Ősz végi takarítás

Székelyudvarhely

23

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala értesíti a lakókat, hogy november 3-án déli 12 óráig a tömbházak körül, valamint a kertekből összegyűjtött zöld hulladékot (falevelet, nyesedéket zsákokba, ágakat minél szorosabban összerakva, összekötve) szíveskedjenek kitenni a kapu elé, illetve a tömbházakhoz tartozó hulladékgyűjtő mellé. Elektromos és elektronikai hulladékot, veszélyesnek számító hulladékot, építkezési törmeléket, állati eredetű hulladékot nem szállítanak el!
Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy tilos a kerti hulladék és az avar égetése Szé­kely­udvarhelyen, mivel ez a tevékenység nagyon káros mind a környezetre, mind az emberi egészségre. Egy átlagos kerti tűz, amelyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet, illetve a magas nedvességtartalom miatt. A növényi részekben lévő szén csak részben oxidálódik, a keletkező szén-monoxid kis mennyiségben is mérgező.
A kerti hulladékot égetése helyett sokkal hasznosabb komposztálni, hiszen ezáltal az elhalt növényi részeket a mikroorganizmusok lebontják és humusszá alakítják. A komposzt fokozza a talaj aktivitását, javítja víz-, hő- és levegőgazdálkodását, növeli tápanyagtároló képességét, emellett hormonhatású anyagai serkentik a növény növekedését, és erősítik ellenálló képességét a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben. Komposztáláshoz mindössze néhány négyzetméter árnyékos helyre, egy akár saját magunk által, hulladék deszkából barkácsolt ládára és egy kis időre van szükségünk. Ahol nincs komposztálási lehetőség, ott sem az égetés a megoldás, hanem a zöld hulladék elszállíttatása. Erre a célra az RDE Harghita Kft.-nél zsák vásárolható, ennek ára tartalmazza a szállítási költséget is. A megtelt zsákok száját össze kell kötözni és a hulladékszállítási napokon kihelyezni.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek