Ősszel nagyobb méretű gyűjtés várható

Kiszuperált háztartási gépektől szabadulhattak meg a csíkszeredaiak. Népszerűsítő kampány

Elektromos hulladékot gyűjtöttek pénteken Csíkszeredá­ban. A Szabadság téren felhúzott sátorhoz a gyűjtés kezdési időpontját követő harmadik órában több mint ötven háztartási elektromos készülék gyűlt össze.

Kiszuperált háztartási gépektől szabadulhattak meg a csíkszeredaiak. Népszerűsítő kampány
Kiszuperált háztartási gépektől szabadulhattak meg a csíkszeredaiak. Népszerűsítő kampány

[dropcap]A[/dropcap]z elektromos hulladékot Hargita Megye Tanácsa Energiagazdálkodási Ügynöksége szervezte, partnerségben a bukaresti Rorec Egyesülettel, amelyet tíz elektronikai háztartási gépeket gyártó és forgalmazó európai vállalat hozott létre.
– Évekkel ezelőtt már próbálkoztunk az elektromos hulladék összegyűjtésével, megfelelő partner hiányában azonban nem volt hosszú ez a tevékenység. Idén kapcsolatba kerültünk a Rorec Egyesülettel, amelynek főprofilja az elektromos hulladék újrahasznosítása, illetve szakszerű megsemmisítése, partner­szer­ződést kötöttünk, és előbb Szé­kely­udvarhelyen, pénteken Csíkszeredában, szombaton Gyergyó­szent­miklóson szerveztünk gyűjtést – tudtuk meg a megyei energiagazdálkodási ügynökség munkatársától.
Farkas Erika szerint a megyeközpontban szervezett gyűjtés egyelőre főként figyelemfelkeltő és népszerűsítő jellegű akció volt, az ősz folyamán ugyanis nagyobb méretű gyűjtést szeretne az ügynökség szervezni.
– Nagyon sokan érdeklődtek a gyűjtés iránt, mindenkinek elmondtam, hogy ősszel nagyobb, a város több helyszínére kiterjedő elektromos hulladékgyűjtést szervezünk – tette hozzá Farkas.
A Rorec Egyesület a nagyobb háztartási gépekért (hűtő, fagyasztó, fagyasztóláda, mosógép, mosogatógép, légkondicionáló) 20, illetve 40 lej értékű ételjegyet biztosított a tulajdonosoknak, az egyesületnek egyébként működik már gyára Szatmárnémetiben, Kolozsváron és Marosvásárhelyen is. Az egyesület tájékoztatása szerint évente nagyjából több ezer hulladékot gyűjtenek össze és hasznosítanak, illetve semmisítenek meg.
– A mostani gyűjtést, mivel hirtelen jött az ötlet, nem sikerült népszerűsítenünk, az őszi akció előtt azonban idejében tudatjuk a lakossággal az újságokon, illetve a rádión keresztül, hogy pontosan hol és mikor szervezzük meg a gyűjtést – közölte Farkas Erika.

Pál Bíborka