Öt hektáron égett az erdő Orotva közelében

45

Feltehetően felelőtlenül meggyújtott és felügyelet nélkül ha­gyott tűz terjedhetett szét az Orotva közelében található erdőben, Nagy­ágon. A lángok mintegy öt hektáron borították be a növényzetet, ugyanakkor három hektáron a fahulladék is meggyulladt – tájékoztatta lapunkat Alina Cio­botariu, a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének szóvivője.

Összesen nyolc hektáron károsult az erdő Fotó: ISU Harghita

A tüzet hétfőn, pontban délben jelentették a megyei tűzoltóságnak, a bejelentés nyomán két speciális tűzoltókocsival siettek a helyszínre a hivatásosok, az egyik jármű Maroshévízről, a másik Gyergyószentmiklósról érkezett. Ekkorra már a négy környező falu, Gyergyóditró, Gyer­gyószárhegy, Gyergyóremete és Salamás önkéntes tűzoltói is próbálták megfékezni a lángokat. Az oltásból orotvai lakosok is kivették a részüket. Alina Ciobotariu tájékoztatása szerint este nyolc órára sikerült megfékezni a tüzet, de a ditrói önkéntes tűzoltók továbbra is a helyszínen maradtak, hogy a tűz esetleges újraéledését meggátolják.
A tűz egyébként nem összefüggő területen égett, hanem különálló gócok alakultak ki, amelyek több irányba is terjedtek, ezért volt szükség a további felügyeletre. A kárt okozó tüzet egyébként a területen áthaladó erdei út közelében gyújthatták meg, onnan terjedt tovább. Öt hektáron élő növényzet lángolt, és mintegy három hektáron fakitermelésből maradt hulladék égett el.
Amint megtudtuk, a lángok az élő fákban nem tettek jelentős kárt, a legtöbbnek a törzse alja perzselődött meg, viszont annál nagyobb lánggal égett az erdőkitermelés nyomán maradt fahulladék. Ezen a területen tavaly széldöntés volt, a kidőlt fákat nemrégiben szállították el, és a nyomukban maradt száraz gallyak kaptak lángra.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.