Összehangolt gazdanapok

Közösen ünnepeltek a felcsíki és alcsíki gazdák

626

Látványos traktoros felvonulással kezdődött Csík­szent­simonban a Csíkszéki Gazdanapok harmadik, egyben zárónapja. Az első két napon Csíkszeredában és Csíkdánfalván zajlottak a háromnapos rendezvénysorozat eseményei. Pénteken Csíkszeredában a szakma ügyes-bajos kérdéseit tárgyalták meg, míg szombaton és vasárnap Alcsíkon és Felcsíkon is a fesztiváljellege domborodott ki a rendezvénysorozatnak.

Megtalálták Csíkszék legnagyobb pityókáját. Majdnem 2 kilót nyomott Fotók: László F. Csaba

Pont délben érkeztünk meg Csíkszentsimonba, ekkor már javában gyülekeztek a helyi gazdák a mindennapokban használt munkaeszközeikkel a helyi kultúrotthon udvarán, majd hosszú kígyózó sorban indultak el a Szent László Gyermekvédelmi Központ irányába, ahol a legkülönfélébb rendezvények zajlottak. Volt itt szekeres ügyességi verseny, díjazták Csíkszék legnagyobb pityókáját és adományt is gyűjtöttek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyerekei számára. Néhány száz zsák termény gyűlt össze a gyűjtés során. A traktorok felvonulása után a hivatalos megnyitóünnepség rendhagyó módon a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fuvószenekar előadásával kezdődött, csak ezt követően ragadtak mikrofont a fesztivál közönségét köszöntő elöljárók. Így Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere; Korodi Attila parlamenti képviselő; Sógor Csaba európai parlamenti (EP) képviselő; Gergely András, az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke és nem mellesleg Csíkszentmárton polgármestere, valamint Becze István, a gazdanapokat partnereivel megszervező RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke üdvözölte hivatalosan a jelen lévő gazdákat és érdeklődőket.

Majdnem két kiló Csíkszék legnagyobb pityókája
Ezt követően meglehetősen változatos programkínálatból választhattak a résztvevők. Ebből az alkalomból díjazták Csíkszék legnagyobb pityókáját, a versenybe benevezett óriásnak tűnő krumplik közül Antal Zsombor szépvízi gazda pityókája nyerte az első díjat 1968 grammos pityókájával, a legszebb krumpli díját pedig Tánczos Barna csíkszentsimoni gazda nyerte el 1873 grammos pityókájával. A leglátványosabb vetélkedő talán a fogathajtó verseny volt, legalábbis ezt kísérte a legnagyobb érdeklődés. Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere kérdésünkre elmondta: már akkor látszott a helyi közösség érdeklődése, amikor három évvel ezelőtt először megszervezték a gazdanapokat. Kérdésünkre bevallotta: a színes programkínálatból a kedvence a traktoros felvonulás volt, már csak azért is, mert ez az ő ötlete volt.

Ünnepeltek, de gondjaik is akadnak a gazdáknak
Elmondása szerint eleinte biztatni kellett a helyi gazdákat, hogy vegyenek részt a megmozduláson, mert azt hitték, hogy biztosan csak nagy traktorok fognak felvonulni.
– Azt mondták, hogy az ő traktoruk nem olyan, hogy fel lehessen vele vonulni. Pedig épp az volt a cél, hogy azokat a gépeket mutassuk meg, amelyekkel nap mint nap járunk dolgozni, hiszen a községben a gazdák 90 százaléka traktorral végzi a munka nagy részét – mesélte. Hozzáfűzte: azt szeretnék, hogy a Gazdanapok olyan rendezvénnyé váljon, ahová minden csíki gazda el szeretne jutni. Gergely András arról is beszélt lapunknak, hogy már a kezdetekben látszott, hogy a Gazdanapok valós társadalmi igényt szolgál ki, régen is nagy hagyománya volt a térségi vásároknak. Kérdésünkre ugyanakkor elmondta: rengeteg gondjuk van a gazdáknak.
– A klasszikus értelemben vett gazda nem arra hivatott, hogy bonyolult pénzügyi műveletekkel, értékesítéssel, menedzsmenttel foglalkozzon, hanem arra hivatott, hogy termeljen. Ma még ott tartanak, hogy próbálnak termelni és az uniós támogatásokat lehívni. Amit ezzel megkeresnek, csak arra elég, hogy éppen fenntartsák a családjukat, nem igazán jut nagyobb léptékű fejlesztésekre – fejtette ki Gergely András. Hozzáfűzte: ahhoz, hogy egy gazdaság jól működjön, meg kell tanulni pályázni, vagy meg kell találni azt a szervezeti, társulási formát, amely lehetővé teszi a gazdáknak, hogy szakember segítse őket.

Összehangolták Felcsík és Alcsík rendezvényeit
Becze István ugyanakkor a Hargita Népének elmondta: számára az a legnagyobb elégtétel, hogy össze tudták hangolni a felcsíki és alcsíki rendezvényeket. Hozzáfűzte: ahhoz képest, hogy szombaton milyen hideg volt, szép számmal vettek részt a környékbeliek az eseményeken. Szombaton ugyanis Csíkdánfalva adott otthont a rendezvénynek. Többek közt sor került szarvasmarha-kiállításra, ügyességi traktorversenyre, ugyanakkor a kifejezetten erdőkitermelésre használt traktoroknak külön versenyt szerveztek. Elsősorban felcsíki közbirtokosságok járművei méretteték meg magukat. Este Homonyik Sándor koncerttel fejelték meg az egész napos programsorozatot, a meglehetősen hűvös időjárás dacára végig kitartott a közönség.

A szakma sem maradhatott ki
Becze Istvától azt is megtudtuk: tavaly döntötték el, hogy a korábban különálló rendezvényekként működő felcsíki és alcsíki gazdanapokból egységes rendezvénysorozatot hoznak létre. Elmondta: a rendezvénysorozat pénteki napja hagyományosan szakmai nap, amelyet a Szent István Egyetemmel közösen szerveznek. Szakmai kerekasztalt is tartottak a falugazdász-hálózat kiépítéséről, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete ugyanis 20 falugazdász alkalmazására kapott támogatást. Mint részletezte, az az elképzelésük, hogy a falugazdászok találjanak megoldásokat a gazdák gondjaira. Azaz nem csupán az az elvárás tőlük, hogy segítsenek az uniós forrásokat lehívni, hanem hozzásegítsék a gazdákat, hogy közösen tudják a termésüket értékesíteni. Ehhez persze előbb azonosítani kell, hogy kik azok a 10-20 hektáros földeket megművelő, pityókatermelő gazdák, akikre alapozzák a falugazdász programot. Azért a kisebb területen termelő gazdák jelentik a célcsoportot, mert a 100 hektárnál nagyobb területen gazdálkodók önerőből is értékesíteni tudják a termékeiket. Egyébként nem csupán az értékesítésben, hanem a termelésben felhasznált technológiák és a fajtanemesítés összehangolásában is segítenek majd a falugazdászok, a lényeg, hogy jövőt teremtsenek, azaz hozzásegítsék a biztos megélhetéshez gazdákat.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek