Óvni a gyümölcsfákat

55

A tavaszi higiéniás lemosó permetezések mellett számos, az alma- és a körtefát támadó betegség és kórokozó elleni védekezésre hívja fel a kertbarátok, gyümölcsfa-tulajdonosok figyelmét lapunkhoz eljuttatott közleményében a Hargita Megyei Növényvédelmi Hivatal.
A bimbólikasztó bogár (latin nevén Anthonomus pomorum) ebben az időszakban károsíthatja az alma- és körtefákat: az állati kártevő különösen a száraz , meleg időjárás esetében szaporodhat el. A növényvédelmi szakemberek vegyszeres védekezésre a Calypso 480 SC 0,02 százalékos töménységű oldatát ajánlják, valamint az Actara 25 WG 0,01 százalékos oldatát. A kezelést közvetlen a rügyfakadás – a virágrügyek 10-15 százalékának – kinyílása után végezzék a gazdák – tanácsolják. Ugyanakkor az alma lisztharmata ellen a Kumulus DF 3 százalékos, illetve a Topsin 70 WGD 0,07 százalékos oldatával védekezhetnek.
Szintén aktuális, ugyanakkor gyümölcsöseink megmaradása szempontjából is döntő fontosságú a gyümölcsfák tűzelhalása (Erwinia amylovora) elleni védekezés is. A permetezést a növényvédelmi hivatal szakemberei virágzás előtt ajánlják a következő növényvédő szerek egyikével: Bordói lé 0,5 százalékos töménységben, Alcupral 50 PU 0,2 százalékos töménységben, Kocide 2000 0,25 százalékos töménységben, Champ 77 WG (a Coppermax második kereskedelmi elnevezése) 0,2 százalékos töménységben. De a védekezéshez használható készítmény az Aliette 80 WG is 0,3 százalékos töménységben, ezt viszont a virágzáskor szükséges kiszórni. A permetező kezeléseket – az érvényben levő növényegészségügyi, környezetvédelmi és munkavédelmi előírások betartásával – 10-14 naponként ajánlatos megismételni.

HN-információ

IMG_3432

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.