Ötszázezer euró a legkisebb községnek

54

Ötvenhárom kedvezően elbírált pályázatból hét Hargita megyei – derült ki a Vidéki Beruházás-finanszírozási Ügynökség (AFIR) által pénteken közzétett listából. A jegyzék szerint négy községben a művelődési otthonok korszerűsítése, három településen pedig a templomok tatarozása valósulhat meg a pályázatok révén.

A remetei Balás Gábor Művelődési Ház. Korszerűsítés
A remetei Balás Gábor Művelődési Ház. Korszerűsítés

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Program 7.6-os számú, az épített örökség védelmére kiírt pályázatának keretében művelődési házak és B kategóriás műemlékek megőrzésére, korszerűsítésére lehetett pályázni. A december folyamán benyújtott Hargita megyei pályázatok közül több sikeresnek bizonyult.
A megye legkisebb községe, az alig több mint ezer lakosú Székelyderzs a község két kultúr-
otthonának felújítására két sikeres pályázat révén több mint 500 ezer eurót költhet: 296 157 eurót a székelyderzsi, 203 807 eurót a székelymuzsnai művelődési házra.
– Tetőfelújítás, külső és belső rehabilitáció, központi fűtés, bútorzat, hangtechnika és fénytechnika beszerzése a székelyderzsi és a székelymuzsnai kultúrotthonokba – mindez belefér a két nyertes pályázatunkba – mondta Zoltáni Csaba, Székelyderzs leköszönő független polgármestere, aki azt is hozzátette, hogy a napokban értesítették arról is, hogy egy községi utakra benyújtott, egymillió eurós pályázatuk is sikeresnek bizonyult, így úgy gondolja, hogy a csúcson hagyja abba, lesz amit folytatnia az utána következőnek.
– Biztos legalább másfél, két évre szükség lesz jó esetben is a lebonyolításhoz, de a megye legkisebb községe részére úgy gondolom, óriási megvalósítás mindez.
Csíkszentmihály község áfa nélkül 218 326 eurót pályázott a község három művelődési otthonának (a csíkszentmihályi, az ajnádi és a vacsárcsi kultúrházak) korszerű berendezéssel való felszerelésére. Gyergyóremetén a Balás Gábor Művelődési Ház modernizálására és felszerelésére költhetnek 290 732eurót.
Az oklándi unitárius templom felújítására csaknem 500 ezer (pontosan 473 800) eurós támogatást nyert el az egyházközség. A templom, amelynek egyik fő látványossága a 18. századi kazettás mennyezete, műemlékként juthatott támogatáshoz, akárcsak a csíkcsicsói Szent Antal-plébániatemplom. Ez utóbbi renoválására áfa nélkül 132 765 eurót költhet az egyházközség. Ebből valósulhat meg többek között a tető- és padlócsere, a repedések injektálása, elektromos orgona, miseruhák, csillárok beszerzése, és illemhelyek létrehozása. Városfalva unitárius templomát szintén a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Program 7.6-os, épített örökség védelmére szánt 295 036 eurós támogatásának köszönhetően újíthatják fel a közeljövőben.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.