2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Őszi vásár a gazdasági fejlődés jegyében

Négy napon át várja az érdeklődőket az Őszi Vásár rendezvénysorozat. Égisze alatt számos érdekes dolog történik ezen a hétvégén a sportcsarnokban és környékén: helyi termékek vására, borfesztivál és fúvóstalálkozó is színesíti a programot. Maga a vásár pedig teret ad az üzleti kapcsolatok építésének, és természetesen az adásvételnek is.

Számos látogató kereste fel tegnap is a vásárt. Őszi sokadalom Fotó: Asztalos Ágnes
Számos látogató kereste fel tegnap is a vásárt. Őszi sokadalom Fotó: Asztalos Ágnes

A térség egyik legrégibb és legnagyobb gazdasági eseményét tegnap délelőtt nyitották meg. A megnyitóünnepségen a szervező és házigazda Príma Rádió és Arkum Alapítvány részéről Orosz-Pál Levente köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja tolmácsolta az Őszi Vásár fővédnökének, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettesnek az üzenetét. Dr. Verestóy Attila szenátor beszédében hangsúlyozta, hogy a vásár megmutathatja, hogy Székelyföld igenis fejlődött az elmúlt években, Incze Csongor, a főtámogató Hargita Megye Tanácsának alelnöke pedig kijelentette: az egész megyének jó, hogy van ez a rendezvény, mert lehetőséget nyújt a kisvállalkozóknak is bemutatkozásra, üzleti kapcsolatok ápolására. Az Őszi Vásár társszervezője a polgármesteri hivatal, Bunta Levente városvezető beszédében a város mintegy fél évezredes vásártartási jogára hivatkozott, majd kijelentette: a vásárok ma is fontosak, hiszen a gazdasági életet élénkítik, a versenyképes Székelyföld építéséhez járulnak hozzá. Az elöljáró hiányolta egyébként a nagy udvarhelyi cégek (pl. a két nagy konfekcióipari gyár) jelenlétét a vásáron, mert szerinte még akkor is, ha többnyire külföldi piacokra gyártanak, azért itt lehetnének, hogy bemutassák tevékenységüket.
A huszonharmadik alkalommal megszervezett Őszi Vásár rendezvénysorozaton összesen 120 kiállító és termelő vesz részt. Kevesebb a magyarországi vállalkozás, mint az elmúlt években, de 39 sátorban van lehetőség Székely termék védjeggyel rendelkező áruk bemutatására és kóstolására. A sportcsarnokban ruházati cikkek, ékszerek, bútorok, háztartási eszközök, bioélelmiszerek, elektronikai cikkek, játékok láthatók és vásárolhatók, számos szolgáltatással lehet megismerkedni, újdonságként egy standnál airsoft-fegyvereket, kiegészítőket is lehet szemrevételezni. A kiállítók vásárlókra is várnak, de inkább a kapcsolatépítésben, üzletkötésben látják a vásár hasznát.
A sportcsarnok környékén több autókereskedés is berendezkedett, elektromos és hibrid járművekkel lehet ismerkedni, sőt ki is lehet próbálni ezeket.
A nyitónapon a jelen lévő elöljárók, a szomszédos megyék gazdasági képviselői kerekasztal-beszélgetésen tárgyaltak a helyi fejlesztési, együttműködési lehetőségekről. Ezekben a folyamatokban fontos szerep jut az Őszi Vásár jellegű rendezvényeknek, amelyek a helyi erőforrásokra támaszkodnak – értettek egyet a jelenlévők. Javaslatok hangzottak el, együttgondolkodás kezdődött el a térségben egyre népszerűbb vásárok és különböző kiállítások kapcsán, amelyek szervezettebb formában talán jobban be tudnák tölteni gazdaságélénkítő szerepüket.
Mára még sűrűbbé vált a program: délben megnyílik a hatodik alkalommal jelentkező Székely Termékek Fesztiválja, több mint félszáz termelővel, kézművessel, kora délután pedig a XII. Borfesztivál, mindkét eseménynek a minifocipálya ad otthont. Holnap 13.00 órától mesemondó versenyt tartanak, vasárnap délben pedig az Udvarhelyszéki Fúvóstalálkozó kezdődik el. Az első három nap 10.00–19.00 óra között látogatható a vásár, és főleg a minifocipályán egész nap kulturális rendezvények zajlanak. Napközben inkább a város és a környék hagyományőrzőié a terep, esténként szórakoztató programokkal, koncertekkel várják a közönséget. Ma Dancs Annamari és Kerényi Miklós énekel operettslágereket, holnap este itt lesz a Bagossy Brothers Company, vasárnap, a 18 órai vásárzárás előtt Vidovenyecz Edina színművésznő musicalelőadását lehet megtekinteni.

[box type=”shadow” ]Standdal, érdekes programokkal vesz részt Hargita Megye Tanácsa az Őszi Vásáron. Hatodik éve támogatja a megyei önkormányzat a vásár megrendezését. Tegnap délután a közintézmények munkaerő-alkalmazási rendszeréről tartottak tájékoztatót, a bemutatón jelentkezésre, önéletrajzok leadására is volt alkalom. A Hargita Megyei Könyvtár a kisgyerekek számára olvasósarkot rendezett be, a Hargita Megyei Kulturális Központ a Székelyföld Napok rendezvénysorozatot népszerűsíti, jelen van a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, ugyanakkor a látogatók a vásár egész ideje alatt megtalálhatják a Hargita Kiadó által szervezett könyvvásáron a Székelyföld folyóiratot, illetve a Székely Könyvtár sorozat eddig megjelent köteteit. A megyei tanács standjánál a Népi motívumok a közhasználatban című kiállítás is megtekinthető. Kiállítottak egy energiatakarékos „sörkollektort”, amely egy sörösdobozokból készült napkollektor. Bemutatnak egy hőkamerát is, amely megmutatja, hogy egy adott épületből hol „szökik” el a hő, hol lenne szükség a szigetelésre. A berendezésről a vásár ideje alatt több ízben tartanak szakmai tájékoztatót.[/box]

Asztalos Ágnes

 

Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb