Otthon gyűl az orvosság

Nincs hová leadni a lejárt szavatosságú gyógyszereket

210

Továbbra sincs megoldás az otthon felgyűlt, lejárt szavatosságú gyógyszerek begyűjtésére. Bár a patikákat jogszabály kötelezi arra, hogy ingyenesen átvegyék ezeket, közlésük szerint szintén szabály tiltja nekik azt, hogy ellenőrizetlen forrásból származó és ismeretlen körülmények között tárolt gyógyszert tároljanak. A helyzet orvoslására vannak elképzelések, de közeli eredménnyel talán egyik sem kecsegtet.

Félig vagy alig használt, de lejárt gyógyszerek. Kamrában, pincében gyűjtögetjük

Kisgyermekes családban vagy krónikus betegséggel élők otthonában néhány hónap alatt is tetemes mennyiségű lejárt szavatosságú gyógyszer gyűlhet fel. Veszélyes hulladék a gyógyszer, nem szabad a használt orvosságokat a háztartási kukába dobni vagy a lefolyóba önteni, hisz nemcsak a növényzetre, hanem például a vízbe kerülve vagy beszivárogva, az állatokra, emberekre is kockázatot jelent. Ezt a lakosság többsége tudja is, amint Pál Tamás, az Eco-Csík térségi hulladékgazdálkodási vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, nem számottevő a háztartási hulladékban felbukkanó gyógyszer mennyisége. Ami azonban bekerül a kukákba, az ott is marad a háztartási szemét között. A gyógyszertárak és más egészségügyi létesítmények a veszélyes hulladék kezelésére szakosodott cégekkel állnak szerződésben a gyógyszerek és a többi veszélyes hulladék megsemmisítése érdekében. A lakosságnál lévő lejárt szavatosságú gyógyszereket az Egészségügyi Minisztérium tavaly kiadott, 994-es számú rendelete szerint a gyógyszertárak kell ingyenesen begyűjtsék, ez azonban nem működik.

„Ne csak üzleti szempont érvényesüljön”
Dr. Tar Gyöngyinek, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjének is ez a személyes tapasztalata. Mint elmondta, a gyógyszertárak a veszélyes hulladékot elszállító cégnek mennyiségre fizetnek, ha pedig például havonta ötven személy vinné be egy patikába az évek alatt összegyűlt, egy-két kilogrammnyi gyógyszerét, akkor az már tetemes többletköltséget is jelenthet. Véleménye szerint azonban egy patika nemcsak üzleti tevékenységet folytat, üzemeltetőjének szociális érzékenysége, a környezet iránti felelőssége is kellene legyen, ehhez a kötelezettséghez nem viszonyulhatnak a gyógyszertárak csak az anyagi érdekek alapján.
– A szaktárca rendelete egyébként nem ír elő szankciót arra az esetre, ha a patikák nem veszik át a lakosságtól a lejárt gyógyszereket – közölte Tar Gyöngyi.
Kifejtette, az egészségbiztosító pénztárral közösen gondolkodtak azon, hogy a patikák pénztárral kötött szerződéseibe foglalhatnák bele esetleg ezt a kötelezettséget. A közegészségügyi igazgatóság vezetője szerint ugyanakkor az is elvárható lenne, hogy azok a cégek, amelyeknek komoly bevételt generál a veszélyes hulladék kezelése, időről időre egy-egy gyűjtőakció keretében szedjék össze a lakosságtól az otthon tárolt gyógyszereket.
– Ha már vannak emberek, akik környezettudatosak és nem dobják a gyógyszert a szemétbe, akkor kellene legyenek olyan vállalkozások is, akik nemcsak szintén felelősen viszonyulnak a környezethez, hanem segítik is mások környezettudatosságát – tette hozzá.

A magyarországi mintát követnék
Melles Melinda, a Hargita Megyei Gyógyszerészeti Kamara elnöke azt mondta, sokat egyeztetnek ezen probléma lehetséges megoldásairól. Ismertette, az országos gyógyszerészeti kamara most azon dolgozik, hogy a magyarországi mintát vezessék be nálunk is: a lakosság által bevitt lejárt gyógyszereket a patikák speciális tárolókban összegyűjtik, egy szakcég elszállítja és megsemmisíti, mindennek a költségeit pedig a nagy gyógyszergyártó cégek fizetik. A gyógyszertárak számára nagy terhet jelent, ha a lakossági, visszavitt gyógyszert is ők kell megsemmisíttessék, hisz kilogrammonként fizetnek ezért, és nem olcsó – mutatott rá.
Hozzátette, nemcsak ez a probléma, hanem az is, hogy szintén az egészségügyi minisztérium előírásai szerint a gyógyszertárakba csak ellenőrzött helyről származó és ellenőrzött körülmények között tárolt orvosságot lehet bevinni.
– Nem jó a jelenlegi helyzet, hogy a gyógyszerek a kukába kerülnek, esetleg még a szemétben turkálók kezébe is kerülhetnek – összegezte a gyógyszerészkamara elnöke.

Helyi elképzelések, javaslatok
Székelyudvarhelyen – első alkalommal tavalyelőtt – a helyi önkormányzat civil szervezetekkel közösen megszervezte a házipatikákban lévő lejárt szavatosságú orvosságok begyűjtését, a gyógyszertárakban felállított tárolókba vihette be a lakosság a gyógyszereket. Felmerült, hogy ezt megyei szintre kellene kiterjeszteni, és a megyei tanács segítőkészen állt ehhez hozzá – említette Melles Melinda.
Korábbi sajtónyilatkozatok szerint azon gondolkodtak, hogy a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer keretében oldanák meg ezt a kérdést. Most is keresik a helyi lehetőségeket, a jogszabályok azonban ezen kérdés kezelését az egészségügyi minisztérium feladataként szabják meg – mutatott rá megkeresésünkre Borboly Csaba.
A Hargita megyei önkormányzat elnöke egyébként úgy véli, a lejárt szavatosságú gyógyszerek átvétele, illetve ennek a visszautasítása elsősorban a patikák környezettudatos hozzáállásán múlik. A megyei önkormányzat elnöke nyilatkozatában kifejtette, a 2018 júniusában módosított, 2011-ből származó 211-es számú, a hulladékkezelést szabályozó alaptörvény 52-es cikkelye szerint az egészségügyi minisztérium feladata az, hogy felmérje a hatáskörébe tartozó egységek által termelt hulladéknak – a lakosság egészségére kifejtett – hatását, és, hogy ennek megfelelően intézkedjen.
– A szakminisztérium kötelessége, hogy kifejlessze az egészségügyi tevékenységekből származó hulladék kezelésének stratégiáját, felügyelje a vonatkozó törvénykezés betartását, illetve biztosítsa az anyagi keretet ehhez a tevékenységhez. Az egészségügyi minisztérium 2018/994-es rendelete 38-as cikkelyének c) pontja pedig kimondja, hogy a lejárt gyógyszereket a lakosság a legközelebbi gyógyszertárban vagy drogériában adhatja le megsemmisítés céljából. Ezek az egységek pedig ki kell függesszék látható helyen, hogy ingyenesen gyűjtik a lejárt gyógyszereket – ismertette az előírásokat Borboly Csaba.
Közölte, a lejárt szavatosságú gyógyszerek összegyűjtésének témakörét belefoglalták a Hargita Megyei Hulladékgazdálkodási Stratégiába.
– Véleményem szerint ezt a problémát a gyógyszertárakon keresztül és az egészségügyi minisztérium támogatásával kell megoldani. Beszélgetést fogunk kezdeményezni Melles Melindával, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnökével a jelenlegi helyzet felmérése érdekében. Fel kell mérjük, hogy a megye 124 működő gyógyszertárából hány biztosítja a lejárt szavatosságú gyógyszerek visszavételét, illetve hogy mi gátolja a tevékenység beindítását. Ezután tudunk dönteni arról, hogy a Hargita Megyei Hulladékgazdálkodási Társulás tud-e szerződést kötni egy szakcéggel a veszélyes hulladékok elszállítására és megsemmisítésére – vázolta a megyei önkormányzat elnöke.

Ne halmozzuk a gyógyszereket!
Addig is, amíg megoldódik ezek leadásának kérdése, hogyan tároljuk otthon a lejárt gyógyszereket – kérdeztük Melles Melindától. A szakember azt javasolta, hogy a lejárt gyógyszereket mindenképpen válasszuk külön a még használható orvosságoktól, hisz sok szer lejárata után már inkább méreg. Ugyanakkor fontos, hogy a lejárat után is a dobozon feltüntetett körülmények között tároljuk az orvosságokat – tette hozzá. Még azt tanácsolta, hogy ne halmozzunk fel otthon gyógyszert. Értelmetlen egy adott gyógyszerből nagy mennyiséget összevásárolni vagy azt több szakorvossal felíratni, mint ahogy ezt egyes krónikus betegek teszik – mutatott rá. Kiemelte, hogy a sürgősségi esetekre természetesen legyen otthon a házipatikában például lázcsillapító és fájdalomcsillapító.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek