Ötven

65

Éppen ma ötven éve jelent meg lapelődünk, a Hargita első száma. A nagy méretű – a jelenlegi lap mértének a kétszerese –, négyoldalas kiadvány „az RKP Hargita megyei bizottsága és az ideiglenes megyei néptanács napilapja”-ként határozta meg magát, Albert Antal alapító-főszerkesztő pedig az újság célját, feladatát így határozta meg: „azon fogunk munkálkodni, hogy rendszeresen tájékoztassuk olvasóinkat az ország és megyénk legfontosabb eseményeiről, valósághűen tükrözzük e vidék gazdasági, társadalmi és művelődési életének leglényegesebb kérdéseit”.
Az ötven esztendő újságkollekcióját lapozgatva feltűnő a lap első éveinek erős közéleti elkötelezettsége, figyelemre méltó a kulturális témák iránti érzékenysége. Természetesen, a kor elvárásainak is eleget tett a lap, naponta hozta a propagandaanyagokat, de olykor fondorlatosan éppen a propagandából merített érveket egy-egy, a magyarságot érintő társadalmi kérdés rendezésére vagy kulturális kezdeményezés megalapozására, felkarolására.
Ne feledjük el, hogy az újság is a Ceaușescu uralomra jutását követő enyhülési időszakban indult, azokban az években, amelyekben a párizsi diáklázadást követő történések világszerte az addigi megszorítások lazítását eredményezte. Romániában ez a viszonylagos liberalizáció mindössze néhány évig tartott, Ceaușescu kínai látogatását követően folyamatosan kibontakozott a személyi kultusz. A viszonylagos szabadabb légkör kedvezően hatott a lap tartalmára, az új kiadvány megerősödése pedig egybeesett az új, a magyarság szempontjából létfontosságúnak, katalizátor szerepűnek bizonyult intézmények – mint a Kriterion Könyvkiadó, az A Hét hetilap és a televízió magyar nyelvű adása – megjelenésével és megerősödésével.
Az első megszorítások hamar jelentkeztek: 1974-ben hetilappá alakul a napilap, munkatársai közül többen kénytelenek elhagyni a pályát. Később újból napilap lesz a Hargita, s bár a politikai helyzet egyre kedvezőtlenebbé vált, nőtt az ideológiai nyomás, az önként vállalt társadalmi és kulturális küldetésének igyekezett eleget tenni. A nyolcvanas évek végére az újság körül is kezdett elfogyni a levegő, a korábbi tiltások olyan abszurdumokkal egészültek ki, mint a települések magyar neve használatának tiltása.
A rendszerváltás a lap megújulását hozta, sokakban felszabadultak a visszafojtott energiák, új munkatársak jöttek, megfiatalodott a csapat. A kilencvenes évek első felében a megye jelentős fórumává vált, teret biztosítva a változások szülte vitáknak, érvek ütköztetésének.
Az idők változtak, hihetetlen iramban fejlődött a technika, a műszaki fejlődés pedig a kommunikáció gyorsaságának növelését, az olvasási szokások változását eredményezte. Megnőtt az potenciális olvasók rendelkezésére álló kommunikációs eszközök, csatornák száma. A bőségnek ebben a zavarában, a papíron, az éterben és a virtuális térben egyaránt az olvasóra zúduló információáradat közepette kívánunk a továbbiakban is biztos támpont maradni, hiteles információkkal ellátni, ezáltal szolgálni olvasóinkat.
Erre kötelez minket az elmúlt ötven esztendő.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek