Óvintézkedések a koronavírus kapcsán

54

Tegnapig nem fordult elő igazolt koronavírus-fertőzés Romániában. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a globális helyzetre való tekintettel az országban is számos óvintézkedést hoztak. Victor Costache egészségügyi miniszter a tárca sajtóközleménye szerint kijelentette, az előzetes intézkedések célja, hogy megerősítsék az egészségügyi ellátórendszer válaszképességét a vírus európai elterjedése esetére.
„Nem kell pánikot kelteni, de fel kell készülni. Az európai térségben 20 koronavírus-fertőzést jegyeztek, Romániában még nem fordult elő eset. Az elhalálozási arány a koronavírus-fertőzés esetében 2 és 4 százalék között van, ezzel szemben az A1H1 influenzavírusé 2009-ben 17 százalékos volt” – nyilatkozta vasárnap a miniszter. Az előzetes intézkedések részeként orvosi felszerelést, védőfelszerelést, fertőtlenítőszereket, közlekedési eszközöket, elkülönítéshez használatos eszközöket szereznek be – olvasható még a minisztérium közleményében.

A kézmosás most is elsődleges
Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője pénteken az Egészségügyi Minisztérium járványügyi szakértőivel tartott videókonferencián vett részt. Ezt követően elmondta, a koronavírussal kapcsolatban a lakosságnak és az egészségügyi dolgozóknak tudatosítaniuk kell, hogy nagyon fontosak az egyéni higiéniai óvintézkedések, a kézmosás, továbbá a maszk használata. „Ha lehet, akkor kerüljük az utazást, a zsúfolt helyeket. Ha muszáj ilyen helyekre menni és betegek vagyunk, vagy védekezni akarunk a betegség ellen, akkor viseljünk maszkot. Ezt úgy kell feltenni, hogy takarja az orrot és a szájat, jól zárja el a ki- és beáramló levegő útját és nem kell piszkos kézzel hozzányúlni” – fejtette ki. Hozzátette, ugyanakkor a szervezet saját immunrendszerét kell fokozni, és ajánlott a dohányzást kerülni. Utóbbi a légutakat pluszstressznek teszi ki, a dohányzás hatására például lebénulnak a légutakban található csillószőrök, amelyeknek a kórokozók bejutása ellen van nagy szerepük. Ajánlott továbbá az egyszer használatos zsebkendő használata.

Átvehetők a csomagok
A fertőzés terjedése elleni további óvintézkedéseket az állami szervek kell megtegyék, a reptereken ellenőrzik a Keletről érkező utasokat. Aki repülővel érkezik Kínából Bukarestbe, azt nyilvántartásba veszik és elküldik az adatait a lakhelye szerint illetékes egészségügyi igazgatósághoz, hogy 14 napig, a koronavírus maximális lappangási idejéig tartsák megfigyelés alatt.
Az egészségügyi igazgatóság vezetője még elmondta, a megfigyelések szerint a koronavírus 24 órán át él meg külső környezetben, vagyis élő szervezeten kívül, azután elpusztul. Mivel a Kínából érkező csomagok több héten át utaznak, a tárgyakat tartalmazó csomagokban a vírusnak nincs esélye túlélni, így a csomagok átvétele biztonságos.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek