Őszre villany is lesz a fürdőn

97

Hétfőn kezdi meg az Impex Aurora Kft. a Madicsa-fürdői menedékház építését. Az ingatlant saját költségvetésből, valamint LEADER-támogatásból építteti fel a karcfalvi önkormányzat.

Az épülő menedékház látványterve
Az épülő menedékház látványterve

Daczó Katalin
daczo.katalin@hargitanepe.ro
Az 1960-as években kiépített Madicsa-fürdő több mint egy évtizedig el­hagyottan állt, amikor a polgármesteri hivatal úgy döntött, megpróbálja új életre hívni és egy turisztikai komplexumot kiépíteni a festői, de elhanyagolt helyen.
A munkálatokat tavaly meg is kezdték, bekerítették a mintegy másfél hektáros területet, befedték az egyik borvízköpűt, újjáépítették a borvízházat, hulladéktárolót alakítottak ki és részleges partrendezést is végeztek. Idén folytatták a munkát, elbontottak egy tönkrement épületet és kivágták a fák egy részét, tudtuk meg Gábor Tibor polgármestertől. A tulajdonképpeni építkezési munkálat hétfőn kezdődik Szénási Zsolt kolozsvári építész tervei alapján, a valamikori ivó helyén.
– Olyan épület tervezésére kaptunk felkérést, amely menedéket és olcsó, „fapados” szálláslehetőséget is nyújt gyerekcsoportoknak, kirándulóknak – mondta a BLIPSZ tervezőiroda munkatársa. – Felmértük, hogy mi az, ami a jelenleg Madicsán álló építmények közül értékes és mi az, amit nem érdemes megtartani, s ezek figyelembevételével született meg a menedékház terve. Ez egy egyszerű faszerkezetes épülettömb, aminek nyílt terű földszintje közös étkezések és egyéb tevékenységek céljára alkalmas, s szintén a földszinten kapnak helyet a mellékhelyiségek is. A manzárdon lennének a hálók.
A kétszintes, 125 négyzetméter alapterületű épület fő építőanya a fa. – Számunkra nagyon fontos volt, hogy minél jobban illeszkedjen a tájba, ezért lehetőleg helyi anyagokat használtunk – tette hozzá Szénási Zsolt.
– Régi vágya a településnek, hogy a villanyáram is kijusson Madicsára – hangsúlyozta Gábor Tibor polgármester. – Most úgy tűnik, megvalósulhat az elképzelés, folyamatban van a villanyvezetés engedélyeztetése. Ezt a projektet Hargita megye tanácsa, a két közbirtokosság és a helyi tanács finanszírozza. Reméljük, megvalósul, amire felépül a menedékház és akkor valóban lehet Madicsa fejlesztéséről beszélni.
A Karcfalva közelében található fürdő fejlesztése a település fejlesztési stratégiájának része. A helyi adottságokhoz és igényekhez igazított fejlesztés középpontjában a borvíz és a környezet, távlatilag akár egy rendezett hétvégi házas telep kiépítése áll. Az építkezés összértéke 60 ezer euró, amelynek felét az önkormányzat biztosítja, másik felét a LEADER-pályázat révén elnyert összeg teszi ki. Az építkezés befejezésének határideje szeptember vége.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.