Osztálymúzeummal készülnek a „salamonos” véndiákok

72

Van egy nap a gyergyó­szent­miklósi Salamon Ernő Gimnázium életében, amely különlegesebb a többinél. Már több mint egy évtizede, hogy megszervezték az első Hagyományőrző Napokat, az idei rendezvény már a 13. alkalom lesz, április 21-én, csütörtökön tartják. Nagyszerű hangulat jellemzi az eseményt, idén újdonság is lesz: a középiskola néhány egykori diákjának kezdeményezésére berendezik a Véndiákok Osztálymúzeumát.

A Hagyományőrző Napok rendezvénye minden év­ben nagy különlegességgel bír az iskola életében: több mint száz népviseletbe öltözött diákkal találkozhatnak ilyenkor a szentmiklósiak, folyamatos énekszótól hangos a város, az iskola előtti körtánc megcsodálására pedig még az idegen jelzésű autók is megállnak.

Ragaszkodnak az egykori iskolához
A diákok ilyenkor osztálymúzeumokkal készülnek, ahol régi tárgyakat, eszközöket tekinthetnek meg az érdeklődők, idén azonban egy újdonság is lesz, mivel az intézmény egykori tanulói berendezik a Véndiákok Osztálymúzeumát.
Az ötletgazdák lapunknak azt mondták, a tavalyi rendezvényen született a gondolat, hogy akár egykori diákok is aktívan részt vehetnének a Hagyományőrző Napokon, Lakatos Mihály igazgató pedig támogatta az elképzelést. Mint kifejtették, a megvalósításhoz eleinte a saját ismerősi körükből kerestek volt diákokat, azonban hamar rájöttek, hogy vannak olyan generációk, akikhez így nem jut el az üzenet. A közösségi oldalon tárták a nyilvánosság elé elképzelésüket, és elmondásuk szerint számos pozitív visszajelzést kaptak.
A jelenlegi diákokkal ellentétben, az osztálymúzeumot nem hagyományos eszközökből, hanem a diákévekre jellemző tárgyakból rendeznék be: az ellenőrzőktől és felmérőktől kezdve, a szalagavatókról és ballagásokról fennmaradt tárgyakon át a puskázási eszközökig bármit szívesen látnak, a lényeg, hogy az kapcsolódjon a diákévekhez. A tárgyakat április 20-ig várják a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban, a bemutatást követően pedig – ha szükséges –, természetesen visszaszolgáltatják azokat.
– Leporoljuk az emlékeket, nosztalgiázunk, szeretettel gondolunk vissza az itt eltöltött négy évre, az osztálytársainkra és tanárainkra. Ez eggyel több alkalom ünnepélyesen részt venni az iskola életében – fogalmazott az egyik kezdeményező, Ráduly Andrea. Fontosnak tartották megjegyezni azt is, hogy bármilyen korosztályt szívesen látnak.

Örülnek a kezdeményezésnek
A Salamon Ernő Gimnázium igazgatója, Lakatos Mihály lapunknak megjegyezte, örömteli, hogy az egykori diákok ennyire ragaszkodnak az iskolához, emellett pedig az is fontos, hogy a jelenlegi tanulók látják ezt a hozzáállást.
A 13. Hagyományőrző Napokkal kapcsolatban Lakatos mindemellett közölte: Márton Áron-emléktáblát avatnak majd az iskola udvarán, a tanintézmény hittantermét pedig ünnepélyes keretek között a néhai püspökről nevezik el.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek