Óvatosak az idegenforgalmi szolgáltatók

Lassan kap erőre a turizmus

455

A koronavírus-járvány okozta korlátozó intézkedések egyik legnagyobb vesztesének a vendéglátóipar szereplői tekinthetők. Az utazási korlátozásokkal, a vendéglátóhelyek bezárásával számos turisztikai szolgáltató került nehéz helyzetbe. A kiesett időszak mind anyagilag, mind mentálisan nehéz volt a vezetőknek és alkalmazottaknak egyaránt. Az enyhítő intézkedéseknek köszönhetően elkezdődhetett a turisztikai ágazat újraindítása is. Körképünkben az elmúlt időszak nehézségeiről, az újrakezdés első tapasztalatairól, tervekről, nehézségekről kérdeztük a térség turisztikai szolgáltatóit.

Vendégekre várnak Parajdon. A belföldi turizmusra építhetnek                     Fotó: Lőrincz Csaba

Tusnádfürdő ked­velt helyszíne a belföldi turizmusnak, különösen gyó­gyászati célokkal látogatnak rend­szeresen a székelyföldi kisvárosba. Molnár Ákos, a Tus­nád­für­dői Turisztikai Egyesület vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: az elmúlt időszak nehéz volt az idegenforgalomban dolgozók számára, főként anyagilag volt megterhelő számukra. A szituáció leginkább az egyesület tagjait, vagyis a szállásadó helyeket és hoteleket érintette. A legtöbb alkalmazott kényszerszabadságon volt, jelenleg a június 15-e utáni nyitáson, újrainduláson dolgoznak.
– Nagy körültekintést igényel a jelenlegi szituáció kezelése. Új megoldásokra van szükség, a lehetőségek még korlátozottak. A legtöbb egység rendelkezik teraszokkal, így ezek megnyithatnak, viszont számolni kell az időjárás körülményeivel is – vélte az egyesület elnöke. Hangsúlyozta, hogy a gyógykezeléseket is nyújtó intézmények sorsa kérdéses.
Sok szállodát érint ez a tilalom, hiszen ez a fajta szolgáltatás egészségügyi ellátásnak minősül. Foglalások már vannak, a karantén idejére tervezett utakat át kellett szervezni. Az ügyfelek megértőek voltak, mi is igyekeztünk a legtöbbet segíteni – mondta Molnár. Az egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy a tavaszra lefoglalt utak, amelyeket nyárra ütemeztek át, maradnak az eredeti árban.
– A szabadidős programok, kirándulások is jól működhetnek a részleges tilalom ellenére. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a vendéglátóegységek mindent megtesznek azért, hogy az ügyfelek biztonságban legyenek és minden egészségügyi kockázatot minimálisra csökkentsenek. A szállodák, hotelek újraindulnak, minden szükséges eszközt beszereztek, amelyeket a törvénykezés előír erre az időszakra – foglalta össze hozzá Molnár Ákos.

Rugalmas kapcsolat
A Csíkszeredában működő Magda Travel utazási iroda az ügyfelekkel való bizalmas kapcsolatra és családias légkörre fektetett hangsúlyt.
– Anyagilag megterhelő volt ez az időszak, de reménykedünk, hogy nem veszteséggel zárjuk majd az évet. Februárban még alig győztük elvégezni a feladatokat, olyan sok munka és ügyfél volt. Aztán egy csapásra megváltozott minden – mondta Ambrus Mária Magdolna, az utazási iroda vezetője. Hozzátette, hogy a karantén ideje alatt rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a vendégektől. Az erre az időszakra lefoglalt utakat későbbi időpontokra tették át, tehát átszervezésre és rugalmasságra volt szükség.
– Hálásak vagyunk az ügyfeleknek, hiszen rendkívül pozitívak és megértőek voltak. Nem volt gond az átszervezéssel – emelte ki Ambrus Mária Magdolna.
Az irodának minden bizonnyal a hónap végén indulnak újra belföldi utazásai, de már külföldre is vannak foglalások. Ezenkívül számos buszos, csoportos kirándulást megszerveztek már, s jelentkező is akad bőven.
– Bizakodóan tekintünk a jövőbe és lassan újraindul az élet. Bár bizonyosan nem lesz olyan ez az év, mint az eddigiek. Igyekszünk rugalmasak lenni és minél több dologban segítségére lenni mind az alkalmazottainknak, mind az ügyfeleinknek – zárta gondolatait a cégvezető.

Hosszú őszben reménykednek Sóvidéken
A parajdi sóbánya és strand működése jelentős mértékben befolyásolja az egész Sóvidék és Hegyalja térség turizmusát. A román pünkösd hozott némi mozgást, de egyelőre minden csendes. A vendéglátósok kivárnak, és hosszú őszben reménykednek.
Korond elsősorban az anyaországi turistákból „él”, nincsenek nagy szállodái, inkább a panziók, magánszállások jellemzőek a községben. A vészhelyzetben hozott lazítások ezért egyelőre nem kedveztek a turizmus újraindulásának, a szállásadók még kivárnak. Ravasz Mihály, a Korond Turisztikai Egyesület elnöke elmondta: a tavaszi, nyári foglalások alig tíz százaléka maradt meg, és sajnos, még mindig elég nagy a bizalmatlanság a vendégek részéről. Nincs jó hatása annak sem, hogy megyénkben növekszik a vírusfertőzöttek száma, na meg a határzár is távol tartja a turistákat.
– Vissza kell nyernünk a bizalmat. Közösségi oldalakon, e-mailben kommunikálnak a szállásadók. A parajdi sóbánya nagyon fontos célpont – fogalmazott az elnök.
Gondot okoz az is, hogy elég gyakoriak a környéken az autóbuszos csoportok, és egyelőre nem tudni, hogy a társas programokkal, közös étkeztetéssel mi lesz.
– Ezzel együtt bizakodóak a vendéglátósok, a kényszerszünet alatt festettek, javítgattak a panziósok, bár a nagyobb tervezett fejlesztésekről le kellett mondaniuk – mondta Ravasz Mihály. Készen állnak a nyitásra, ami várhatóan július elején esedékes, foglalások is vannak már.
– Hátha ősszel a Határtalanul programban is újra indulnak a csoportos utazások, és hosszabb lesz az őszi szezon – osztotta meg reményeit az elnök.

Minden a sóbányától függ
Néhány vendég megjelent a román pünkösd hétvégéjén Parajdon, de ettől eltekintve rossz a helyzet – mondta kérdésünkre Moldován László, a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület elnöke.
A sóbánya a legfőbb vonzerő, annak megnyitásáról viszont Bukarestben döntenek, és erről még semmi hír – tette hozzá. Parajdot és környékét főleg a belföldi turisták keresik fel, így ebben a térségben hamarabb lehet számítani a lábra állásra, annál is inkább, merta nyári foglalásoknak alig 10-20 százalékát mondták vissza, inkább későbbi időpontokra halasztották utazásaikat a vendégek. Várhatóan a hónap közepén megnyílhat a strand, talán a szovátai Medve-tó is, július elsején a wellnessközpont is, így a parajdiak június közepétől már számíthatnak a turizmus beindulására. A Határtalanul program diákcsoportjait is nagyon várják a sóvidéki településen, ahol a vendéglátósok – akárcsak Korondon – jó utószezonban, év végében reménykednek.
A szálláshelyek egyelőre még nagyjából zárva vannak. Mint Simó Imre, a legújabb szálloda, az Altus, illetve a központi, kétcsillagos hotel tulajdonosa fogalmazott: – Egyelőre nem láttuk értelmét kinyitni. Nem működhet a spa, nincs nyitva semmi egyéb – magyarázta. Az ún. „régi szállodánál” a teraszt megnyitották, a többivel egyelőre várnak, első körben június 15-ig.

Varság határnyitásra vár
Varságon sem nyitottak még a panziók, bár néhány kulcsosháznál már fogadtak vendégeket. Az egyik legnagyobb szálláshely tulajdonosával, Horváth Zsuzsával beszélgettünk a helyzetről. Mint mondta: a teraszt megnyitották, a panziót nem, várják a járványügyi rendelkezések feloldását, ugyanis a magyarországi buszos turisták adják a vendégkör jelentős részét. Mindössze a pünkösdi foglalásoktól estek el, a többit halasztották, és Varságon is várják a Határtalanul csoportokat őszre. A panziók zöme készen áll, Horváth Zsuzsa azt is elmondta, ahogy megnyitják a határokat, majdnem azonnal fogadhatják is a vendégeket.

Borszéken hazai vendégekre számítanak
Az üdülőváros önkormányzata közösségi konzultációt indított a lakosság és a vállalkozások körében azért, hogy kiderüljön, mennyire érintette a járványhelyzet a települést. A vállalkozások esetében arra is kíváncsiak voltak, hogy a nehézségek ellenére milyen megoldási lehetőségeket alkalmaznának, milyen módon érintették őket a kormányzati intézkedések. A polgármesteri hivatal weboldalán közzétett eredmények nem túl biztatóak.
A kérdőíveket 56 gazdasági szereplőnek küldték el, közülük 24-en válaszoltak a feltett kérdésekre. A válaszadók 62 százaléka a turizmus területén tevékenykedik: ezek felének teljesen leállt a tevékenysége a szükségállapot ideje alatt, 20,8 százalékuk műszaki munkanélküliségre küldte alkalmazottait. A válaszadó cégek több mint fele (54 százaléka) teljesen bevétel nélkül maradt, 12,5 százalékuk a tavaly hasonló időszakban jegyzett jövedelmének egynegyedét valósította csak meg.
A válaszadóknak csak 29,2 százaléka reménykedik abban, hogy az év további részében növekedni fog a bevétele az első negyedévhez képest.
A vállalkozások javaslatokat is megfogalmaztak a városvezetés felé: szorgalmazzák a szolgáltatások újraindítását, bővítsék az egészségügyi szolgáltatások körét, valamint biztosítsanak adókedvezményt a legsúlyosabban érintett cégeknek.
Hazai vendégek, csendesebb nyári időszak és a biztonsági előírások maximális betartása – ezek fogják jellemezni Sárpátki Melánia borszéki panziótulajdonos szerint az idei turistaszezont, azt azonban lehetetlen megjósolni, hogy mekkora arányban jönnek majd a vendégek az előző évekhez képest. A Borszéki Turisztikai Egyesület vezetőjeként és panziótulajdonosként egyaránt nagyon fontosnak látja az új biztonsági előírások betartását: az ezekről szóló törvényt ismertették a helyi turisztikai cégek képviselőivel is.
Sárpátki Melánia bizakodóan tekint az idei szezon elé, úgy véli, hogy a romániai vendégek – felhasználva a cégek által biztosított vakációs jegyeket – természeti adottságai miatt előnyben fogják részesíteni Borszéket, hiszen itt nincs zsúfoltság, nyugodt pihenésre és természetjárásra van lehetőség.
A téma kapcsán Mik József polgármester elmondta: számba veszik a törvény által nyújtott lehetőségeket, és egyeztetnek más térségek vezetőivel is, hogy közösen gondolkodva próbáljanak meg segíteni az ágazat újraindulásában.

Fokozatosan indul majd újra a turizmus
Gyilkostó üdülőtelepen a kirakodóvásár és a teraszok újranyitásának engedélyezése mellett már lehet csónakázni is. Többen választják a rövidebb turistaösvények végigjárását, a turizmus újraindulása fokozatosan fog megtörténni, az állami rendelkezések függvényében – véli Simon László, a Városimázs és turisztikai szakosztály szakfelügyelője.
Az önkormányzat az általános infrastruktúra rendbetételén dolgozik, ugyanakkor lehetőséget keresnek, hogyan segíthetnék a vállalkozásokat – ez azonban minden gazdasági szereplőre vonatkozhat majd, nemcsak a turisztikai ágazatban dolgozókra – mondta Simon László.
Közel félmillió látogatója van évente Gyilkostó térségének: a Román Országos Turisztikai Hivatal adatai a vendégéjszakák számára vonatkoznak, de nem csak az üdülőtelepre, hanem Gyergyószentmiklósra is. Az üdülőtelepet most is sokan látogatják, de csak hétvégén és többnyire belföldi turisták – összegzett a szakfelügyelő.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.