Összetartották az elmúlt évtizedekben a nemzetet

62

A magyar nemzeti ünnep alkalmából Áder János, Magyarország elnöke kilenc jeles székelyföldi személyiségnek adományozott magas rangú állami kitüntetést, olyanoknak, akik választott hivatásukat hittel végezték és végzik a mai napig. A kitüntetéseket tegnap Csíkszeredában, a Lázár-ház eskütermében adták át.

magyar_tisztikereszt_TNK_8124_LR_SZ

Mind a kilenc kitüntetett közvetlenül gyarapítja Székelyföld szellemi és lelki gazdagságát – mondta köszöntőbeszédében Zsigmond Barna Pál főkonzul az ünnepségen. Kifejtette, a kitüntetettek talán hétköznapi munkájuk során vagy a nehézségek közepette nem is érezték, milyen sokat tesznek, de közösségük, amelyet híven szolgáltak, felfigyelt kiemelkedő, példamutató tevékenységükre.
– A mai napon olyan személyiségeket tüntetünk ki, akik összetartották az elmúlt évtizedekben nemzetünket, óvták és ápolták anyanyelvünket, történelmünket, kultúránkat, cserepekre tört életünk megannyi darabját, mindezt tették a huszadik század gerincroppantó és szálfadöntögető viharaiban, rémisztő zsarnokságban is. Rendületlenül őrizték nemzeti önbecsülésünket, amikor zaklatták őket, amikor szabadságukat korlátozták, még akkor is, ha ezzel kettétört karrierjük – méltatta a kitüntetetteket a főkonzul.
Idén a magyar nemzeti ünnep alkalmából Áder János magyar államfő a marosvásárhelyi dr. Dienes Sándor Lajosnak, a MOGYE nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanárának a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét adományozta. A szintén marosvásárhelyi dr. Biró Domokos, a Sapientia – EMTE egyetemi docense, Hunyadi László szobrász- és ötvösművész és Kincses Elemér író, rendező, drámaíró a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át. Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át dr. Dimény Attila, a kézdivásárhelyi céhtörténeti múzeum vezetője, Kosztándi Jenő kézdivásárhelyi festőművész, Molnár Piroska kányádi nyugalmazott tanító, Oláh-Gál Elvira csíkszeredai rádiós újságíró, a Kossuth Rádió székelyföldi tudósítója és Roth (Györfi) Erzsébet csíkszeredai előadóművész.
Az ünnepségen a Codex Régizene Együttes és Márdirosz Ágnes, a Csíki Játékszín művésze működött közre.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek