Ott segítenek, ahol szükség van rá, miközben a jövőt is építik

Húszéves a Székelyudvarhelyi Rotary Klub

53

Bár általában nem verik nagydobra, számos karitatív, közösségfejlesztő, fiatalokat támogató programot futtat a Székely­udvarhelyi Rotary Klub. A múlt héten viszont részletesen beszámoltak a 20 éves civil szervezet szerteágazó tevékenységéről. Az eseményen két külföldi cserediák is jelen volt, ők az idei évet Székelyudvarhelyen töltik.

Szép időben sokan sétáltak a tavaly. Idén is erre számítanak Fotók: Csedő Attila

A Rotary az egyetlen olyan civil szervezet, amely tanácskozási joggal vehet részt az ENSZ ülésein. A nemzetközi hálózatnak a világon több mint 1 millió 200 ezer tagja van, akik mintegy 500 kerületben, 33 ezer klubban dolgoznak. Szé­kelyudvarhelyen két évtizede működik a klub, a politikamentes, „székelyesített” szervezet alapelve, hogy akinek lehetősége van, támogassa azt, akinek nincs.

Világnapok és programok
A múlt héten a Gondűző Étteremben a székelyudvarhelyi klub aktuális elnöke, Váradi János és a programfelelősök beszéltek tevékenységükről, illetve közelgő eseményekről. Ezek között már hagyományosnak számít a szeptember 29-én, a szív világnapján szervezett közös lelkesítő és egészségvédő program: a Szejkefürdő felé vezető Szívek sétányán 6 km-es sétára várnak mindenkit, akinek fontos a szíve. A séta közben meg lehet tekinteni a Szívecskék a természetben fotópályázat alkotásait. A 2013 óta jelentkező esemény a mozgás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, rendszerint mintegy 100 résztvevővel zajlik.
Október 15-én, a fehér bot világnapján Székelyudvarhelyen is felavatnak egy olyan bronz plasztikát avagy makettet, amilyen a világ számos városában van. A Rotary Klub a Városházával partnerségben készíttette el és helyezi ki a „Tapintható – Láthatatlan” domborművet a Kossuth Lajos utca sarkán, amely a városközpontot mutatja be, a látássérültek számára nyújtva tájékozódási lehetőséget, hogy általa ők is megismerhessék a centrum bonyolult szövetrendszerét.
A Vöröskereszttel, illetve a polgármesteri hivatallal közösen jelentkeznek karitatív programmal október 16-án, az élelmezés és a kenyér világnapján: tartós élelmiszereket és egyéb szükséges dolgokat gyűjtenek a Szent József Nagycsaládosok Egyesületnek, amelynek több mint 200 tagja van. Több helyen is lehet adakozni: a Stúdió mozi előtt, a Márton Áron téren, a nagypiacnál és a Kis Szent Teréz-plébánián.

Fiatalokban a jövő
Nagy múltja van Székely­ud­varhelyen a kiemelkedő teljesítményt elért tanulók és felkészítő tanáraik támogatásának. A Rotary 18 éve minden évben pénzjutalomban részesíti azokat, akik a megyei szintű tantárgyversenyekről továbbjutnak, illetve Kárpát-medencei vetélkedőkön jeleskednek. A pénzalapot az évente megszervezett Rotary-bálon összegyűlt adományokból fedezik. Egyébként az innen származó összegből újították fel nemrég a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának összes hálótermét, illetve modernizálták a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium fizikatermét.
A Rotary legismertebb projektje a nemzetközi diákcsere-program. Az 1927 óta létező Rotary Youth Exchange Long-Term Programot kifejezetten középiskolásoknak szánják, és ennek keretében a diákok egy évet töltenek egy másik országban, családnál. Udvarhely 2015-ben csatlakozott, azóta mintegy 20 diák használta ki a lehetőséget, hogy nyelvet tanuljon, megismerkedjen más kultúrákkal, szélesítve látókörét, és elvigye hírét szülőföldjének. Jelenleg két székelyudvarhelyi diák van külföldön, az Egyesült Államokban és Argentínában, a Rotary pedig ugyancsak két diákot fogadott, akik Tajvan szigetéről, illetve Brazíliából érkeztek. A 19 éves Julian és a 16 éves Eduardo néhány szóban elmondta, hogy szeretnének megtanulni magyarul, megismerni a kultúránkat és minél több barátot szerezni. A Rotary Klub pedig azt szeretné, ha minél többen ismernék meg a cserediák-programot.
A fiatalok szakmaválasztását 2013 óta támogatja a szervezet. Az egy-két napos program során a 11-12-es tanulókat összehozzák a számukra érdekesnek tűnő szakmák képviselőivel, ritka foglalkozásokat is felkutatnak, és az érdeklődőt beviszik adott esetben egészen a szülőszobáig. Míg az előző években főleg a jogi és orvosi szakmák iránt volt érdeklődés, mostanában előtérbe kerültek a mérnöki szakmák – jegyezte meg a program felelőse. Eddig 503 tanuló élt a lehetőséggel, amelyhez egyéni jelentkezés szükséges.

Fontos az egészségvédelem
Megtudhattuk azt is, hogy a székelyudvarhelyi klub koordinálja és bonyolítja le azt a nemzetközi projektet, amely a csíksomlyói Csibész Alapítvány gyerekeinek a fogászati ellátását finanszírozza. A hároméves projekt a helyi orvosok továbbképzését, szájhigiénés oktatást és természetesen kezeléseket foglal magában, jelenleg 117 gyermek vesz részt benne.
Székelyudvarhelyen is futtatnak egy szájhigiénés programot, amelybe a város összes elemi osztályos tanulóját bevonták, tavaly például 1627 gyermek kapott fogápolási szereket, vett részt megelőzést, tájékoztatást célzó előadásokon (ebbe a marosvásárhelyi fogorvoshallgatókat vonták be), illetve fogászati állapotfelmérésen, amelynek eredményeiről levélben tájékoztatták a szülőket. A tapasztalatok alapján országos prevenciós programra lenne szükség – hangsúlyozta az udvarhelyi projekt vezetője.
Maradva az egészségügynél, a Rotary ingyenes szakorvosi rendelést is finanszíroz, legközelebb november 16-án, a Vitality klinikán lesz erre lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján. Hiánypótló az a polgármesteri hivatallal és 8 gyógyszertárral közösen végzett program is, amelynek során a lejárt szavatosságú gyógyszerek leadását, és megfelelő helyre való szállítását oldják meg. Mint kiderült, nagyon kevés hazai városban van erre lehetőség. A programot 3 éve indították, havonta mintegy 10 kilogramm orvosság gyűl össze, a továbbiakban a hulladékgyűjtés helyes módjáról információs kampányt is terveznek indítani.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek