Osztrák diákok építenek Zsögödfürdőn

Pezsgő élet a Cari-táborban

544

Felső-ausztriai építész és formatervező szakos középiskolás fiatalok népesítették be a zsögödfürdői Cari-tábort, ahol alkotóelemeire szedhető, mosdókat, vécéket és zuhanyzókat tartalmazó kis faházat építenek. A diákok Josef Wolfsgruber irányítótanár vezetésével szombaton érkeztek Csíkszeredába, és ezen a hétvégén utaznak tovább. Várhatóan addigra el is készül a különleges épület, a munkába a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium néhány diákja is bekapcsolódik majd.

Munkában a felső-ausztriai diákok. Jótékony szakmai gyakorlat Fotó: Keresztes Bea

Szombaton érkeztek meg Csíkszeredába a linzi Höhere Technische Bundeslehranstalt (Szövetségi Műszaki Középiskola) építészetet és formatervezést tanuló végzős diákjai, akik azóta is szorgosan dolgoznak a zsögödi Cari-táborban. A fiatalok alkotóelemeire szedhető, mosdókat, vécéket és zuhanyzókat tartalmazó kis faházat építenek, amelyben majd napelemes rendszer szolgáltatja a meleg vizet.
A különleges építmény a Gyulafehérvári Caritas linzi partnerének, a felső-ausztriai Caritasnak köszönhetően jutott el Zsögödfürdőre, ahol tegnap délelőtt a változékony időjárás ellenére is megállás nélkül zajlottak a munkálatok. A helyszínen dr. Márton András, a gyulafehérvári Caritas igazgatója és Péter György, a Caritas szociomedikális részlegének igazgatója nyilatkozott lapunknak.
– Összesen 25 személy érkezett Felső-Ausztriából Csíkszeredába, illetve Zsögödfürdőre, és ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja: operatívan halad a munka. Az itt jelen lévő, építészetet és formatervezést tanuló diákok minden évben megvalósítanak egy, a fa kézi megmunkálásával kapcsolatos tervet. Ők nem tankönyvből tanulják meg a szakmát – taglalta dr. Márton András, kiemelve: látható a kontraszt a meglévő épület, és az éppen készülő építmény között.
– Az osztrák vendégek azonban nem csak dolgoznak környékünkön, de szabadidős tevékenységeken is részt vesznek. Ugyanakkor a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium azonos korú, német nyelvet tanuló diákjaival is ismerkednek. Ez a lehetőség mindenki számára hasznos – fejtette ki Péter György.
Josef Wolfsgruber, a linzi diákok irányítótanára lapunk érdeklődésére közölte: meglátása szerint nagyon élvezik a munkát a Höhere Technische Bundeslehranstalt iskola tanulói Zsögödfürdőn, hiszen az esős időjárás ellenére is jól halad a munka. Hozzátette, jó a közös programok hangulata, és a csíkszeredai diákokat is igyekeznek bevonni az építkezésbe.
Egyébként 2009-ben hasonló zuhanyzós illemhelyiséget szereltek össze Szelterszben a Szent Gellért Alapítvány táborának területén is.
Ezzel kapcsolatban Marion Huber, a felső-ausztriai Caritas vezetője a Hargita Népének elmondta:
– Huszonnyolc éve működik együtt a gyulafehérvári és a linzi Caritas, és tapasztalataim szerint mindig nagyon gördülékeny volt a közös munka. A tíz évvel ezelőtti projekt is rendkívül hasznos volt, és az idei program is különleges. A diákok számára mindig jó tapasztalat, ha Erdélyben vannak, hiszen ebben a festői környezetben ők is jobban érzik magukat – szögezte le Marion Huber.
Az osztrák diákok tehát ezen a héten építkeznek Zsögödfürdőn, ahol a tervek szerint hétvégére elkészül a szétszedhető faház.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.