2021, január 17, vasárnap.

Óvodások és felnőttek ugyanazon iskola padjában

Harmincöt szakkal és több mint 600 diákkal kezdte meg a 2015–2016-os tanévet tegnap a Hargita Megyei Művészeti Népiskola. Olyan egyedi intézmény ez, ahol a képzések legszélesebb palettájáról válogathatnak a diákok – mondta Péter Csaba, a népiskola igazgatója. A hivatalos tanévnyitót tegnap délután tartották.

Péter Csaba igazgató üdvözli a népiskola diákjait. Alternatív művészeti oktatás Fotó: Balázs Árpád
Péter Csaba igazgató üdvözli a népiskola diákjait. Alternatív művészeti oktatás Fotó: Balázs Árpád

Óvodáskorúaktól felnőttekig, minden korosztály megtalálható a Hargita Megyei Művészeti Népiskola hallgatói között, akik 35 féle képzés kínálatából válogathattak az idei tanévben. A zene, a tánc, a képzőművészet és iparművészet területén indított tanfolyamokra több mint 600-an iratkoztak be.
– Fontos szempont nálunk a hagyományos mesterségek úgymond visszatanítása a fiatalok számára. Szépen halad a szé­kely ruha készítését oktató képzésünk, indítottunk „kis ács programot”, megerősítettük a fafaragó­tan­fo­lyamunkat és új kihívás elé állítottuk a résztvevőket, hiszen a harmadik évben már székelykapu-faragást tanulnak – mondta el lapunknak Péter Csaba, a művészeti népiskola igazgatója.
A zeneoktatás terén nagy hangsúlyt kap a fúvósok képzése, és ezáltal a falusi fúvószenekarok számára az utánpótlás biztosítása, a népzenészutánpótlás-nevelés, és újdonságként idéntől szalmakalap-készítést is oktatnak.
Az igazgató azt mondta, a 600 körüli diáklétszám már évek óta fennáll, ezt csökkenteni semmiképpen nem szeretnék, de a jelenlegi költségvetéssel jelentősen növelni sem tudnák. A tehetségeket a lehető legszélesebb körből próbálják felkutatni, a különböző képzésekre jelentkezőket a szaktanárok szűrik, így meghallgatás, úgymond felvételi előzi meg a tanulmányok megkezdését.
A Hargita Megyei Népiskolának nemcsak Csíkszeredában, hanem a megye 20 településén működnek kihelyezett tagozatai. Az, hogy éppen melyik szakképzés a népszerű, nagyban függ az oktató személyétől is.
– Ha van egy szakmailag kiváló, erős egyéniségű tanár, sok hallgató csoportosul köréje, ezt már több képzésünk esetében is tapasztaltuk. Éppen ezért szakmailag felkészült, emberként pedig hiteles képzőket, tanárokat igyekszünk foglalkoztatni – mondta az igazgató.

Forró-Erős Gyöngyi

Előző cikkIdegenben és itthon
Következő cikkMárton Áron

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb