2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Osztályfőnököknek (is) ajánlják: Filmekkel viszik közelebb a szakmákat a diákokhoz

Osztályfőnöki órákon, pályaorientációs foglalkozásokon jól használható pályaismertető kisfilmek kerültek fel a világhálóra a székelyudvarhelyi Korrekta Médiaműhely jóvoltából. Hiteles forrásból, maguktól a szakemberektől tudhatják meg a fiatalok, hogy például kiből lehet jó színész, milyen végzettség kell az újságírói szakmához és mivel foglalkozik a pályázatíró szakember.

Szakmák műhelytitkai első kézből. Most már filmen is                                              Fotó: Korrekta Médiaműhely

Lapunk is tudósított arról, hogy tavaly a középiskolások pályaorientációját támogató eseménysort szervezett a Korrekta Médiaműhely, pályázati pénzből. Első körben, még a múlt tanév végén magyarországi szakemberek bevonásával pedagógusok, iskolai tanácsadók mélyedhettek el jobban a témában, aztán negyven diáknak tartottak többórás pályaorientációs önismereti foglalkozást, majd novemberben Szakmakóstoló néven nyilvános eseményt rendeztek, ahol az érdeklődő fiatalok húsz szakma képviselőjével beszélgethettek el.

Mit kér az adott szakma?
A pályázat részeként készültek el a kisfilmek is – tudtuk meg Száva Enikőtől, a Korrekta Médiaműhely vezetőjétől.
– Az igazi cél egy honlap, ahová minél több pályaismertető kisfilm kerülne fel, a szakmák leírásával, és azonosító kódjukkal együtt. Egyelőre a Korrekta Médiaműhely Facebook-oldaláról lehet legkönnyebben elérni az alkotásokat – közölte.
A 6-7 perces igényes kisfilmek az adott szakma több képviselőjét is megszólaltatják, bemutatva a szakma különböző „leágazásait” is. A néző képet kap arról, hogy kiknek ajánlott, milyen érdeklődésű egyénnek való az adott foglalkozás, milyen végzettséget és képességeket igényel, milyen tevékenységekkel, feladatokkal, munkabeosztással, mekkora és milyen terheléssel jár, milyen körülmények között dolgozik az adott szakma képviselője, milyen személyiségvonások meglétét kívánja meg, milyen elhelyezkedési lehetőségek vannak a jelenlegi hazai munkaerőpiacon, és akár azt is, hogy milyen bérezésre lehet számítani egy adott területen.
Jelenleg a pályázatíró, könyvtáros, színész, fotográfus, informatikus, újságíró, szakács-séf szakmákkal lehet közelebbről megismerkedni.

Mire vagyok alkalmas?
A Korrekta Médiaműhely idén újra pályázik, mert nagyon szeretnék folytatni a projektet. A pályaorientációs foglalkozásokra jó visszajelzések érkeztek a diákoktól, a Szakmakóstoló iránt is nagy volt az érdeklődés.
– A projekt gyakorlati hasznát még nehéz felmérni. A részt vevő fiatalok közül sokan viszont megfogalmazták: ha nem is tudják még egyértelműen, hogy mit választanak, azt már megtudták, hogy mire alkalmasak és mire nem – fogalmazott Száva Enikő. A pályaismertető kisfilmek megtekintése, kibeszélése is éppen ezért alkalmazható jól a pályaválasztási döntés előkészítésében.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb