Összhangban a fejlesztések

Farkaslaka elmúlt évéről

355

Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt – a múlt év január 4-én – beszélgettünk Kovács Lehellel, Farkaslaka polgármesterével a 2018-as tervekről. Akkor négy nagyobb tervet emlegettünk, a kisebbeket külön nem is hangsúlyoztuk. Egyébként a tavalyi évben Farkaslaka községben összesen 18 kisebb-nagyobb projekten dolgozott az önkormányzat, amelyek megvalósítása folyamatosan zajlott és folytatódik az elkövetkezőkben is.

Kovács Lehel Fotó: Archív

Kovács Lehel polgármester elsőnek a kultúrházas megvalósítást említette, hiszen 250 ezer euró értékben hat művelődési otthon modernizálását sikerült befejezniük. Kecsetben, Pálfalván, Malomfalván, Bogárfalván, Szentléleken és a községközpontban új bútorzat vásárlására, korszerű fűtő- és hűtőberendezések, hang-, fény- és más színpadtechnikai eszközök beszerzésére és üzembe helyezésére került sor.
A második nagyobb értékű kivitelezés a napközi otthon. Itt a munka még zajlik, de bíznak abban, hogy tavaszra tető kerül az épületre. A befejezést csak az év végére tervezik, úgyhogy a 2019–2020-as tanévben még nem vehetik igénybe az óvodások.
Négy faluban – Malomfalván, Bogárfalván, Szentléleken és Farkaslakán – tervezték már tavaly a csatornahálózat bővítését, illetve derítőállomás építését 1,4 millió euró értékben. Menet közben kiderült, hogy a terv nem jó, a pályázó cégek jelezték a meghirdetési szakaszban, hogy alulárazottak bizonyos fázisok. Ezt javíttatni és jóváhagyatni kellett, ismét. Így egy egész éves késést okozott, hiszen most hirdethették meg újra a munkálatokat. Ez a helyzet azonban nem akadályozza meg a szakaszos haladást, 80%-ban tudnak haladni. Aszfaltozni csak akkor lehet majd, ha a szennyvízvezetékek bekerültek a földbe és megtörtént az aknák, a csatornafedelek elhelyezése. Csak október–novemberben tudtak dolgoztatni tavaly, néhány rövidebb szakaszon. Farkaslaka belterületén mindössze egy 240 m hosszúságú utca készült el. 2018 több kisebb, de fontos tervet is megvalósítottak: például kicserélték a községháza és a melléképületek tetőszerkezetét, rendezték annak udvarát és kövezett parkolót alakítottak ki.
– Hosszú ideig nem tekintettünk prioritásként mindezekre, aztán rájöttük, hogy esztétikailag és funkcionálisan sem elhanyagolható, hogy milyen épületben kívánjuk szolgálni a közösséget – mondta a polgármester. Továbbá megépült egy új, 17 méter fesztávú gyalogoshíd, felújították a sportbázishoz vezető utat – ezt az elmúlt években fokozatosan végeztették –, megtörtént a parkolóhelyek kialakítása és az esővíz levezetése is. Itt mintegy 3 ezer négyzetméternyit burkoltak, a nagypályát bekerítették és műgyepet fektettek le. Egyébként a sporttelepet még bővítenék, szükség lesz a fürdők és mellékhelyiségek felújítására a továbbiakban, mert igencsak elhasználódott állapotúak, és a csarnok padlója is cserére szorul.
Határozott elképzelés van – ugyancsak az országúton túli területen, ahol kialakulóban van Farkaslaka új központja – arra vonatkozóan, hogy a most készülő és jóváhagyás előtt álló általános rendezési tervbe (PUG) belefoglalták annak a mintegy 40 hektárnyi ipari parknak a létrehozását, amely a jövőt jelentheti majd, hiszen a szépen kiépülő infrastruktúra mellett nagy szükség van helyi munkahelyekre is. A polgármester annak is örül, hogy pártállástól függetlenül jó a kapcsolata a helyi tanács tagjaival, az egyházak képviselőivel, a civilekkel, a helyben dolgozó vállalkozókkal, és minden jóban együtt tudnak lépni a köz érdekében.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek