Óvatosságra intik a kecsketartókat

A kiskérődzők között is terjed a pestis

88

A kiskérődzőket veszélyeztető pestis megjelenése miatt fokozott figyelemre intik a juh- és kecsketartókat a hatósági állatorvosok. A haszonállatok között közvetlenül terjedő fertőzés akár teljes állományvesztéssel is járhat.

Új fertőzés tizedelheti a juh- és kecskeállományt. Veszélyes kilátások Fotó: DOmján Levente

Fokozott óvatosságra inti a juh- és kecsketartó gazdákat dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője a kiskérődzők pestise, vagy közismertebb nevén a birkavész romániai megjelenése miatt. Az emberre veszélytelen, ám a juhok és kecskék között közvetlen módon terjedő vírusos fertőzés akár 80-100 százalékos állománypusztulást is okozhat. A kiskérődzők pestisével kapcsolatos tudnivalókat a Hargita megyei kormánybiztos által összehívott helyi járványmegelőzési bizottság ülésén vitatták meg: a felkészítőn a megye elöljárói, intézményvezetői mellett a vadásztársulatok képviselői is részt vettek. Utóbbiak az ügyben azért érintettek, mert a juhokat, de leginkább a kecskéket érintő fertőzést az őzek is könnyedén terjesztik, épp ezért fontossá vált, hogy az erdőkben, legelőkön elhullott őzekről – különösen, ha a pestis jeleit mutatják – a vadőrök a hatósági állatorvosokat is azonnal értesítsék. A betegség megjelenését a juh- és kecsketartók is azonosíthatják: jellegzetes tünete az orrüregből folyó gennyes váladék, illetve láz, tüdőgyulladás, hasmenés. A Hargita megyei főállatorvos bár leszögezte, a kiskérődzőket fertőző betegség még nem jelent meg Hargita megyében, mégis fokozott körültekintésre kéri az állattartókat.
– A sertéspestis megelőzéséhez hasonlatosan e betegség esetében is érvényesek azok az óvintézkedések, amiket az illegális állatmozgás kiszűrése érdekében a rendőrséggel közösen foganatosítottunk. Továbbra is közúti ellenőrzéseket végzünk, megakadályozva azt, hogy egyesek pillanatnyi haszonhúzásából beteg, vagy megfelelő kísérő dokumentumok nélküli állatok kerüljenek a megyébe – fogalmazott lapunknak a főállatorvos.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek