret alakítanak ki az új óvoda udvarán.
Az épület alapkövét Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára helyezte el, arra buzdítva a gyermeket, hogy erősítsék meg magukban a tanulás iránti vágyat.
– Amikor óvodát építünk, jövőt építünk! Mindezzel nemzetünk megmaradását próbáljuk megelőlegezni, szerte a Kárpát-medencében – szögezte le az államtitkár.
A gyimesközéploki munkálatokat 250 millió forint értékben támogatja a magyar kormány.
Az alapkőletételt követően Gyi­mesfelsőlokon is jelentős anyagi támogatásról számoltak be az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium kápolnájában. Az iskola felújítására 500 millió forintot szán a magyar kormány. Ebből az összegből többek között a hőszigetelést, az osztálytermek felszereltségét és a két meglévő épület teljes korszerűsítését oldják meg.
Berszán Lajos atya, az iskola lelki vezetője elmondta: Szent István király szelleme még ma is él, és vigyáz a magyarságra.


Tánczos Barna szenátor felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy van mit megköszönni a Gyimesekben.
– A mércét magasra tették! Bízom benne, hogy a felújított épületeket példás magatartásukkal köszönik meg a tanárok és a diákok egyaránt – jelentette ki a szenátor.
Soltész Miklós államtitkár felidézte az iskolaalapítás viszontagságait, és párhuzamot vont Szent Erzsébet példájával. Megjegyezte: nem magától értetődő az, hogy katolikus iskola van a Gyimesekben, és ezt az értéket meg kell becsülni.
– A támogatás összege nem kevés, és én remélem, hogy a lehető legjobb helyre kerül majd. Mindez a fiatalok lelkét és értelmét szolgálja – mutatott rá Soltész Miklós.
Az épület felújításának folyamatát közös imával nyitották meg.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek