péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Ötvenhatan kezdték, négyen korábban befejezték

A Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület a 2018/2019-es idényben három ligában is szervezett pontvadászatot. A megyei 4. Liga csapatait, akárcsak az 5. Ligában induló gárdákat, körzetek szerint csoportosította, míg a 6. Ligát csak Udvarhelyszéken tartották meg. Az öt csoportban összesen ötvenhat csapat kezdte meg a 2018/2019-es idényt, azonban négy gárda időközben feloszlott.

Kevés olyan megyei labdarúgó-egyesület létezik az országban, amely három értékcsoportban is szervez bajnokságot. Hargita megyében több éve már, hogy legalább két értékcsoport számára szerveznek pontvadászatot, ám a 2018/2019-es idényben három ligába tömörítették a csapatokat. A megyei bajnokság, a 4. Liga két körzetben zajlott, akárcsak az 5. Liga, míg a legalacsonyabb osztályt, a 6. Ligát Udvarhelyszéken tudták megszervezni. Összeállításunk a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület (HMLE) honlapján megjelent statisztikai adatok alapján készült.

4. Liga
A megyei bajnokságot, azaz a 4. Ligát Keleti és Nyugati csoportra osztotta a 2018/2019-es idény elején a HMLE. Keleten nyolc csapat, Nyugaton tizennégy csapat versengett az elsőségért, a két csoport kiírása viszont különbözött egymástól. Amíg a Nyugati csoportban a csapatok oda-vissza körben döntötték el az elsőséget, addig Keleten az alapszakaszt követően rájátszás következett. Az alapszakasz első öt helyezettje a felsőházban egy újabb oda-vissza kört játszott, akárcsak az alsóház három csapata. Ezt követően a Keleti és Nyugati csoport győztese vívott párost mérkőzést a 2018/2019-es bajnoki címért.
A Nyugati csoportban összesen 182 mérkőzést rendeztek, ebből százat a hazai csapat nyert meg, 56 alkalommal a vendégek győztek és 26 alkalommal született döntetlen. Összesen 791 találat született a bajnokság során, ami 4,35-ös gólátlagot jelent meccsenként, a legtöbbször, 92 alkalommal a Székelykeresztúri Egyesülés focisai voltak eredményesek, míg a legkevesebb gólt, 28-at a Székelyudvarhelyi Roseal kapta. A legtöbb gól –12 – a Székelykeresztúr – Malomfalvi Ifjúság meccsen született (9–3), a legnagyobb arányú győzelem – kilencgólos – is a keresztúriak nevéhez fűződik, az Egyesülés 10–1-re nyert a Homoródalmási Homoród ellen. A gólkirályi címet 30-30 találattal megosztva Báró István (Székelykeresztúr) és Kolozsi László (Homoródalmás) nyerte el. A sárgalapos figyelmeztetésekben a Székelyudvarhelyi Sporting vitte el a pálmát (52), míg a kiállítások terén a homoródalmásiak lettek az elsők (6). Mindössze három olyan csapat volt a bajnokságban, amelynek játékosai számára nem villant a piroslap a pontvadászat során.
Keleten az alapszakaszban 56 mérkőzést játszottak, 33 alkalommal a hazai, 16 alkalommal pedig a vendégek győztek, és hét döntetlen született. Összesen 269 gól esett az alapszakaszban, amely 4,8-as gólátlagot jelent meccsenként, a legtöbb – 13 – a Csíkcsicsói Ezüstfenyő – VSK Gyergyószentmiklós (2–11) esett, míg a legnagyobb arányú győzelmet – 9 gólost – a Csíkszentdomokosi SE aratta a Gyergyószárhegyi Bástya fölött (10–1). A legtöbb gólt – 57-et – a gyergyószentmiklósiak lőttek, ők kapták a legkevesebbet is – 21 –, míg a gólkirályi címet is a VSK játékosa, Ilyés Róbert mondhatja magáénak 19 találattal. A gyergyóiak még egy mutatóban elsők lettek, csapatukból az alapszakaszban senki nem kapott piroslapot, a legtöbb sárgalapos figyelmeztetést a Maroshévízi Pro Maros focisai kapták (38).
A Keleti csoport felsőházi rájátszásában húsz meccset rendeztek, két döntetlen mellett 12 hazai és hat vendégsiker született, 97 gólt láthatott a közönség (4,85 gól/meccs az átlag), amelyből 37-nek a gyergyói szurkolók örülhetek. Az alsóházi rájátszásban a hat meccsből két döntetlen mellett két hazai és két vendégsiker, valamint 28 gól született. A Keleti csoportban összesen 82 mérkőzést rendeztek, amelyeken 394 találat volt, ez pedig 4,8-as gólátlagot jelent meccsenként.

5. Liga
A megyei másodosztályt két körzetre osztotta a HMLE. Az Udvarhely körzetiben 14 csapat nevezett, ám csak 13 fejezte be az oda-vissza körből álló pontvadászatot, ugyanis Csekefalva a bajnokság felénél feladta a további küzdelmeket, így a 14. fordulótól kezdve minden meccsét ellenfelei játék nélkül 3–0-ra nyerték. Azonban ezek a le nem játszott mérkőzések is szerepelnek a statisztikában. A bajnokság során 182 mérkőzésen 782 gól esett, ami 4,3-as meccsenkénti gólátlagot jelent. A hazaiak száz, a vendégek 56 győzelmet arattak, 28 alkalommal született döntetlen. A legtöbb gól – 14 – a télen feloszlott Csekefalva – Kápolnás (10–4) meccsen született, érdekesség, hogy ez a győzelem volt az utolsó meccse a csekefalviaknak. A legnagyobb arányú győzelmet a csoportgyőztes Farcád aratta Alsóboldogfalva ellen (10–0). A legtöbb gólt –72-t – Homoródszentmárton szerezte, legkevesebbet – 27-et – Farcád kapott, a legtöbbször – 32-szer – a bogárfalvi Györgydeák Tibor Milán volt eredményes. A bajnokság során mindössze 11 kiállítás volt, a sárgalapos figyelmeztetések terén 35-tel Gagy vitte el a pálmát, míg a legsportszerűbben a farcádiak játszottak, hiszen mindössze tízszer mutatták fel a játékvezetők játékosaiknak a sárgalapot.
A Csík körzetiben tíz csapat harcolt a pontokért, a 90 mérkőzésen 401 találat esett, ami 4,46-os gólátlagot jelent meccsenként, a hazaiak 44, a vendégek 32 győzelmet arattak, 14 alkalommal született döntetlen. A legtöbb gólt – 66-ot – a Csíkszépvízi MÜ szerezte, ők kapták a legkevesebbet is – 21-et –, a legtöbb gól – 11 – a MÜ – Csíkszentimre mérkőzésen esett (2–9), míg a legnagyobb arányú győzelmet Gyimesbükk aratta a Tusnádfürdő SE ellen (9–0). A játékvezetők mindössze hatszor mutatták fel a piroslapot, a legtöbb sárgalapos figyelmeztetésben – 26 – a csíkszentimrei focisok részesültek. A gólszerzők nem szerepelnek a HMLE statisztikájában.

6. Liga
A megyei pontvadászatok legalacsonyabb osztályát 13 csapat kezdte meg, de csak tíz fejezte be, Szentegyháza II. és Kányád a téli szünetben, míg Székelyderzs a 24. fordulót követően szállt ki a bajnokságból, így a három csapat által le nem játszott mérkőzések is szerepelnek a statisztikában. A 153 meccsen 737 találat esett, ez 4,82 gólátlagot jelent meccsenként, a 83 hazai és 60 vendégsiker mellett 10 döntetlen született. A legtöbb találatot –138-at – a Székelyudvarhelyi Golimpiakosz szerezte, a legkevesebbet – 13-at – is ők kapták, míg a legnagyobb különbséggel – 10 góllal – is az udvarhelyi focisok nyertek (10–0-ra Máréfalva ellen, idegenben). A legtöbb gól – 13 – a Kissolymos – Székelyszentlélek meccsen esett (4–9). A gólkirályi címet a Golimpiakosz csatára, Tamás Előd nyerte 35 góllal, a gólszerzők listáján az első ötben egyébként négy focisa van az udvarhelyi csapatnak. Nem volt olyan csapat, amelynek legalább egy focisa nem jutott volna a kiállítás sorsára, a legtöbb sárgalapos figyelmeztetést – 27-et – a máréfalvi játékosok kapták.
A Székelyudvarhelyi Go­lim­pi­a­kosz volt a 2018/2019-es idényben az egyetlen csapat a HMLE által szervezett felnőtt bajnokságokban – 4., 5. és 6 Liga –, amely pontveszteség nélkül zárta a szezont.

HN-összeállítás

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb