2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Összekapcsolnák a hőközpontokat

A Fejlesztési Minisztérium által biztosított több mint 6 millió lejből, illetve az önkormányzat saját költségvetéséből még idén összekapcsolják a Tudor és a Kalász negyedi hőközpontokat, így nyáron, amikor nincs olyan nagy hőenergia-szükséglet, egy kazánházból látnák el a lakosságot meleg vízzel.

A csíkszeredai kalász negyedi fűtőház. Nyári takarékos üzem Fotó: Balázs Árpád
A csíkszeredai kalász negyedi fűtőház. Nyári takarékos üzem Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]A[/dropcap]mint arról korábbi lapszámunkban beszámoltunk, a vidékfejlesztési és közigazgatási miniszter július 8-i rendeletében jóváhagyta 52,6 millió lej kiutalását távfűtési rendszerek rehabilitálási munkálatainak társfinanszírozása céljából. Ebből az összegből az ország 13 települése részesül, köztük három Hargita megyei város: Csíkszereda részére 6,37 millió lejt, Székelyudvarhelynek 5,5 millió lejt, Gyergyószentmiklósnak 385 ezer lejt. Antal Attila polgármesteri hatáskörökkel rendelkező alpolgármester kifejtette, a 2008-ban kezdődött fejlesztési programban a központi kormányzat 70 százalékban járul hozzá a korszerűsítéshez, a fennmaradó 30 százalékot a helyi költségvetésből fedezik. Hozzátette, voltak évek, amikor eltért a finanszírozás nagyságrendje és az állami-városi részvételi arány, de összességében erről szól ez a hosszú távú stratégiai megállapodás és program.
A tavaly év végén a Városháza elkészített az idénre egy 9,1 millió lejes munkálattervet, amihez a 30 százalékos önrészt befoglalták az idei költségvetésbe – tájékoztatott Antal Attila. Most, hogy a kormány is döntött, hogy folyósítják az igényelt 70%-ot, azt is be fogják foglalni a város költségvetésébe a bevétel oldalon – tette hozzá.
A tervezett munkálatok a városi távhőszolgáltató, a Gos­com Rt. ügykezelésében levő hőköz­pontok összekapcsolását célozzák meg, hogy amikor nincs olyan nagy hőenergia-szükséglet, például a nyári hónapokban, egy kazánházból tudják ellátni a lakosságot. Például a Tudor III kazánházból akár a Kalász negyedet is el lehessen látni – ismertette a tervezett munkálatokat az alpolgármester. Antal Attila azért is tartja fontosnak ezt a beruházást, mert a Tudor III kazánházban működik a kogenerálásos hőenergia-előállítás, és ezt a hőt sokkal olcsóbban tudják átvenni, mintha gáz elégetésével állítanák elő.
Antal Attila kifejtette, a közbeszerzés a keretszerződésre már megtörtént, kétlépcsős ajánlatkéréssel, így jelenleg már lefolytatódott az a procedúra, amely keretében szolgáltatókat választották ki, akik megfelelnek a kiírásnak, és egy-egy eseti munkára viszonylag gyors ajánlatkéréssel kérhetnek ajánlatot, választhatnak ki kivitelezőt és rendelhetik meg a munkát.
Reményeik szerint az idén megvalósul a Tudor és a Kalász negyed összekötése, esetleg a Piac és Szív utcai kazánház összekapcsolása is, továbbá felújítanák a Kós Ká-
roly Iskolaközpont hőközpontját és kiépülhet az összekötés a városi kertészet melegházaival – sorolta a tervezett beruházásokat. Megjegyezte, mindezekkel jelentős költségmegtakarítást és optimálisabb hőenergia-szolgáltatást tudnak majd megvalósítani. Hozzátette, hasonlóképpen szeretnék majd a tömbházak vízszintes hőenergia-elosztását megtervezni.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,339RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb