csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Ősztől after schoolt indít a Kópé Góbé Tanoda

Szeptembertől indul Csíkszeredában a Kópé Góbé Tanoda szárnybontogató csoportja. A gyermekek tapasztalat által, élménydús, szabad tanulásban vehetnek részt hétköznapokon 12 és 18 óra között, továbbá 18 és 20 óra között is lesznek kora esti foglalkozások.

Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér, a szárnybontogató csoport megálmodója, óvó-tanító pedagógus 2014 óta otthon oktatja két gyermekét. Pedagógusként előnyben részesíti az alternatív pedagógiát, hisz a demokratikus nevelésben és abban, hogy minden gyermek egyedi és különleges. A kezdetekben szintén otthon oktató szülők gyermekeinek szervezett tevékenységeket, és sikerélményeinek köszönhetően ezt ki szeretné bővíteni, hogy elérhető legyen minden gyermek számára.

Vegyes csoport
A Kópé Góbé Tanoda iskola utáni szárnybontogató csoportjának működése szeptemberben kezdődik Csíksomlyón. Hétköznap 12 és 18 óra között szórakoztatja, tanítja majd a gyermekeket. A szülők igényei szerint a gyerekek szállítása is megoldható az iskolából a helyszínre, illetve meleg ebéd is igényelhető. A szárnybontogató csoport 15, legtöbb 20 gyermeket tud befogadni, és még várnak jelentkezőket. Előkészítős gyermekektől egészen nyolcadik osztályos tanulókig bárkit beírathatnak a szülők.
A vegyes korosztály előnye, hogy a kisebbek igyekeznek felnőni a nagyobbakhoz, így olyan feladatok megoldására lesznek képesek, amelyek felülmúlják az életkorukat, a nagyok pedig megtanulják segíteni a kicsiket, s ez nagyban fejleszti az együttműködési képességüket. Fontos, hogy a beíratott gyermekek a tanulási folyamat segítése céljából mindennap részt vegyenek a foglalkozásokon. Igény szerint a kora esti órákban – 18 és 20 óra között – további szabad- és élménydús foglalkozások, előadások lesznek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, azok számára is, akik nem tartoznak a szárnybontogató csoporthoz.
A napi költség egy gyerek után 20 lejbe kerül, ha valaki ebédet is rendel, az további 14 lejt fizet.

Kreatív tanulás
A délutáni tevékenység olyan foglalkozások köré épül majd, mint például mesét szövő anyanyelv, észbontó matematika, szószaporító román, varázslatos angol (angol nyelvet beszélő önkéntesek segítségével is), kicsi társas, elvonulás a társasjátékok birodalmába, alkotó kezek kézműveskedése, csengő-bongó zenevilág, barangoló természet és tudomány, illetve rejtélyes történelem. A nevekből is kihallatszik, hogy a hangsúly a játékos tanuláson van.
– Fontos, hogy fenntartsuk a gyermekek kíváncsiságát, érdeklődését a különböző témák iránt – jegyezte meg a pedagógus, hozzátéve: az évszakok, jeles napok, ünnepek, hagyományok, illetve a nagyvilági történések is meghatározó szerepet töltenek majd be a témák kiválasztásában.
A szárnybontogató csoportban két állandó pedagógus lesz jelen, illetve a foglalkozások levezetéséhez segítő pedagógusok is csatlakoznak. Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér óvó-tanító pedagógus, Várda Dalma angol–román szakos pedagógus, Csizmadia Ágnes matematika–földrajz szakos pedagógus, Kádár Kincső múzeumpedagógus, Balázs Brigitta cserkészvezető, tréner, önkéntes koordinátor, Váncsa Mónika képzőművész, Katona Krisztina Csilla angol–román szakos pedagógus, Bíró Orsolya, a Care To Travel önkéntes koordinátora, Várda Levente informatikus, illetve Ferencz-Gyöngyössy Tass vidékfejlesztő agrármérnök, faipari mérnök, informatikus vezeti a foglalkozásokat.
– Vakációs tematikus táborokat is tervezünk, ahol a természettudomány, a társas és népi játékok, az idegen nyelv, az élménypedagógia kerül előtérbe, hisz a gyermekek játék által fejlődnek a legjobban – részletezte Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér. A csoport célja a gyermekek segítése, a tanulás örömének megtapasztalása, az iskolai tudás elmélyítése alternatív módszerek segítségével.
További információkért felkereshetik a tanoda Facebook-oldalát, írhatnak a kope.gobe.tanoda@gmail.com e-mail-címre vagy hívhatják a 0744–244777-es telefonszámot.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb