Ötven fővel bővül a megyei kórház személyzete

Két útszakasz is megújul a közeljövőben

412

Könyvbemutatóval és a székely termék védjegy átadásával tették ünnepélyesebbé Hargita Megye Tanácsának július havi soros ülését. A napirendtervezetek között szerepelt a Korond községhez tartozó Atyhán át vezető út, illetve a falu utcáinak korszerűsítése. Ugyanakkor jelentős számmal bővül a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház személyzete.

Balázs Lajos legújabb kötetét mutatta be a megyei önkormányzati testület tagjainak Fotó: László F. Csaba

Balázs Lajos néprajzkutató Nyergestető. A lelkiismeret ágkeresztes-kopjafás temetője című könyvét mutatták be a tanácsülés elején. A szerző maga ismertette a nemrégiben megjelent kötetet, illetve beszámolt az általa végzett kutatómunka menetéről és arról, hogy a Nyergestetőnek milyen etnográfiai jelentősége van. Amint a könyvbemutató végén kifejtette: méltóbban emlékeznénk a Nyergestetőn elesett hősökre, ha a kopjafák környezetét rendeznék, illetve ha nemzeti kegyelethellyé nyilvánítanák azt.
A könyvbemutató után nyolc termelő kapta meg a Székely Termék Bizottság által odaítélt Székely termék védjegyet. Ezúttal többek között írott tojásokat, hagyományos székely ingeket, pálinkát, székely kaput, illetve házi sonkát készítő termelők érdemelték ki a brandet.
Tanácshatározat született arról, hogy mintegy 50 fővel növelik a megyei kórház alkalmazottainak létszámát. Dr. Konrád Judit kórházmenedzser indoklásában kifejtette, azért van szükség a bővítésre, mert a kórház által kitűzött célt, a kettes besorolást csak így tudják megvalósítani. Az újonnan létrejövő kutatóközpont, a járóbeteg-rendelési idő bővítése, de a menedzsment és a gazdasági osztály fejlesztése is elengedhetetlenné vált.
Jóváhagyták a 136A jelzésű megyei út – Etéd és Atyha között – és a hozzá tartozó 21 mellékutca felújítására, 32 áteresz megépítésére, 7 kilométernyi árok betonozására és két híd megjavítására, valamint a 135-ös, Kobátfalva és Firtosmartonos közötti megyei út mentén a partvédelem és három áteresz felújítására vonatkozó beavatkozási munkálatokat jóváhagyó dokumentációt.
A tanácsülés végén ismertették a testületi tagokkal azokat a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és a megyei önkormányzat által végzett kutatási eredményeket, amelyekből kiderül, hogy a Hargita megyei diákok szeretnének megtanulni románul, ám az aktuális oktatási rendszer, a románt nem idegen nyelvként kezelő tanterv miatt erre kevés esélyük van. A megyei tanács panaszt nyújt be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz. A beadványban a 2011/1-es tanügyi törvény 46-os cikkelyének 1-es, 2-es és 4-es bekezdésére hivatkoznak, amely kimondja, hogy a kisebbségekhez tartozó diákok számára minden tantárgy anyagát saját anyanyel­vükön kell oktatni, illetve román nyelv és irodalomból a teljes középiskolai oktatás során speciális program szerinti tananyagot kell oktatni, valamint a vizsgatételeket is e szerint a program szerint kell összeállítani.

Márk Boglárka 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek