Összetartozás Csíksomlyón

125

Kántorok népesítették be ezen a héten a Jakab Antal Tanulmá­nyi Házat Csíksomlyón, és vet­tek részt a harmincadik al­ka­lommal megszervezett lel­ki­gya­korlatos továbbképzésen. A négynapos rendezvény kap­csán főtisztelendő Balogh Piusz, gö­döllői premontrei kormányzó perjel lapunknak úgy nyilatkozott: ehhez hasonló színvonalas eseményre Magyarországon is szükség lenne.

Közösen énekeltek a kántorok. „Itt mindannyian Isten dicsőségére gyűltünk össze” Fotók: László F. Csaba

Ma zárul a lelkigyakorlatos kántortovábbképző Csíksomlyón. Az eseményt 1988-ban szervezték meg először, s az elmúlt 30 évben csupán egyetlen alkalommal nem tartották meg. Az idei programra 101 erdélyi és 30 határon túli érdeklődő jelentkezett be, a résztvevőkre előadások, szakmai gyakorlatok, elmélkedések és orgonakoncertek vártak Csíksomlyón.
Tegnap mi is a helyszínre látogattunk, ahol dr. Medgyesy S. Norbert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK Újkori Történeti Tanszékének habilitált docense tartott előadást. Mint mondta, a kántorok Istenhez kell felemeljék közösségüket.
– A kántoroknak elmélkedve és értve kell énekelni, hiszen a templomokban elhangzott dallamok a közösségek önazo­nos­ságtudatát képviselik. Az otthon hangja mindez – részletezte a szakember.
Előadása során kiemelte, hogy a 18. században Csíksomlyón adták elő a legtöbb misztériumjátékot, majd felkérte a jelen lévő kántorokat, hogy közösen énekeljenek az Oltáriszentségből. Fel­szólalását úrnapi játék zárta le, amelyben X–XI. századi szövegek hangzottak el.
Dr. Medgyesy S. Norbert lapunk kérdésére válaszolva közölte, hogy a lelki összetartozás élménye mellett értékes, templomhoz méltó dallamokkal ismerkedhetnek meg a jelenlévők. Kiemelte, hogy a képzés során olyan énekek hangzottak el, amelyek évszázadok óta először csendültek fel, és példamutató eseményként jellemezte a csíksomlyói programot.

Gesztesi-Tóth László és tanítványa koncertezik

A lelkigyakorlatos kántortovábbképzésen részt vett főtisztelendő Balogh Piusz, gödöllői premontrei kormányzó perjel is, aki megjegyezte, hogy erre a színvonalas, többnapos programra nem csak Erdélyben van szükség.
– Magyarországon sajnos nincsenek ilyen rendezvények, pedig ott is fontos lenne mindez. Szá­momra a továbbképzés legfelemelőbb pillanatát a liturgiák és a közös éneklések képezik, hiszen itt mindannyian Isten dicsőségére gyűltünk össze – zárta gondolatait az egyházi elöljáró.
A résztvevők nem csupán lelkiekben és tudásukban gazdagodtak, hanem szoros barátságok is szövődtek.
A lelkigyakorlatos kántortovábbképzést a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Zenei Bizottsága szervezte meg, társszervező volt Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek