Öt tornát tartottak

119

Románia is csatlakozott a Nemzetközi Asztalitenisz Nap rendezvénysorozatához. Országszerte több mint százhatvan AmaTur B+-os tornát rendeztek az elmúlt héten, ebből ötöt Hargita megyében: hármat Maroshévízen, egyet-egyet Gyergyóditróban és Csíkszeredában.

Csíkszeredában voltak a legtöbben a hétvégi tornán Fotó: László F. Csaba

Egy héttel később ugyan, de Romániában is megünnepelték a Nemzetközi Asztalitenisz Napot, az alkalomból világszerte több mint félezer tornát tartottak. A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) jóváhagyásával Romániában április 10. és 15. között tartották a világnap alkalmával B+ kategóriás AmaTur tornákat.
Tavaly a Nemzetközi Asztali­tenisz Nap alkalmából Romániában 112 tornát tartottak – Hargita megyében Csíkszeredában kettőt, egyet-egyet pedig Gyergyóditróban és Maroshévízen –, idén a világ 96 országából 522 tornát regisztrált az ITTF, ebből a legtöbb, 162 Romániában zajlott. Hargita megye öt tornának volt a házigazdája, hármat Maroshévízen, egyet-egyet Gyergyóditróban és Csíkszeredában tartottak.
Pénteken gyerekek számára Maroshévízen tartottak mini­AmaTur tornát, a viadalon tizennégy helyi gyerek vett részt. Egy nappal később már B+-os torna helyszíne volt a maroshévízi polgármesteri hivatal, amelyen tizenhatan álltak asztalhoz, az első helyen Barabás Sándor végzett, aki a döntőben Colcer Nicolae ellen bizonyult jobbnak, a harmadik helyen pedig Oncioiu Gabriel és Eigel Csaba végzett (mind maroshévíziek).
Szombaton a gyergyóditrói Gál Ferenc Sportcsarnokban negyvennyolcan indultak az Ama­Tur B+-os tornán, amelyet a székelyudvarhelyi Józsa Zoltán nyert meg, miután a döntőben 3–2-re nyert a gyer­gyó­szentmiklósi Györfy Szabolcs ellen, a harmadik helyen pedig az aradi Dani Leo és a gyer­gyószentmiklósi Keresztes Zoltán zárt.
Vasárnap Maroshévízen a tizenhat fős mezőnyből Schuller Doru volt a legjobb, a második helyen Coșarcă Denis, míg a harmadik helyen Szabó Győző és Trif Gabriel zárt (mind maroshévíziek).
Csíkszeredában három kategóriában hatvanhárman álltak az asztalokhoz a József Attila Általános Iskola tornatermében. A gyerekeknek tartott MiniAmaTur tornát a kézdiszentléleki Sterczer Zalán nyerte Tamás Vivien előtt, a harmadik helyen pedig Csobot Csongor és Gábos Tudor (mindhárman Csíkszereda) végzett. A kezdők kategóriájában a balánbányai Kovács Eduárd bizonyult a legjobbnak, Csordás Lajos a második lett, míg a harmadik helyen Váncsa Zoltán és Elekes Levente (mindhárman Csíkszereda) zárt. Az elite/open/amatőr összevont kategóriában a csíkszeredai Incze Levente szoros meccsen 3–2-re győzte le a sepsiszentgyörgyi Welker Ivánt, a harmadik helyen két ismert csíkszeredai fényképész, Pál Zoltán és Kiss János végzett.
A hétvégén ezúttal Gyergyó­ditróban tartanak AmaTur B kategóriás versenyt, a Délhegy-kupára előzetesen harmincketten neveztek, a verseny fél tízkor kezdődik szombaton a helyi sportteremben.

Nyolcaddöntős búcsú
Câmpulung Muscel adott otthont az elmúlt hétvégén a hazai ifjúsági II-es korosztály döntőjének, a háromnapos pontvadászaton az ország 32 klubjától 87 fiú és 89 lány versenyző állt az asztalokhoz. Az ISK Székelyudvarhely hat sportolóval vett részt a megmérettetésen, ám ezúttal a nyolcaddöntő jelentette a Hargita megyei sportolók végállomását.
Jenei Barnabás, Vetésy Norbert, Karácsony Dániel, Mózes Botond, Bándi Tamás és Geréb Attila is megnyerte a selejtezőcsoportját és a 64-es főtáblára jutottak, sőt az első kört is győzelemmel zárták az udvarhelyiek, ám a második körben Mózes, Bándi és Karácsony is búcsúzott a további küzdelmektől. Jenei, Vetésy és Geréb viszont a nyolcaddöntőben is érdekelt volt, mint utóbb kiderült, számukra ez volt a végállomás. Jenei a címvédő Culpedintől, Vetésy a temesvári Moldovántól, Geréb pedig a buzăui Poterastól kapott ki.
Akárcsak egyéniben, a két páros számban is a nyolcaddöntőben búcsúztak a székelyudvarhelyiek. Jenei Karácsonnyal, Vetésy Gerébbel, míg Mózes Bándival alkotott párost, mindhárom duó eljutott a nyolcaddöntőig, de ott nem sikerült győzniük. A vegyes párosban folytatódott, Karácsony a marosvásárhelyi Cezara Boeriuval, Jenei a szintén marosvásárhelyi Adorjáni Csillával, míg Geréb a craiovai Larisa Maleával esett ki a nyolcaddöntőben.
Péntektől vasárnapig az ifjúsági I-es korosztály számára rendezik a döntőt, a besztercei viadalon több székelyudvarhelyi asztaliteniszező is asztalhoz áll majd.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.