Ösztönöznék a báznai és a mangalica tartását

127

Ingyen kaphatnának malacokat – legkevesebb kettőt, legtöbb tízet – azok a gazdák, akik a báznai vagy mangalicák tartását, majd a felhizlalt állomány 50 százalékának értékesítését vállalnák. Az állomány fennmaradó 50 százalékát viszont saját szükségletükre fordíthatják. A készülődő programról Török Jenő árult el részleteket.

Malacok a felcsíki állatvásárban. A mangalica és báznai fajtáknak is nagyobb teret szánna a minisztérium Fotó: Domján Levente

Ingyen igényelhető malacokkal ösztönözné az idén két sertésfajta – a báznai és a mangalica – tartását és állományfelszaporítását a mezőgazdasági minisztérium. A formálódó programról a 2017-es évértékelő sajtótájékoztatóján Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője számolt be. Elmondta, elfogadott kormányhatározat híján a programnak még számos részlete tisztázatlan, ám arra, hogy a szaktárcát komolyan foglalkoztatja a téma, jelzésértékű, hogy a megyei mezőgazdasági igazgatóság az állattenyésztési hivatal munkatársaival közösen már feladatba kapták a lehetséges érdeklődők megyén belüli felleltározását. Első körben azoknak a gazdáknak a feltérképezéséről van szó, akik jelenleg már báznai vagy mangalica sertéseket tenyésztenek, de azok jelentkezésére is számítanak, akik a jövőben a sertéstartásra vállalkoznának. Igényeiket a gazdák közvetlenül a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságnak is jelezhetik. A cél a két, vidékünkön is hagyományosnak tekinthető sertésfajta visszahonosítása, állománybővítése, illetve a külföldi húsbehozatal csökkentése érdekében a sertéshús hazai erőforrásokból történő biztosítása – tette hozzá Török Jenő, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője.
Az agrárszakember elmondta, a program keretében a báznai vagy mangalica sertések tartására vállalkozó gazdák – a minisztérium támogatásának köszönhetően – a tenyésztőktől ingyen juthatnának 30 kilós malacokhoz. A malacok ellenértékeként szolgáló egyedenkénti 250 lejes minimis-támogatást így közvetlenül a tenyésztők kapnák. Ezzel szemben azok a gazdák, akik a kapott malacok felnevelését és tartását vállalták, meghatározott időn belül a kapott állomány felének értékesítésére kötelezettek. E téren a hízott állatok engedélyezett vágóhidakra, húsfeldolgozó üzemekbe kerülnek. A maradék 50 százalékot viszont az állattartók saját szükségletükre hasznosíthatják. A sertések tartására vállalkozó gazdálkodók a program keretében legkevesebb 2, illetve legtöbb 10 malacot igényelhetnek, de Török Jenő nem zárja ki, hogy a malacok felső határára vonatkozó kritériumok az elfogadásig még jelentősen változnak.
– Tehát az a gazda, aki például 4 mangalica értékesítésére szerződik, összesen 8 malacot fog kapni, ingyen. Míg az a tenyésztő, aki a 8 malacot biztosította, minimis-támogatás formájában 2000 lejre, azaz 8-szor 250 lejre nyújtja be az elszámolását – érzékeltette a készülődő sertésprogram lényegét a Hargita megyei mezőgazdasági igazgató. Leszögezte: a program részleteiről és lebonyolításáról pontosabb képet azonban csak a vonatkozó jogszabály elfogadása után lehet alkotni.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek