Őszi kirándulás a vajdahunyadi várhoz

226

Mátyás király Emlékévnek nyilvánították az idei esztendőt az igazságos Má­tyás király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából. Ennek jegyében született az ötlete a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola pályázatíró felelősének, Burus Mária-Ella tanítónőnek, hogy iskolánk tanulói ellátogassanak Vajdahunyad várához. Az ötletet egy sikeres pályázat követte, így a Pro Iuventute Egyesület, a polgármesteri hivatal és a szülők hozzájárulásával létrejöhetett Erdély egyik legimpozánsabb és leginkább épen maradt gótikus várkastélyának megtekintése.

A kirándulást ismeretterjesztő órák előzték meg. Vajdahunyad földrajzi és történelmi sajátosságait illetően, így minden kiránduló tanuló kíváncsian, érdeklődve várta annak a várkastélynak a látványát, melyről kísérőtanáraik előzetes információkat szolgáltattak.
Október 10-én kora reggel kelt útra 60 diák, 6 pedagógus és egy szülő kíséretével a nagy csapat. Az időjárás nekünk kedvezett, hiszen a reggeli köd felszállása után melegen simogató, októberi napfény kényeztetett bennünket. A táj az ősz legszebb színeiben pompázott, ami még jobban fokozta a város fölé magasodó monumentális építmény, Vajdahunyad várának látványát. Miután beléptünk a kapun át a várudvarra, sorra látogattuk a termeket, így a Hunyadi János által épített gótikus lovagtermet, a Szilágyi Erzsébet által építtetett Mátyás-loggiát, amely onnan kapta nevét, hogy a legenda szerint ebben az épületben lakott Mátyás király.
A Mátyás-loggia végén induló lépcső fordulójából a várkápolna karzatára jutottunk. A gyönyörű reneszánsz loggia felső emeletén még láthatók, bár nehezen kivehetők a Hunyadi-család életéről szóló freskórészletek. A loggia végén a Kisasszonyok szobájába jutottunk, melyet Bethlen Gábor a kastélyban megforduló úrhölgyek számára építtetett a 17. század elején. Az egész vár ünnepélyességét jelentősen fokozta a várfalon, tornyokon és kaputornyon végig vonuló magas védőpártázat, igazi arisztokratikus arculatot kölcsönözve a várnak. A kor történelmi szellemisége – a várudvaron lévő kútnak a legendájától, a kínzó kamrákig – mind nagy hatással voltak tanulóinkra, hiszen betekintést nyerhettek olyan történelmi személyiségek életkörülményeibe, akikről eddig csak irodalomtörténeti órákon értesültek.
Maradandó élményekkel feltöltődve érkeztünk haza, és a másnapi élménybeszámolón mindenkiben megfogalmazódott: igen, Vajdahunyad várát látni kell!

Sándor Tünde szervező, Csergő Ildikó kísérőtanár, Szentegyháza

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek