Öt projektből négyen dolgoznak

Közművek, iskolafelújítás és napköziépítés korondon

112

A 2018-as esztendő elég nehezen indult Korond községben, hiszen a költségvetési visszaosztásnál hátrányos megkülönböztetésben részesítette a kormány azokat a településeket, amelyek az előző évben jól teljesítettek. Korond 1,7 millió lejjel kapott kevesebbet, amelyet aztán szeptemberben korrigáltak, így aztán normális kerékvágásba került az önkormányzat. Öt pályázatból négyet kezdhettek el.

Katona Mihály Fotó: archív

Katona Mihály polgármester évértékelő beszélgetésünk alkalmával izzadsággal teli 2018-ról számolt be.
– 1,7 millió lejjel kevesebbet kaptunk, szerencsénkre szeptemberben sikerült kiköszörülni a csorbát. Helyben 3,3 millió lejből gazdálkodhattunk, ez a költségvetésünk 40 százaléka. Odáig jutottunk, hogy a 2016-ban elnyert pályázatokat – amelyek kivitelezését 2017-ben meghirdettük – 2018-ban elkezdtük megvalósítani – mondta Katona Mihály polgármester.
Ezek közül a gépparkbővítést szolgáló 120 ezer euró értékű LEADER-programot tudták befejezni. A Helyi Fejlesztések Országos Programjából sikerült elkezdeniük a Korondot érintő aszfaltozást, a csatornázási munkálatokat, illetve a derítőállomás modernizálását. Hozzáláttak a napközi építéséhez is. Ezt a munkát 2020. április 30-ra kell befejezniük. Előre nem látott műszaki és kivitelezési nehézségek jelentkeztek, hiszen menet közben derült ki, hogy források vannak a területen, ami nem várt drénezési munkákat követelt.
Ugyanakkor sikerült elkezdeni a fejlesztést, aláírni a szerződést a Korond–Fenyőkút–Pálpataka út felújítására vonatkozóan. Ez a munka mintegy 65 százalékban készült el. Jó hír az is, hogy decemberben sikerült meghirdetni az eszközbeszerzést a Korondi Szakközépiskola felújítási projektjében. Ennek az összértéke 6,6 millió lej. Az iskolánál ebben az évben a kivitelezési munkálatokat is el tudják majd kezdeni.
A vidékfejlesztési programon belül kiértékelés alatt van egy új terv, a Pálpatakát Varsággal összekötő erdei út korszerűsítése, ami 6,7 km aszfaltozást jelent, s amennyiben nem lesznek óvások, 2-3 hónap múlva nyertest hirdethetnek. Ugyancsak elbírálási szakaszban van a koptatóréteg felvitelére vonatkozó projekt Korond belterületén lévő úthálózata esetében. Elkészült továbbá a Korond–Pálpataka útvonal megvalósíthatósági tanulmánya, és most állítanak össze egy ilyen tervet Atyha falu mellékutcái burkolására is 3,4 km hosszúságban.
Évek óta tartó program – amely különböző változatokban bukkant fel és közel sem volt konfliktusmentes – a hulladéktömörítő és -átrakó állomás létrehozása.
– A végleges bírósági döntés után tavaly szeptemberben kezdődtek meg az építési munkálatok – nyilatkozta az elöljáró –, elkészíttettük a hídra vonatkozóan a szakértői véleményt, amely alapján kiderült, hogy 7,5 tonnásnál nagyobb teherbírásnak nem felel meg. Ráadásul a 13A országút és az állomás közötti útszakasz jelen pillanatban még községi tulajdon, amelyet nem adtunk át Hargita Megye Tanácsának. Viszont a felújítási terveket elkészíttettük. Úgy gondoljuk, hogy mindaddig ezt nem is adjuk át a megyének, amíg nem kapunk megerősítést arra vonatkozóan, hogy ezt el is végeztetik. A későbbiekre vonatkozóan pedig az sem mellékes, hogy ezt az állomást ki és hogyan működteti.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek