Ötmillió euróból újul meg a Székelytámadt-vár

Turisztikai látványosság és kulturális központ lesz

72

Hatalmas előrelépés történt Szé­kelyudvarhely életében: hétfőn írta alá Gálfi Árpád polgármester azt a szerződést, amelynek köszönhetően európai uniós támogatásból végre megújulhat a Székelytámadt-vár.

Történelmi pillanat a város életében Fotó: Nagyálmos Ildikó

Nagyszerű hírről számoltak be a polgármesteri hivatal munkatársai, tervezők, illetve a társintézmények vezetői a Hajdú bástyánál, miszerint a közeljövőben 21,5 millió lejből megújul Székelyudvarhely középkori műemlék épülete.
Gálfi Árpád polgármester történelminek nevezte a pillanatot, hiszen a tarthatatlan állapotban lévő Székelytámadt-vár teljes felújítása immár nem csupán álom, hanem megvalósítható feladat.
– Az elmúlt hónapokban ez a hetedik nyertes uniós pályázatunk, a vezetőség az elmúlt három évben igyekezett rendezni a vagyoni, tulajdonjogi viszonyokat. Az elmúlt harminc évben minden polgármester feladatul tűzte ki a vár felújítását, ám eddig nem sikerült megvalósítani. Óriási csapatmunka van e megvalósítás mögött, de még nagyobb munka áll előttünk a felújítással. Óriási öröm van a szívemben, hiszen belátható időn belül Székelyudvarhelynek egy teljesen megújult vára lesz, ami nemcsak turisztikai, hanem kulturális vonzerőt is jelent – fogalmazott a polgármester, aki arról is beszámolt, hogy a városnak – a beruházás 2 százalékával – mindössze 400 ezer lej önrésszel kell beszállnia.
A kivitelezést 2023. december végéig kell befejezniük.

Fontos a tálalás
Orbán Árpád alpolgármester úgy fogalmazott: ennyi ínséges időszak után büszkeség tölti el, hogy ilyen szintre jutottak el Szé­kely­udvarhely életében.
– Mérföldkő a város életében, régóta akartuk, hogy ez a vár a régi, de fényesebb pompájában tündököljön. Amint ígértük, következetesen, stratégiák mentén hoztuk a pályázatokat – mondta.
A Hajdú bástya a központi része lesz a várnak, ahol egy többszintes épület – konferenciaterem, közösségi tér – kap helyet, a Fóris bástyában tervezik a nyári szabadtéri színházat, a Telegdy és Bánffy bástyákban kiállítótereket alakítanak ki. A vár területén zöldövezeteket, kilátókat, körbejárható területeket terveznek, a bejárat a sportpálya melletti részen nyílik meg. A vár külső része is megújul, nemcsak a várfalakat erősítik meg, hanem a nem odavaló épületeket lebontják, körbejárhatóvá teszik a várat, kívülről megvilágítják a várfalat. A Tó utcában teljes infrastrukturális modernizálás történik. Tervben van, hogy az Attila utcai kerteket megvásárolják, hogy átjárhatóság legyen a szomszédos Kornis Ferenc utcába. A város elöljárósága a lakossággal együttműködve, pereskedés nélkül szeretné mindezt megvalósítani.
– Értékeinket gyönyörűen kell tálalni, megtölteni tartalommal, hogy legyen mivel büszkélkedniük a székelyudvarhelyieknek, ugyanakkor gazdasági forrás is legyen, tartsuk itt néhány napig a turistákat – mondta Orbán Árpád alpolgármester.

Karöltve a társintézményekkel
Nagy Pál színházigazgató örömét fejezte ki, hogy végre a városnak van egy olyan kulturális stratégiája, ami azt jelzi, hogy a hivatal szorosabban együttműködik a kul­turális intézményekkel, így ők is igyekeznek a színházat és a bábszínházat behozva, szakmai tudásukkal hozzájárulni mindehhez.
Miklós Zoltán múzeumigazgató szerint új fejezet kezdődik a város életében.
– A megnyert összeg nagyjából 17 évnyi költségvetése a múzeumnak, ebből is látszik, hogy mekkora lehetőség előtt áll a vár. A kiállítóteret olyan információval kell megtölteni, amely kifejezetten ehhez a térhez köthető, a Domonkos rendi kolostortól elindulva egészen a jelenkorig. Nagy potenciál van a várban, bízunk benne, hogy élettel töltjük meg – mondta a múzeumigazgató.
Trinfa Pálma, az Eötvös József Szakközépiskola igazgatója bízik abban, hogy a munkálatokat úgy szervezik meg, hogy ne zavarja a tanítást, ugyanakkor örülnek annak, hogy megújul, megszépül az iskola környezete.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek