2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Öt idős tesztje lett pozitív

 

 

Rutintesztelés során derült ki, hogy a lókodi öregotthon öt idős lakójának koronavírus-tesztje pozitív lett. Az érintetteket a szé­kelyudvarhelyi kórház fertőző osztályára fektették be, egyelőre tünetmentesek. Hargita megyében az első ilyen eset, amikor lakóotthonban üti fel fejét a kór.

Jogszabály szabályozza az országos metodológia szerint, hogy bizonyos rizikónak kitett kategóriákat rendszeresen tesztelnek, idetartoznak az onkológiai betegek, a dialízisesek, fogyatékkal élők és a különböző, zárt intézményekben együtt élő személyek. Az idősotthonokban élőket kiemelt figyelemmel és rendszerességgel, kéthetente tesztelik. 

– Egy ilyen rutintesztelésnél derült ki, hogy a lókodi öregotthon ápoltjai közül öt személy pozitív, a személyzetet is teszteltük, ők mindannyian negatívak, ugyanakkor a többi lakó tesztje is negatív lett. Az ápolókat folyamatosan képezik, mi is rendszeresen ellenőrizzük, hogy betartják-e a járványtani szabályokat, viselik-e a maszkot, tartják-e a távolságot, alkalmazzák-e a kézmosást, fertőtlenítést… Noha hazajárhatnak, továbbra sem kaptak teljes szabadságot, figyelemmel kell lenniük arra, hogy bevihetik a fertőzést ezekbe a zárt otthonokba – mondta megkeresésünkre dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője.  

Arról, hogy ki vihette be a fertőzést, csak találgatások vannak, viszont egyes lakók rendszeresen kijárnak nem csupán a faluba, hanem azon túlra is. Jelenleg az érintettek házi elkülönítésben vannak, az öregotthonban lévők – hetven és kilencven év közötti személyek – állapotát az otthon orvosa követi.

– Mi figyelmeztettük és felhívtuk a figyelmüket arra, hogy lehetőleg ne menjenek ki, hisz nem biztos, hogy meg tudják védeni magukat, ha nem elég óvatosak, hamarabb megfertőződhetnek. Fokozottabban kell rájuk vigyázni. A kórházban lévők közül szerencsére mindenki jól van, a kezelőorvos dönti el, hogy melyik az a pillanat, amikor a koronavírus elleni kezelést beveti. A tünetmentes fertőzöttek nem kapnak specifikus gyógyszeres kezelést – mondta dr. Tar Gyöngyi.


Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb