2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Otthonos Csíkszereda megteremtése a cél

Az önkormányzat strukturális átszervezésével kezdi meg városvezetői tevékenységét Csíkszereda új polgármestere. A megyeszékhely új vezetője szerint erre azért van szükség, hogy azokat a programokat, amelyeket elképzeltek, gyakorlatba tudják ültetni. Egyelőre úgy látja: a városháza munkatársai eszközhiányban szenvednek, ezért korszerű informatikai eszközökkel kívánja felszerelni az irodákat. Korodi Attilával beszélgettünk terveiről, illetve első városvezetői benyomásairól, tapasztalatairól. 

− Nagyjából ismerjük a jövőbeni terveiket, és hogy mit szeretnének megvalósítani. De az elkövetkező napokban, hetekben, hónapokban mi számít  prioritásnak? Mivel kezdik a munkát? 

− Szervezési kérdésekkel kezdünk, mert a következő néhány hétben az önkormányzat struktúráját hozzá kell igazítsuk azokhoz a programokhoz, elképzelésekhez, amelyeket elterveztünk. Ezenkívül a városháza munkatársainak is vannak igényei különböző szakterületeken arra, hogy azokat az osztályokat, ahol dolgoznak, megerősítsük. Ezért várhatóan az első hetek azzal telnek, hogy egyeztetünk a szakigazgatóságokkal, és azon dolgozunk majd, hogy miként tudjuk megerősíteni úgy a város adminisztrációját, hogy munkahelyeket írjunk ki versenyvizsgára, és ha kell, akkor egy osztályból akár igazgatóságot hozunk létre. A lényeg az, hogy beállítsuk amennyire lehet a mostani keretek között a legoptimálisabb városházi szerkezetet. 

– Miért olyan fontos ez?

– Olyan kérdésekkel kell még foglalkoznunk, mint a városi gazdaságfejlesztés, amelynek nincs felelőse, vagy az oktatási és jogi osztályok megerősítése. Ezek olyan dolgok, amelyeket le kell tisztáznunk. Természetesen fogunk egyeztetni az önkormányzati szakszervezettel, ami a bérezéseket illeti, hogy ezek legyenek méltányosak. Ami a legfontosabb és el is indult, a „nyitott” városháza programunk. Kértem a szakigazgatóságoktól, hogy szervezzük át az életünket, hogy amennyire lehet, teremtsük meg a nyitottságot, tudjanak a városlakók hozzáférni az igazgatóságok szolgáltatásaihoz. A napokban megérkeznek az igazgatóságok válaszai, egyeztetünk ezekről, persze betartjuk a járványügyi szabályokat. Azt szeretnénk, hogy akinek problémája van, az tudja elérni a városházát és tudjon egyeztetni munkatársainkkal az őt érintő kérdésekben.

– Mennyire áll készen a városháza az új feladatok elvégzésére?

– Olyan egyszerű szervezési kérdéseket kell megoldanunk, hogy hogyan tudjuk segíteni a különböző osztályoknak a munkáját, ellátni őket eszközökkel, technológiával. Biztos, hogy azért, hogy könnyebben tudjanak dolgozni eszközvásárlásra lesz szükség, ami számítástechnikát jelent, szoftvervásárlást. Ez azért lényeges, mert például az épületben nincsen wifi. Az egész épületben létre kell hozzunk titkosított és nyilvános wifi-rendszert. Olyan alapvető dolgok, amelyek miatt a kollégák munkája eddig sokkal lassabban tudott haladni. Ezekre oda kell figyeljünk. 

– Milyen visszajelzéseket kapott megválasztása óta a város lakóitól?

– Ami már most látszik, hogy folyamatosan érkeznek a csíkszeredaiak részéről a javaslatok, meglátások az új városvezetés programjaira. Már most érdeklődnek vállalkozók a város iránt, tehát egészen komoly mozgás indult be a városban, és ezt meg kell tudjuk szervezni, hogy jó irányba tereljük a város dolgait. Abban a városban hiszünk, ahol a fejlesztések működnek. Ez a lakónegyedek felújítását, úthálózat-fejlesztést, a kertvárosi részeknek az infrastrukturális átalakítását jelenti. Arról is beszéltünk korábban, hogy különböző lakónegyedekben és kertvárosi városrészekben közösségi tereket akarunk létrehozni, ez is elindul. Az egészségügyi, szociális téren a szűrőprogramok beindítása, vagy az idősotthon megépítése, ezek mind lényeges kérdések, és csak beruházástól függnek. Ezeket mind elindítjuk. A stratégiai úthálózat-fejlesztésben is kell munkálkodnunk, hogy otthonos, járható legyen a város. Ezek olyan lépések, amelyek egyértelműen beruházásokról szólnak. Vannak más fontos kérdések is.

– Éspedig?

– Kezdem a gazdaságfejlesztéssel: azt szeretnénk, hogy legyen nagyon pontos koncepciója a városnak arról, hogy a gazdaságot hogyan segítjük, erősítjük és ehhez mindenfajta erőforrást hasznosítson, legyen az hazai és uniós pályázati forrás vagy magyarországi támogatás. De ennek része az is, hogy a város központjába létrehozzuk az innovációs inkubátorközpontot, ami mind a vállalkozásoknak, mind a civil szférának mozgatórugója lesz. Ezáltal tudjuk összekapcsolni a városban az aktív társadalmi rétegeket és abból hozzáadott értéket teremteni. Szeretnénk, hogy a sport területén működjön a kiszámíthatóság, hogy mindenki, aki ezen a szakterületen dolgozik a fiatalokkal vagy élsportolókkal, tudja, hogy mire számítson a város részéről. Ez nekünk egy fontos dolog, a város kiindulópontja. Legalább annyira fontos, hogyha a tartalmi kérdésekről beszélünk, hogy – összekapcsolva a város gazdaságfejlesztésével, a város szolgáltatási iparágak fejlesztésével – olyan esemény- és fesztiválrendszereket építsünk be a város életébe, amely vonzóvá teszi az emberek számára Csíkszeredát. Ebből nemcsak a turizmus nyer, hanem hosszú távon a gazdaság is, mert a várost fel akarjuk tenni ebből a szempontból a régiónk térképére. Ez egy nagy kihíívás, erre lehet egy új szervezeti struktúrát is létrehozunk, ami ezt tudja mozgatni, erősíteni és nagyon komolyan együtt fogunk működni minden olyan önkormányzati vagy önkormányzaton kívüli civil társadalmi kulturális és sportszervezőkkel, akik érintettek az ügyben.

– Mi lesz az oktatással?

– Az iskoláinkat is akarjuk tovább fejleszteni. Most éppen átépítjük, szigeteljük iskoláinkat, viszont utána következik az az időszak, amikor a szaktermeket fel kell szerelni, a szakoktatás mögé gépparkot kell szervezni, hogy minőségi oktatásban részesüljenek a gyerekek. Ez is egy – a város közeljövőjére vonatkozó – lényegi kérdés. Ha van egy jó oktatási rendszerünk, akkor egyértelmű, hogy sokkal biztosabb alapokon állunk akkor, amikor munkahelyi kérdésről vagy gazdaságfejlesztésről beszélünk. A városfejlesztés arról szól, hogy családjainknak otthonosabb várost alakítsunk ki, hogy kellemesebb, munkahelyek és bérezés szempontjából kiszámítható várossá váljon. Ez egy nagyon nehéz feladat, de igazából ez az, amiért vállaltuk, hogy itt vagyunk. 

− Újdonsült polgármesterként mit tapasztalt eddig a városházán?

− Van egy nagyon elkötelezett munkaközösség, viszont eszközhiányban szenvednek. Alapvető dolgok nincsenek, és az elején ebben támogatnunk kell őket, az irodákat fel kell szerelni és az önkormányzaton belüli munkát emberközelivé kell tenni. Ezentúl a városi önkormányzatnak közszolgáltatóként nagyon komoly városrendészeti szerepe van. Azt látjuk, hogy ebben komoly erősítésre van szükség, mert rengeteg közterületünk van, az úthálózat nagyon nagy. Rengeteg olyan problémánk van, amelyekre egy olyanszerű szervezeti struktúrát kell felépítsünk, hogy tudjunk válaszolni minél gyorsabban a rongálásokra, az azonnali javítást igénylő helyzetekre. Van egy beállított munkaritmus, az emberek elkötelezettek, szeretnének dolgozni, és én azt látom, hogy leginkább azt várják el tőlünk, hogy segítsük őket, hogy haladjanak, hogy munkájukat a legjobb tudásuk szerint tudják végezni.

 

Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb