Összement a tej a kormányhivatal előtt

89

Ostorpattogtatás és kolomprázás közepette járták végig Sepsiszentgyörgy utcáit tegnap a gazdák. A háromszéki tiltakozásra közel háromszázan érkeztek Hargita megyéből. Az egyre olcsóbban felvásárolt tejből több száz litert a Kovászna megyei kormányhivatal elé locsoltak szét a gazdák.

SONY DSC
Nem nézik tétlenül a kormány tehetetlenségét. Kormányostorozás Fotó: Daczó Dénes

Daczó Dénes
daczo.denes@hargitanepe.ro
Az „Újra itt van a nagy csapat…” kezdetű énekkel indította gazdatoborzóját a rezesbanda a sepsiszentgyörgyi stadion előtt, ahová egymás után érkeztek a háromszéki, csíki, gyimesi és udvarhelyszéki falvak gazdái. Hargita megyéből tizenkét község gazdálkodói csatlakoztak a tiltakozáshoz, majd egy útsávot lezárva vonultak végig Sepsiszentgyörgy utcáin. Volt, aki megértően viszonyult a gazdákhoz, kitartást kívánva nekik, mások az autóból kikönyökölve fogalmazták meg véleményüket, ami szerint ez a tiltakozás nem ér semmit. A városközpont felé kígyózó sorokban a gazdák is hangot adtak véleményüknek.
– A paraszt nem akar meggazdagodni. A bankban nem hagyunk egy lejt sem, hanem azt befektetjük. Jelen pillanatban a Nyugat szemetével gazdálkodunk. Azzal akarunk versenyképes gazdák lenni, amiket ők már meguntak, kiselejteztek – summázott Boga Csaba, miközben a kezében lévő méretes kolompot rázta.
A kolomp hangjára a járókelők néhány percig az utcán kígyózó tömegre figyeltek. Az ötventehenes gazda a kolompot egy állatkiállításon nyerte egyik jószágával. Most keserű humorral megjegyezte, hogy újabban matematikaórákra jár, hogy megértse azt a számítási logikát, ami alapján a tej árát megállapítják.

Beszédes számok
A tüntetők Sepsiszentgyörgy központjába, a kormányhivatal közelébe vonultak. Az épület előtti tér felújítás alatt áll, így Mihai vajda szobra előtt hallgatták végig a tüntetés szónokait. Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesületének elnöke néhány tejterméket és ezek árát ismertette a jelenlévőkkel. A tüntetés előtt több egyliteres kiszerelésű tejet vásárolt 5,10, illetve 4,30 lejért. Összehasonlításként egy félliteres ásványvizet is megvett, ez 1 lej 50 baniba került.
– A gazdák közben 50-60 banit kapnak egy liter tejért. Ez így nem mehet tovább! Valaki meg kell mozduljon, valaki fel kell ébredjen! Fel kell ébresszük a kormányt, értsék meg, hogy ez így tovább nem mehet! – fogalmazott a tüntetés szervezője, Ötvös Mózes.
A gazdaszervezet vezetője szerint a kormány felelőssége, hogy megoldást találjon a kialakult helyzetre. A gazdaszervezet vezetője hangsúlyozta: a gazdák össze kell fogjanak és hangjuk Bukarestig kell hallatsszon.

A gazdák gondjai
A tiltakozóknak felolvasták azt a petíciót, amelyet a miniszterelnökhöz és a mezőgazdasági miniszterhez is eljuttatnak. A gazdák többször kolomprázással és tapssal nyugtázták az ebben foglaltakat. A tejár kérdése mellett a petícióban a juh- és szarvasmarhaexport felszabadítását, ugyanakkor az állatok után járó támogatások azonnali kifizetését követelik. Bár a vadkárok kérdését nem foglalták a beadvány szövegébe, a tiltakozáson ez is szóba került.
A petícióban megfogalmazott problémák is egyértelműen jelzik, hogy gond van a hazai mezőgazdaság háza táján.
– Kétszer ennyin kéne legyünk. Itt nagy a baj, mégsem tartunk össze. Azért jöttem el, mert a tavaly a medve megölte a tehenemet, nem kaptam semmit utána – fogalmaz Fülöp István.
A 82 éves gyergyóalfalvi gazda szerint: a legnagyobb gond, hogy amit megtermelnek, annak nincs értéke, és még így sem lehet eladni.
– Az unokám el kellett vándoroljon Angliába, hogy tudjon kenyeret keresni magának. Odakerültünk, hogy a fiatalság húzódik el, nem azért, mert a munka nem fér a nyakára, hanem azért, mert nincsen megélhetőség – összegezte meglátását Fülöp István.

Tejfolt az aszfalton
Márton István, a Hargita Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke szerint jobb lett volna, ha egy-két témakörre összpontosítanak a szervezők. Meglátása szerint a tej ára és az élőállatexport kérdése aggasztó.
– A tejár kérdésében nem járhat konkrét eredménnyel a tiltakozás, mivel a kormány a szabadpiaci helyzetben nem diktálhat egyetlen felvásárlónak sem – vélte Márton István.
Az elnök hangsúlyozta: mindezek ellenére, fontosnak tartotta, hogy részt vegyenek a tiltakozáson. A Hargita megyeiek közel 300-an érkeztek a sepsiszentgyörgyi tiltakozásra, ahol összesen ezer gazda volt jelen.
A tüntetésre a gazdák nem jöttek üres kézzel. Kétliteres palackokban hoztak tejet, amiből több száz liter is összegyűlt. A tiltakozás zárásaként egy motor és egy tűzoltófecskendő segítségével a tejet a prefektusi hivatal székháza elé locsolták. A tüntetés üzenete, ha nem is jutott el a kormányhivatalig, a tűző napsütésben, a nyitott ablakokon át a tej szaga biztosan behatolt a hivatal minden irodájába.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.