Őszi zongoraestek

118

Három estét betöltő Őszi zongoraest-sorozattal készült idén is a Csíki Kamarazenekar Egyesület. Elsőként, ma este 6 órától Zerkula György hegedűművész és Horváth Edit zongorista önálló estjét hallhatja a közönség a Csíki Moziban.

A csíkszeredai önkormányzat támogatásával második alkalommal szervezi meg a Csíki Kamarazenekar Egyesület az Őszi zongoraestek hangversenysorozatot. Amint arról korábban beszámoltunk, tavaly az önkormányzat egy új, Petrof márkájú koncertzongorát vásárolt, és ennek köszönhetően a városban egy külföldi zenészeket is bemutató hangversenysorozat kezdődhetett. Idén magyarországi, marosvásárhelyi és székelyföldi vendégzenészek várják a komolyzene kedvelőit a Csíki Mozi nagytermébe.
– Ma este a régi zenei tradíciókra visszatekintő családban született Zerkula György hegedűművész és a marosvásárhelyi születésű Horváth Edit, a kolozsvári zeneakadémia zongora tanszékének adjunktusa ad közös hegedű–zongora estet. Műsoron: Karol Szymanowski Romance: op 23, Ludwig van Beethoven: Szonáta zongorára és hegedűre, c-moll, op 30/2, Edvard Grieg: Szonáta hegedűre és zongorára, c-moll, op 45, és Henryk Wieniawski: Variációk egy eredeti témára, op 15 – tudtuk meg Cs. Szabó Andrástól, a Csíki Kamarazenekar sajtóreferensétől.
A következő est a kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész emlékére Kocsis Zoltán Emlékhangverseny lesz, október 15-én este 6 órától. A korszakalkotó zongoraművész, karmester, zeneszerző és tanár emlékére két budapesti, a nemzetközi versenyeken is elismert zongorista érkezik a megyeközpontba: Demény Balázs és Mocsári Károly. Családi hangversennyel zárul az Őszi zongoraestek sorozata október 25-én, amikor a Csíki Mozi nagytermében a Csíki Kamarazenekar előadásában Camille Saint-Saëns francia zeneszerző Az állatok farsangja – állattani fantázia művét hallhatja a nagyérdemű.
– A kicsiknek és nagyoknak egyaránt zenei élményt nyújtó mű tele van néhol csacska, néhol fanyar ze­nei karikatúrákkal. Az Elefánt bumfordi zenéje például Berlioz szimfonikus költeményéből, a Faust elkárhozásából kölcsönzi hangját, a Teknősbéka Offenbach-muzsikára lép be, a Kövületek című tétel Rossini Sevillai borbélyára utal – magyarázta Cs. Szabó András.
A kamarazenekar sajtóreferense szerint az eseményt családi hangversenynek szánják, amelyen Adorján Csaba vezeti végig a közönséget.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek