Ősszel indul az előkészítő osztály

Száz évvel az első után Székelyudvarhelyen is lesz Waldorf-Iskola

698

Minden a helyére került, a feltételek készen állnak: rajt előtt a Waldorf előkészítő osztály Lengyelfalván. A szülők sokat dolgoztak, kerültek vállalkozók is, akik támogatták az ügyet, a kezdeményezés ma már mozgalommá vált. Mi sem bizonyítja ezt jobban: új óvodás csoport indul a Kipi-Kopi napköziben.

Ennyi papír kellett az engedélyhez. Amikor szülők teremtenek iskolát Fotó: Udvarhelyi Waldorf

Lelkileg úgy kell hozzáállnunk az emberiség fejlődéséhez, hogy minden új keletkezésében meglátjuk: az, amit valaha megalkottak, rommá válik, de tudjuk, hogy a romokból új élet sarjad – írta Rudolf Steiner, a Waldorf-pedagógia megalapítója.
Az idézet passzol a székely­ud­varhelyi Waldorf-történethez: Orbán Balázs szülőháza mellett épült fel 1912-ben az állami iskola, amelyben a múlt tanévben megszűnt az oktatás, kihűlt az élet. A már régóta megfelelő helyszín után kutakodó Kerekerdő Waldorf Egyesület rábukkant az ingatlanra, majd, buktatókat, nehézségeket sem nélkülöző folyamat eredményeként a felsőboldogfalvi Fülöp Áron Általános Iskolához tartozó intézmény újra benépesülhet a 2019–2020-as tanévtől kezdődően. A jövő biztosítottnak látszik: július elején a Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIP) öt évre szóló engedélyét is megkapta az alternatív iskola, és 19 kisgyerek itt kezdheti el az előkészítő osztályt. Sőt, már a jövő évben induló osztály iránt is vannak érdeklődők, a jelentkezőket, kérdéseiket szívesen várják az egyesületnél – mondta el Bodnár Róbert, a mozgalom oszlopos tagja.
– Bátran lehet csatlakozni mozgalmunkhoz, találkozókat, nyílt napokat is szervezünk majd az érdeklődő szülőknek – fogalmazott.
Az ARACIP vizsgálóbizottságának látogatásakor a vizsgált 35 pont mindegyikét teljesítette az új iskola, és ezzel az utolsó akadály is elhárult a Waldorf-osztály indítása elől. Két nagy magáncég, az „anyaiskola”, és a szülők összefogása kellett ahhoz, hogy minden elkészüljön, minden engedély meglegyen. „Továbbá köszönjük a tanfelügyelőségnek, kolozsvári mentorainknak, és az összes erdélyi Waldorf-iskolának a segítséget és a jó tanácsokat” – írták az udvarhelyi Waldorf-csoportban a szervezők. Az előkészítő osztályba iratkozott 19 kisgyerek Dénes Szerénke és Szabó Tímea pedagógusok irányításával ismerkedik majd a világgal „Waldorf-módra”, de még néhány szabad hely van, lehet jelentkezni – mondta Bodnár Róbert.
Az első székelyudvarhelyi Wal­dorf-módszerű iskolai osztály pontosan száz évvel a legelső Waldorf-iskola megnyitása után indul el, szeptember 8-án, egy bensőséges hangulatú megnyitóval (1919. szeptember 7-én tartotta ünnepélyes megnyitóját a németországi Stuttgartban az első Waldorf-iskola, amelyet elsősorban a Waldorf Astoria munkásainak gyermekei számára hoztak létre).
A szülők kezdeményezése már valóban mozgalommá vált: a Kipi-Kopi napköziben működő, már meglévő napközis csoport mellett egy új óvodai csoport is indul szeptember 9-én. Bodnár Róbert elmondása szerint javában zajlik a szülői kaláka, készülnek a berendezési tárgyak és az eszközök.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek