2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Otthontól fűtött tél

Könyvet jelentetett meg a magyar zeneiparban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Bagossy Brothers Company. Egy dalszövegrészlet, Otthontól fűtött tél a kötet címe, amelyben a gyergyói származású zenekarról, a nekik otthont nyújtó vidékről lehet olvasni.

Online és televíziós közvetítésen néz­he­tte meg bárki a Bagossy Brothers Company kötetének könyvbemutatóját. Mint az eseményen elhangzott, a kötet ötlete a zenekar menedzserétől származott. Egy évvel ezelőtt jutott eszébe. 

– Olyan vidékről származik a zenekar, ahol karakteres a tél, valamennyi gyergyói ember számára a tél fél évet jelent. Ráadásul nagyon sok történet és jellegzetes népi hagyomány van ezen a vidéken, amelyekről érdemes beszélni, és a gyergyói konyhának a különlegessége is említésre méltó. Ezekből akartunk összerakni egy nem hagyományos értelemben vett zenekari könyvet – ismertette a kötet alapötletét Tatár Attila, a zenekar gitárosa. Mint mondta: azt szerették volna megörökíteni, ahogyan Gyergyóban telik a tél, továbbá, hogy milyen gyerekkori emlékeik vannak a zenekar tagjainak az évszakról, hogyan ünneplik itt a téli ünnepeket, milyen ételek kerülnek az asztalra. Stílszerűen téli képekkel illusztrálták a könyvet. A kötet gasztronómiai részét is helyi szakemberek állították össze. A desszertek receptjeit Madaras Gizella Alíz készítette. 

– Most a járványidőszakban nagy kalandnak tűnt a felkérés. Tudom, hogy a zenekarnak fontos a helyi jelleg, ezért a desszertekben is megjelennek helyi összetevők, a ribizli, a bodza, a hecsedli. De egy kis izgalmat is vittem mindegyik receptbe – mondta a cukrász a könyvbemutatón. Fodor Mónika hagyományos sütemények receptjeit adta a kötethez. 

– A kürtős kalácsra és a hájas tésztára esett a választásom, mindkettő helyi jellegű, hagyományos étel – mondta a kézműves pékséget működtető szakember. Zsigmond András séf hagyományos, de új köntösben tálalt, újragondolt ételeket ismertet a kötetben. Ezenkívül zenekari „sztorizgatások” is olvashatók a kötetben, amelyeket Bíró Barbara jegyzett le. 

– Kötetlen hangulatú interjúk során születtek meg ezek a történetek, rövidek, csattanósak, izgalmasak az olvasók számára – mondta Bíró Barbara, aki énekesként is szerepel a BBC Olyan ő című dalában. Egy sor téli tájfotóval illusztrálták a kötetet, Gyergyó környékén készítette ezeket Tatár Attila. Mint a bemutatón elmondták, online formában lehet megvásárolni a kiadványt.


Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb