Ötödször is ingyen felkészítenek az érettségire

115

Igény van rá és bizonyítottan sikeres a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által kezdeményezett és a székelyudvarhelyi székhelyű Modern Üzleti Tudományok Főiskolájával közösen megvalósított érettségi felkészítő projektje. Az idén érettségiző vagy újrapróbálkozó fiataloknak szánt ingyenes román- és matematika-­felkészítőkre január 20-ig lehet jelentkezni.

Ilyés Ferenc, Szász Jenő és Göthér Orsolya. Hiánypótló ismeretek Fotó: Lázár Emese

A budapesti szék­helyű Nem­zet­straté­giai Kutatóintézet (NSKI), együtt­működés­ben a MÜTF Oktatási Köz­ponttal és partnereivel a 2012–2013-as tanévben indította el a székelyföldi magyar anyanyelvű diákoknak szánt, ingyenes érettségi felkészítő projektjét, azzal a céllal, hogy a magyar ajkú fiatalok sikeresen vizsgázzanak a két, legtöbb esetben buktatót jelentő tantárgyból, román nyelv és irodalomból, valamint matematikából. Az eltelt évek statisztikája bizonyítja, hogy a felkészítősorozatra nagy az igény: amíg az első évben 33, addig a 2015–2016-os tanévben már 804 tanuló vett részt a tanfolyamon. Az eredményességet bizonyítja, hogy a résztvevőknek több mint 80 százaléka érettségizett sikeresen.
A fentiek is indokolták, hogy a kezdetben kísérleti jelleggel útjára indított képzést folytassák és ötödik alkalommal is meghirdessék – hangzott el tegnap, a 2016–2017-es tanévre meghirdetett tanfolyam rajtját beharangozó sajtótájékoztatón. Az érettségi felkészítő programmal kapcsolatos részleteket Szász Jenő, az NSKI elnöke, dr. Ilyés Ferenc, a MÜTF Oktatási Központ igazgatója, illetve Göthér Orsolya projektvezető – MÜTF Oktatási Központ – ismertették.
A program népszerűségi mutatója, hogy nemcsak a diákok száma, de a jelentkező településeké is növekedett, tavaly már túlléptek Székelyföld határán, hiszen nemcsak a Hargita, Kovászna és Maros megyei tanintézmények, de a Bihar megyei Nagyszalonta is csatlakozott a projekthez. A 2016–2017-es tanévben Maroshévíz társult, így a júniusig tartó, ingyenes, 55 órás érettségi felkészítőket immár 13 településen (Székely­kereszt­úr, Székely­udvar­hely, Szent­egy­háza, Csík­szereda, Gyer­gyó­szent­miklós, Gyer­gyó­alfalu, Maros­hé­víz, Barót, Sepsi­szent­györgy, Kovász­na, Kézdi­vásár­hely, Szováta, Nagy­szalonta) szervezik meg. A tervek szerint 37 csoport indul, és az előző évfolyamhoz hasonlóan kb. 800 diák lesz a díjmentes „tanórák” kedvezményezettje – foglalta össze Szász Jenő.
Úgy vélekedett, hogy a hazai magyar anyanyelvű fiataloknak a szülőföldön való boldoguláshoz fontos a román nyelv elsajátítása, illetve a sikeres érettségi – ez a projekt „rátapint a lényegre”, mert mindkettőt szolgálja. Az elnök ugyanakkor üdvözölte, hogy az oktatási tárca is követte az NSKI példáját, és tavaly 300 millió euró banki hitelt vett fel, hogy hasonló célú, tanintézmények által megpályázható programot finanszírozzon.
Az NSKI 25 millió forinttal támogatja a programot, de – fogalmazott Szász Jenő – a projekt jövőjét tekintve, a bővítés, szélesebb körű kiterjesztés szempontjából áldásos lenne, ha hazai támogatókra találnának, akár a tanfelügyelőségek részéről is. Szász Jenő hozzátette: az elméleti oktatás mellett a szakoktatás kérdésével is foglakozni kell, mert az „ellíceumosodás” komoly szakemberhiányhoz vezetett, ami, meglátása szerint, egyik fő oka a „székelyföldi akut munkanélküliségnek”.
Ehhez a gondolathoz társult dr. Ilyés Ferenc igazgató, aki elmondta: a kutatóintézettel közös program kutatási téma is a MÜTF Oktatási Központnak, lehetőséget ad a 18–20 éves fiatalok körében felméréseket végezni. Ebben az évben a diákok viszonyulása a szakoktatáshoz lesz a közvélemény kutatás tematikája – újságolta Ilyés.
A román nyelv és irodalom, valamint matematika tantárgyakból tartott ingyenes érettségi felkészítőkre január 9–20. között, online, a www.egyetem.ro honlapon található űrlap kitöltésével lehet jelentkezni. Túljelentkezés esetén, január 23–24-én szintfelmérő vizsgákat tartanak – tájékoztatott Göthér Orsolya.
A felkészítőkkel kapcsolatosan bővebb felvilágosítást személyesen vagy a felnottkepzes@mutf.ro e-mail-címen kaphatnak az érdeklődők.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.