Otthonmaradásra biztatnak az egészségügyiek: Hargita megyében még nincs fertőzött személy

120

A Covid-19 vírusra tesztelt személyek száma Hargita megyében 58, ebből negatív 53 eredmény, további öt eredményre várnak még a kolozsvári tesztelési központból, de a betegek már panaszmentesek – írja közleményében Hargita Megye Közegészségügyi Igazgatósága. Tehát a vasárnap este 8 órai adatok szerint Hargita megye még COVID-mentes! Ugyanakkor arra kéri a hatóság a megye lakosságát, hogy “a koronavírus megyénkben való elterjedésének késleltetése érdekében maradjanak otthon!”

 Hargita Megye Közegészségügyi Igazgatóságának székháza

 

Közleményben fordult a megye lakosságához Hargita Megye Közegészségügyi Igazgatósága. A dr. Tar Gyöngyi igazgató, Hargita megye tisztifőorvosa kézjegyével ellátott dokumentum ismételten arra buzdítja a megye lakóit, hogy „a koronavírus (SARS-CoV-2) megyénkben való elterjedésének késleltetése érdekében maradjanak otthon!

A dokumentum szerint Hargita megye Közegészségügyi Igazgatósága (DSP) „folyamatosan, megfeszített ütemben küzd megyénk minden illetékes hatóságával karöltve a COVID-19 elterjedésének megfékezéséért illetve a kór következményeinek enyhítéséért – még akkor is, ha ez a munka nem tükröződik látványosan a sajtóban és az on-line közegben”.

„Kérjük vegyék nagyon komolyan és fogadják megértéssel a szükségállapotot és a szigorú járványügyi szabályokat, hisz mindannyiunk érdekeit és a COVID-járvány terjedésének lassítását szolgálják” – hívja fel ismételten a lakosság figyelmét a dokumentum, hozzáfűzve: „Kérjük segítsék türelmet igénylő munkánkat a pontos és hiteles tájékoztatás érdekében. Telefonvonalaink nagyon zsúfoltak: egyéni telefonálók érdeklődnek, intézmények igényelnek tájékoztatást, támogatást és ugyanazokon a vonalakon jelentkeznek a külföldről hazatérők a járványügyi nyilvántartásba.”

Az igazgatóság szakemberei, a kórházak járványtani szakorvosai, az önkéntesek, a szintén velük együttműködő iskolaorvosok és asszisztensek telefonon, digitális eszközökkel és on-line folyamatosan: „Nyilvántartásba veszik, tájékoztatják a külföldről folyamatosan érkező ezer és ezer honfitársunkat, ugyanakkor megszervezik az érkezők lakhelyi elkülönítését illetve karanténba helyezését, a naponta változó nemzetközi helyzet térképét figyelve; Ha szükséges, megszervezik a biológiai mintavételt, és követik annak útját az eredmény megállapításáig; Naprakészen közlik az országos intézményekkel (Egészségügyi Minisztérium, Országos Népegészségügyi Intézet), Hargita Megye Prefektusi Hivatala, az egységes megyei parancsnoksággal (CJCCI) a megyei szintű beavatkozásokat, járványügyi jelentéseket stb.; Állandó kapcsolatban vannak a munkánkat segítő partnereinkkel (Hargita Megye Tanácsa, polgármesteri hivatalok, kórházak, mentőszolgálat, cégek, civil szervezetek, Speciális Távközlési Szolgálat); A pánikkeltést célzó álhíreket cáfolják naponta többször, betelefonálók százait nyugtatják; És folytatják az egyébként is szerteágazó égészségvédelmi munkánkat, amit nem lehet abbahagyni” – olvasható a közleményben.

A dokumentum a továbbiakban leszögezi: „minden igyekezetünkkel a közösségi elszigetelődés időszakában megváltozott kommunikálás zökkenőmentessé tételén dolgozunk. A felfokozott igényekre technikailag fel kellett készülnünk, ez számunkra igazi kihívás, de hathatós támogatást nyújtott a Speciális Távközlési Szolgálat, mivel intézményünk nem rendelkezett ilyen nagyszámú, párhuzamos hívás fogadására és kezelésére alkalmas eszközökkel. Reméljük, hogy erőfeszítéseink sikerrel járnak.”

A közlemény arra is kitér, hogy „országosan érvényes különleges kommunikálási szabályok vannak érvényben a szükségállapot idején. A Stratégiai Kommunikációs Csoport naponta déli 13 órakor közöl egy országos helyzetjelentést. Csak ezt követően frissíthető a helyi jellegű tájékoztató, ilyenkor engedélyeztetés után megyei adatok is közölhetők, a személyazonosság felfedése nélkül, általában a prefektusi hivatal közli a megyei adatokat.”

A tesztek elvégzése kapcsán az alábbiakat olvasni a közleményben: „az országosan kijelölt PCR-diagnosztikai körpontok túlzsúfoltsága illetve a tesztek eredményire való hosszú várakozási idő arra késztett, hogy folyó év március 26. óta Hargita megyében is megkezdtük a Covid-19 tesztek elvégzését. A teszteket szakmai együttműködésben a Hargita Megye Egészségügyi Igazgatósága keretében működő Molekuláris diagnosztikai laboratóriumban és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház nemrég üzembe helyezett saját laboratóriumában végzik. Így már 12 óra leforgása alatt megtudjuk a tesztek eredményeit, míg eddig hosszú napokat vártunk a megyei eredményekre.”

Végezetül közli a 2020. március 29-én, 20:00 óráig rendelkezésre álló Hargita megyei adatokat: karanténba helyezett személyek száma eddig összesen 120, jelenleg karanténban 100-an vannak; lakhelyi elkülönítésbe helyezett személyek száma eddig összesen 2941, jelenleg 2716; Covid-19-ra tesztelt személyek száma eddig 58, negatív 53 eredmény, 5 eredményt még várnak a kolozsvári tesztelési központból, de a betegek már panaszmentesek. Tehát Hargita megye még COVID-mentes!

„Köszönjük Hargita megye lakóinak és a küzdelemben részt vállalóknak, támogatóinknak a hasznos észrevételeket – igyekszünk az elvárásoknak minél jobban megfelelni” – hangsúlyozza a Hargita megye Közegészségügyi Igazgatósága munkatársainak nevében dr. Tar Gyöngyi igazgató által aláírt közleménye, majd a dokumentum így zárul. „Fogjunk össze mindannyian lehetőségeinkhez mérten, a világszinten terjedő Covid-19 fenyegetésének fékezéséért és visszaszorításáért, hogy közösségünk minél kisebb veszteségeket szenvedjen!”

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek