2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Összesítette az RMDSZ a sikereit, kudarcait

Növelte polgármesterei számát a vasárnapi önkormányzati választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – jelentette be tegnap délutáni kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. 199 polgármesteri tisztséget szerzett meg az RMDSZ. Ez több, mint négy évvel ezelőtt, amikor 195 település élére került elöljáró a Szövetség színeiben.

Az elnök megjegyezte, a szövetség polgármesterei mögött általában nagyobb RMDSZ-es többség áll majd a helyi tanácsokban, mint négy évvel ezelőtt. Kelemen Hunor összességében jónak értékelte a szövetség választási szereplését. Megemlítette azt is, hogy az RMDSZ magyar ellenzékeként működő Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) kevesebb polgármesteri mandátumot szerzett, mint a szövetséget alkotó Magyar Polgári Párt (MPP) és Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) négy évvel ezelőtt együtt.

– Több helyen tudtuk emelni a helyi tanácsosaink számát, így erősebb és stabilabb önkormányzatokat vezethetünk. Csak néhány példát említenék: Sepsiszentgyörgyön 15-ről 18-ra, Kézdivásárhelyen 11-ről 13-ra, Kovászna Megye Tanácsában 20-ról 22-re, Csíkszeredában 13-ról 15-re, Szatmárnémetiben 10-ről 12-re, Szatmár Megye Tanácsában 13-ról 15-re tudtuk emelni a tanácsosaink számát – részletezte az eredményeket Kelemen Hunor.

Néhány román többségű településen az RMDSZ jelöltje nyerte el a polgármesteri tisztséget. Ilyen például Szászrégenben, ahol Márk Endre nyert, Kisbácsban Balázs János, de Gyimesbükkben is példátlan sikert értek el, hiszen ott soha nem volt eddig RMDSZ-es polgármester, most pedig Oltean Péter veheti át a község vezetését.

Marosvásárhelyen meggyőző, több mint 50 százalékos többséggel nyert Soós Zoltán – mutatott rá Kelemen Hunor. Ez a kimagasló eredmény az RMDSZ stratégiáját igazolja, amikor úgy döntöttek, hogy függetlenként méretkezzen meg Soós Zoltán. Ugyanakkor véleménye szerint az is jó döntés volt, hogy új helyi tanácsosi csapattal méretkeztek meg Marosvásárhelyen.

– Vannak veszteségeink, mint minden választáson, de összességében több mandátumot szereztünk, több önkormányzati képviselőnk van, és erősebb, nagyobb többséggel rendelkező önkormányzatokat vezetünk – összegzett Kelemen Hunor.

Kijelentette továbbá: elemzik a választási eredményeket, és ahol vereséget szenvedtek el, a megyei szervezet meghozza a szükséges döntéseket. Azt is megemlítette, hogy azonnal elkezdődik a Szövetség felkészülése a december 6-án tartandó parlamenti választásokra.

A politikus azt is nyomatékolta, hogy azokon a vegyes lakosságú településeken és megyékben, ahol küszöbön áll a helyi koalíciók kialakítása, az RMDSZ azt az elvet képviseli, hogy a kormányozhatóság érdekében a győztes polgármester vagy tanácselnök köré kell többséget kialakítani. Hozzátette: Kolozsváron és Kolozs megyében az RMDSZ szívesen folytatná a több ciklus óta gyakorolt együttműködést a Nemzeti Liberális Párttal.

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb