Óvakodjunk az emberkereskedőtől!

A külföldi munkavállalás kockázatai

128

A külföldi munkavállalás kockázatairól tartottak előadást Csíkszeredában, a Megyeháza márványtermében a külhoni románokért felelős minisztérium képviselői. Az eseményre a szaktárca „Tájékoztatás itthon, biztonság a nagyvilágban” elnevezésű kampányának részeként került sor.

A kampány előadói. Csak ellenőrzött közvetítőkkel álljunk szóba! Fotó: László F. Csaba

Arendezvény hivatalos meghívójában többek közt az állt: a kampány célja, hogy az ország külföldi munkavállalást tervező polgárait tájékoztassák arról, hogy milyen jogaik vannak az Európai Unióban.
Debelka Boglárka Lilla, a külhoni románokért felelős minisztérium államtikára elmondta: nagyon oda kell figyelni a külföldi munkakeresés során, mert rengeteg a veszély és nagyon könnyen emberkereskedők áldozatává lehet válni. Figyelmesen végig kell olvasni, hogy a munkáltató milyen munkaszerződést kínál. Az emberkereskedők gyakran jól hangzó, 1-2 ezer eurós fizetéssel járó munkát kínálnak, aztán a rászedett külföldi munkát keresőktől elveszik az úti okmányaikat és gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztatják őket.
Ileana Mocrea, a Hargita Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség főfelügyelő-helyettese elmondta: csak hivatalosan bejegyzett munkaközvetítő teheti meg, hogy külföldi munkára szerződtet embereket. Abban az esetben, ha egy munkaközvetítő bármilyen díjat kér azért cserébe, hogy külföldi munkához segítsen, célszerű otthagyni, ugyanis a közvetítés költsége kizárólag a munkaadót terheli. Ezt törvény írja elő. Az akkreditált munkaerő-közvetítő cégeket nyilvántartja az állam, érdemes ellenőrizni, hogy a munkát kínáló cég szerepel-e a munkaügyi felügyelőség honlapján elérhető listán.

Kiss Előd-Gergely 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek