Öt százalékponttal emelkedett az átmenők aránya

Végleges érettségi eredmények

176

Az érettségi dolgozatok újrajavítását követően öt százalékponttal emelkedett Hargita megyében az átmenők aránya. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a térségben a vizsgázók 58,06 százaléka szerzett érettségi diplomát.

Számjegyekben a tudás mértéke. Sokat kell még javítani Fotó: László F. Csaba

Az érettségi vizsgák első eredményeinek közlését követően a vizsgázók összesen 842 dolgozatnak kérték az újrajavítását a megyében, az óvást követő eredményeket tegnap tette közzé az oktatási minisztérium. A tanfelügyelőség – az országos adatokra alapozva – a megyére vonatkozó statisztikai adatokat készített. Ezek szerint a térségben korábban mért 53,69 %-ról 58,06%-ra módosult az érettségin átmenő jegyet elért diákok aránya.
Az újrajavított 842 dolgozatból 599-nek módosult magasabbra a korábbi értékelése, 35-nél ugyanaz a jegy marad, míg 208 esettben a vizsgabizottság a korábbi jegynél alacsonyabbra értékelte a dolgozatot.
Az összesített eredmények szerint Hargita megyében a legjobb átmenési arányt két csíkszeredai tanintézményben érték el a diákok: a Márton Áron Gimnáziumban a vizsgázók 97,66%-ának sikerült az érettségije, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban pedig a diákok 94,05%-a írt átmenőjegyet. A szintén csíkszeredai Octavian Goga Gimnáziumban a tanulók 90,29%-a diplomázott.
Szintén jó eredménnyel zárta az idei érettségit a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző – a végzősök 89,66%-a érettségizett sike­resen –, és az átmenési arányt tekintve a megye legjobb hat tanintézménye között van a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium és a szintén székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium is.
Ugyanakkor egyetlen diák sem érte el a sikeres érettségihez szükséges hatos átlagot a zetalaki Dr. P. Boros Fortunát Szakközépsikolában, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskolában, a csík­szent­mártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában, a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában és a ditrói Puskás Tivadar Szakközépiskolában.

Javítanának a rossz eredményeken. Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Görbe Péter főtanfelügyelő tegnapi közös sajtótájékoztatójukon rámutattak, hogy több sebből vérzik a román nyelv és irodalom oktatása, ez pedig a kisebbséghez tartozó diákokat súlyosan érinti. A fő probléma, hogy ugyanazt a teljesítményt várják el tőlük, mint a román anyanyelvűektől, a tételek pontozásánál sokat számít a javító tanár szubjektív megítélése, illetve több szakképzetlen vagy helyettesítő tanár oktatja a románt szerte a megyében. Borboly Csaba rámutatott, hogy a megyei önkormányzat az Oktatási Minisztériumhoz fordul, hogy minél gyorsabban találjanak megoldást a helyzetre, illetve ezentúl is összpontosítanak arra, hogy lehetőséget biztosítanak a diákoknak az alternatív nyelvtanulásra.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.