„Ott szeretnék lenni az első ötben”

81

A hazai squash-válogatottban játszhat Szász Kincső (16 éves) csíkszeredai lány, miután felnőtt kategóriában a harmadik helyen végzett a Románia-kupán, korosztályában pedig első az országban. A fiatal tehetség bár csak egy éve fallabdázik, kitartóan részt vesz minden versenyen, júniusban társaival együtt ő képviseli Romániát Kölnben, majd Amsterdamban a Junior Open versenyeken.

Szász Kincső (jobbról a második) fiatal kora ellenére már a felnőttek között játszik
Szász Kincső (jobbról a második) fiatal kora ellenére már a felnőttek között játszik

Fiatal, tehetséges és bár korosztályához képest négy-öt év hátránnyal kezdett fallabdázni, gyorsan kiemelkedő eredményeket szerzett a csíkszeredai Szász Kincső, aki Prága, Bécs és Magyarország után hamarosan Kölnben és Amsterdamban is üvegpályára lép.
A csíkszeredai Transylvanian Tennis Squash Club leigazolt sportolója áprilisban Bukarestben bebizonyította, méltó arra, hogy a román squash-válogatott játékosa legyen, túl van már számos versenyen, korosztályában megszerezte az első helyet, a felnőttek között pedig harmadik az országban.
– Ehhez a mértékű fejlődéshez megfelelő állóképesség szükséges, ezért vagy itthon a Transylvanian Tennis Squash Clubban édesapámmal, vagy a magyarországi edzőmmel, a Budapesten élő pakisztáni származású Shakeel Khannal edzek, felváltva – mondta lapunknak Szász Kincső.

Teniszről váltott squashra
A tíz éve Budapesten élő Shakeel Khannalt (akinek a nagybátya Jahangir Khan pakisztáni világbajnok, sokan úgy tartják, hogy minden idők legnagyobb játékosa a sportágban) külföldi szakemberek ajánlották a családnak, így kereste meg és kérte fel Kincső edzésére édesapja, Szász László. Shakeel azóta már többször látogatott Székelyföldre, sőt Csíkszeredában is tartott edzőtábort, ahová hozta magával két U15-ös magyarországi tanítványát is, Kincsőt pedig egy kolozsvári versenyre is elkísérte. – Csak egy éve fallabdázom, előtte teniszeztem, és bár ez megalapozta a versenyszerű játékhoz szükséges állóképességemet és labdaérzékemet, még rengeteg a bepótolnivalóm. Szeretnék minél több versenyen részt venni és fennebb lépni az európai ranglistán, ahol most a korosztályomban 87. vagyok. A top 5-ben szeretnék benne lenni, jövőre lépek az U19-es korosztályba, ott már nehezebb lesz a dolgom, de készülök rá minden erőmmel és tudásommal – mondta Szász Kincső határozottan.
Az ifjú sportoló, amikor éppen nem az üvegpályán tartózkodik, megpróbál a korosztályának megfelelő átlagos életet élni: jelenleg a Márton Áron Gimnáziumban tanul, tizedik osztályos, szabadidejének nagy részét azonban lefoglalja a tanulás és az edzés, illetve az angol különórák, így nem sok időt tölt szórakozással és a barátaival.
– Legutóbb az osztálykirándulásra sem tudtam elmenni és sajnos valóban kevés időm marad arra, hogy a barátaimmal legyek. A vakációkat általában kihasználom arra, hogy Budapesten az edzőmmel készüljek fel a soron következő megmérettetésre. Kárpótolnak azonban az utazások, hiszen sok európai várost meglátogattunk már a versenyek alkalmával, Prágában például maradt időnk arra, hogy az óvárossal ismerkedjünk, ezenkívül jó barátságot kötöttem a magyarországi squash-csapattagokkal is – mondta a csíkszeredai squash-os.

Sok utazás, magas költségek
Száz Kincső szívesen utazik, és boldogan megy minden országos és európai versenyre, a cseh fővárosba már egyedül, szülői felügyelet nélkül, ám a Román Squash Szövetség hivatalos kísérőjével ment, és valószínűleg így lesz ez a kölni út esetében is.
– A kölni utat valójában ajándékba kapta Kincső a kiemelkedő teljesítményéért, így a költségeket ezzel az alkalommal a Román Squash Szövetség fedezi – tudtuk meg a sportoló édesanyjától, Szász Enikőtől. A legtöbb esetben azonban Kincső európai utazásait a Transylvanian Tennis Squah Club finanszírozza, vagyis minden költséget a családnak és az általuk fenntartott klubnak kell előteremtenie. Jó hír, hogy időközben a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett pályázaton is pénzügyi támogatást nyert a fiatal fallabdázó, ebből a pénzből egy újabb út költségei oldódnak meg.
– Köszönjük ugyanakkor Nyegre Ibolyának, aki felvette velünk a kapcsolatot és felajánlotta, hogy biztosítja nekünk a lányom vitaminszükségletét. Minden támogatás jól jön, hiszen a sporteszközök, az edzői és az utazási költségek fedezete magas összegre rúg – tette hozzá az édesanya.
Szász Kincső tehát hamarosan Kölnben, majd Amsterdamban a Junior Open versenyeken áll pályára és képviseli Romániát, addig pedig minden kisebb versenyt kihasznál, hogy fejlessze tudását.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.