2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Ötven banival lesz olcsóbb a víz

Körülbelül öt lejjel csökken majd egy átlagos csíkszeredai család vízszámlája, miután január elsejétől a jelenlegi 24 százalékról 9 százalékra csökkentik a víz áfáját mind az ipari, mind a fogyasztói felhasználás esetében. Gyergyóban 15 százalékos árcsökkenés várható a víz esetében, a csatornázási díj azonban változatlan marad. Jelenleg a székelyudvarhelyieknek kell leginkább a zsebükbe nyúlniuk a vízszámlák kifizetésekor, január elsejétől a vízre 12,28 százalékos, a szennyvíz esetében 3,45 százalékos árcsökkentést kíván bevezetni az Aqua Nova.

Vízórák egy lakás vízhálózatán. Ugyanannyit mérnek, kevesebbet fizetnek
Vízórák egy lakás vízhálózatán. Ugyanannyit mérnek, kevesebbet fizetnek

A múlt héten sürgősségi kormányrendelettel módosították az adótörvénykönyvet, és a jelenlegi 24 százalékról 9 százalékra csökkentik a víz általános forgalmi adóját mind az ipari, mind a fogyasztói felhasználás esetében. Több szolgáltató számított az áfa-csökkentésre, és még idén megemelte az árakat.
Mivel ez törvény lesz, természetesen a Harvíz Rt. is alkalmazni fogja az áfacsökkentést – mondta el kérdésünkre Lányi Kinga, a vállalat szóvivője. Kifejtette, a víz díja jelenleg 3,09 lej + áfa, azaz 3,83 lej köbméterenként. Januártól a víz ára változatlan marad, az áfa csökkenésével viszont 47 banival lesz majd olcsóbb minden köbméter víz. Az adó csökkenése viszont csak az ivóvízre vonatkozik, így a csatornázási díj változatlan marad – derült ki. Egy 2,5 tagú család átlagosan körülbelül 10 köbméter vizet használ el, így a számláján körülbelül 5 lejes csökkenés lesz érzékelhető – számolta ki a szolgáltató. (Háromszéki Eszter)
Gyergyószentmiklóson jelenleg a közüzemi víz ára áfa nélkül 1,97 lej, az érvényben lévő 24 százalékos áfával 2,44 lej. Lukács László, a helyi vízszolgáltató Go Rt. igazgatója megkeresésünkre elmondta, hallottak róla, hogy jövő év január elsejétől 9 százalékra csökkenne az áfa, azonban még hivatalos dokumentum nem jutott el hozzájuk ezzel kapcsolatban. Lukács hozzátette: amennyiben tényleg 9 százalékos áfa lesz, akkor értelemszerűen 15 százalékkal olcsóbb lesz a víz ára Gyergyóban. A csatornadíjakkal kapcsolatban nem tudott nyilatkozni az igazgató, mondván, tudomása szerint az áfacsökkenés kizárólag a vízszolgáltatásra vonatkozik.
Maroshévízen is hasonló csökkenés várható, miután ott jelenleg áfa nélkül 1,93 lej a víz, áfával 2,39 lej köbméterenként. (Kertész László)
Az áruforgalmi adó módosításának következményeként jelentősen csökken a vízszolgáltatás ára a debreceni önkormányzati tulajdonban lévő Aqua Nova Hargita Kft. fogyasztóinak esetében. Jelenleg a székelyudvarhelyi és parajdi lakosok áfával együtt köbméterenként 4 lej 48 banit fizetnek a vízszolgáltatásért, a csatornázási díj pedig 2 lej 32 bani. Jövő év január elsejétől a víz esetében 12,28 százalékos, a szennyvíz esetében 3,45 százalékos árcsökkentést kíván bevezetni az Aqua Nova, ez tételesen azt jelenti, hogy a vízdíj 3,93 lejre, a csatornázási díj pedig 2,24 lejre mérséklődik. A vízszolgáltató tájékoztatása szerint január elsejétől lép életbe a rendelkezés, az új árakat az illetékes központi hatóságok után a helyi önkormányzatoknak is jóvá kell hagyniuk. Székelyudvarhelyen legutóbb június elsején emeltek az vízszolgáltatások árán.
Székelykeresztúron a marosvá­sár­helyi központú Aquaserv Rt. a vízszolgáltató. Nicu Tomuleţiu szóvivő azt mondta, hogy a jelenlegi árakat akkor módosítják, amikor az áfacsökkentésről szóló törvény megjelenik a Hivatalos Közlönyben, azaz hatályba lép, és átlagosan 15 százalékos mérséklődésre lehet számítani. Keresztúron is a nyáron, pontosabban júliustól emeltek az árakon, akkor az ivóvíz díját 5, a szennyvízét 10 százalékkal növelték. A székelykeresztúri fogyasztók jelenleg köbméterenként 4,09 lejt fizetnek az ivóvíz után, a csatornázási díj pedig 3,47 lej. (Asztalos Ágnes)

HN-összefoglaló

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb